Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το τέλειο κόλπο για να μην κολλάνε οι πατάτες στο ταψί

Θα σας λύσει τα χέρια!

21 Σεπτεμβρίου 2020 08:14
Το τέλειο κόλπο για να μην κολλάνε οι πατάτες στο ταψί

Πόσες φορές δεν έχει τύχει να μαγειρέψετε ένα λαχταριστό κοτόπουλο με πατάτες και να κολλήσουν στο ταψί; Ξεχάστε όσα ξέρατε μέχρι σήμερα! Σας έχουμε το τέλειο κόλπο για να μην ξαναβρεθείτε ποτέ αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα. Πριν όμως μπούμε σε διαδικασία μαγειρέματος, ξεκινάμε με το ξεφλούδισμα και γι' αυτό σας έχουμε το απόλυτο tip, δείτε εδώ πώς θα τις ξεφλουδίσετε σε χρόνο μηδέν.

Θεωρητικά οι πατάτες είναι εύκολες και στο μαγείρεμα. Γιατί όμως συχνά αποτυγχάνετε να φτιάξετε τις πατάτες φούρνου που ονειρεύεστε;

Δεν τις στεγνώνετε καλά

Όταν ψήνετε ολόκληρες πατάτες με τη φλούδα, πρέπει να τις πλένετε καλά για να απομακρύνετε βρωμιές και χώμα. Μπορείτε επίσης να τις ξύσετε με βούρτσα καθαρισμού λαχανικών και φρούτων. Πρέπει όμως να τις στεγνώσετε καλά μετά το πλύσιμο, καθώς η υγρασία εισχωρεί στην πατάτα κατά τη διάρκεια του ψησίματος και προκαλεί κάψιμο της φλούδας. Φροντίστε μόνο να έχετε κάνει αρκετές τρύπες στη φλούδα της πατάτας για να διευκολύνετε το ομοιόμορφο ψήσιμο.

Τις τυλίγετε με αλουμινόχαρτο

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι το κλειδί για την τέλεια ψητή πατάτα. Με αυτό τον τρόπο όμως καταστρέφετε τη φλούδα της. Το ιδανικό ψήσιμο της φλούδας της πατάτας βασίζεται σε συγκεκριμένο βαθμό αφυδάτωσης και επανενυδάτωσης. Εάν την ψήνετε σε αλουμινόχαρτο, όλη η υγρασία της πατάτας περιστρέφεται γύρω από τη φλούδα με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να καεί. Μόλις τις πλύνετε και τις στεγνώσετε απλά βάλτε τις στο ταψί χωρίς αλουμινόχαρτο.

Δεν χρησιμοποιείτε σχάρα κάτω από τις πατάτες

Οι πατάτες πρέπει να ψήνονται ομοιόμορφα και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η θερμότητα να εισχωρεί από όλες τις πλευρές. Αν η μία πλευρά της πατάτας ακουμπάει στο ταψί, η φλούδα της θα καεί και εσωτερικά θα είναι ανομοιογενώς ψημένη.

Ο φούρνος είναι πολύ καυτός

Αργό ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία είναι ο τρόπος για να ψήσετε τις τέλειες πατάτες. Ιδανικά ψήστε τις πατάτες στους 150 βαθμούς Κελσίου για 90 λεπτά. Λάβετε υπόψιν ότι ο χρόνος ψησίματος ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος της πατάτας, αλλά και την απόδοση του φούρνου.

Δεν μετράτε τη θερμοκρασία τους

Όπως μετράτε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του κρέατος για να ελέγξετε αν έχει γίνει, το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τις ψητές πατάτες. Ο στόχος πρέπει να είναι 96-100 βαθμούς Κελσίου

Βάζετε λάδι και αλάτι στην αρχή

Μην βάζετε λάδι και αλάτι στις πατάτες πριν τις βάλετε στο φούρνο, καθώς έτσι δεν θα γίνει τραγανή η φλούδα και θα επικαλυφθεί η γεύση της πατάτας. Μόλις η πατάτα φτάσει τους 100 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της περάστε λάδι με ένα πινέλο και ρίξτε λίγο αλάτι. Ξαναβάλτε το ταψί στο φούρνο και αφήστε τις πατάτες να ψηθούν άλλα δέκα λεπτά. Το λάδι θα κάνει την αφυδατωμένη φλούδα τους τραγανή και το αλάτι θα απογειώσει τη γεύση τους.

Τις αφήνετε να κρυώσουν πριν τις κόψετε

Σε αντίθεση με το κρέας, οι πατάτες δεν γίνονται καλύτερες αν «ξεκουραστούν» μετά το ψήσιμο. Πρέπει να τεμαχιστούν αμέσως μόλις βγουν από τον φούρνο, διαφορετικά θα συγκρατήσουν υδρατμούς και θα σκληρύνουν. Βυθίστε γρήγορα ένα οδοντωτό μαχαίρι σε κάθε πατάτα. Πιέστε τις ελαφρά και σερβίρετέ τις όπως προτιμάτε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share