Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βιολογική ντομάτα τον χειμώνα; Φάτε άφοβα!

Αυτός είναι ο λόγος να μην ανησυχείτε

18 Σεπτεμβρίου 2020 20:21
Βιολογική ντομάτα τον χειμώνα; Φάτε άφοβα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο χειμώνας πλησιάζει και, τις τελευταίες ώρες, ο «Ιανός» μας τον θυμίζει ακόμη περισσότερο και υπάρχει εύλογα η απορία για το αν η ντομάτα, που τρώμε εκείνη την εποχή, είναι βιολογική και μη επικίνδυνη, μιας και παραδοσιακά πρόκειται για ένα τρόφιμο, που ευδοκιμεί το καλοκαίρι, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε και μια συνταγή για το πώς θα την αξιοποιήσετε.

Αρχικά να τονίσουμε πως από τη στιγμή που το προϊόν είναι πιστοποιημένο, δεν έχετε να φοβάστε κάτι όσον αφορά στην αυθεντικότητα και την ποιότητα του.

Το ότι κυκλοφορούν στην αγορά βιολογικές ντομάτες το χειμώνα, οφείλεται στο ότι πιθανόν να αποτελούν προϊόν θερμοκηπίου ή κάποια εισαγωγή από τρίτη χώρα.

Και αυτές όμως, ακόμα και εάν είναι θερμοκηπίου, είναι βιολογικές, αφού δεν περιέχουν χημικά λιπάσματα και έχουν καλλιεργηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα του ευρωπαϊκού κανονισμού.

Η μόνη διαφορά έγκειται στο ότι πιθανόν να μην είναι τόσο εύγευστες, όσο τα φυσικά προϊόντα που ωριμάζουν στην εποχή τους. Οι κανόνες που διέπουν τη βιολογική γεωργία, δεν απαγορεύουν την καλλιέργεια σε θερμοκήπια.

Μεγάλη μερίδα καταναλωτών, ισχυρίζεται πως λογικό θα ήταν, από τη στιγμή που αναφερόμαστε σε βιολογικά προϊόντα, αυτά να είναι μόνο εποχιακά και να προέρχονται καθαρά και μόνον από τη μητέρα φύση, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, ακόμα και στο αθώο θα λέγαμε θέμα του θερμοκηπίου.

Εμείς θα σας προτείναμε να προτιμάτε τα εποχιακά προϊόντα και μάλιστα από Ελληνα βιοκαλλιεργητή. Από την άλλη πάλι, δεν είναι κακό να υπάρχει πλουραλισμός και επάρκεια αγαθών όλες τις εποχές του χρόνου. Η επιλογή είναι δική σας.

Σύκο και ντομάτα: Η περίεργη σύνδεση τους που κάνει θαύματα

Τι κοινό μπορεί να έχει η ντομάτα με το σύκο; Κι όμως πολλά, όσα πολλά είναι και τα ευεργετικά τους οφέλη και τα θαύματα που μπορούν να κάνουν στον οργανισμό μας.

Το σύκο είναι ένα φρούτο με μελένια γεύση και υψηλή θρεπτική αξία. Όμως, μη ξεχνάτε ότι η κατανάλωση πολλών σύκων μπορεί να δώσει στον οργανισμό αρκετές θερμίδες.

Από την άλλη πλευρά, η ντομάτα είναι η βασίλισσα του καλοκαιριού. Την υπολογίζουμε ως λαχανικό αλλά η βοτανολογία την εντάσσει στα φρούτα. Η ντομάτα μας χαρίζει γεύση, χρώμα και άρωμα και νοστιμίζει τα πιάτα μας. Εκτός όμως από τη νοστιμιά της, είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας.

Πιο αναλυτικά:

Σύκα

Όσον αφορά τη διατροφική του αξία, 5 φρέσκα σύκα :

* Αποδίδουν 185 kcal

* Ενώ περιέχουν 28,8 γραμμάρια λίπους, 2 γραμμάρια πρωτεϊνών και 0,5 γραμμάρια λίπους.

Τα σύκα είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, μια μερίδα σύκων (3-5) περιέχει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα καθιστά ιδιαιτέρως ωφέλιμα για την καλή λειτουργεία του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Επίσης, τα σύκα είναι πλούσια σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες όπως είναι το κάλιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, η βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ειδικότερα για το ασβέστιο, 1⁄2 φλ. φρέσκων σύκων περιέχει το ίδιο ασβέστιο με 1⁄2 κούπα γάλα. Επίσης, 1⁄2 φλ. αποξηραμένα σύκα προσφέρουν 300 mg πολύτιμου καλίου. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για τον ανθρώπινο οργανισμό και παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες , όπως στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.

Τα μικρά αυτά φρούτα περιέχουν διάφορες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση όπως καροτένια, λουτεΐνη και τανίνες. Μάλιστα, όσο πιο ώριμο είναι ένα φρούτο τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση του σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Eξαιτίας της περιεκτικότητας των σύκων σε οξαλικά οξέα, καλό θα ήταν άτομα τα οποία υποφέρουν από προβλήματα με νεφρολιθιάσεις να τα καταναλώνουν με μέτρο. Επίσης, προσοχή θα πρέπει να δοθεί και από ατόμα που υποφέρουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή άλλες διαταραχές του πεπτικού καθώς τα σποράκια του σύκου μπορεί να δημιουργήσουν ενοχλήσεις.

Ντόματα

Πολλοί θεωρούν ότι η ντομάτα παχαίνει αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι φτωχή σε θερμίδες.

Μια μέτρια ντομάτα (περίπου 120 γρ):

* Αποδίδει 22 θερμίδες

* Ενώ περιέχει 5 γραμμάρια υδατανθράκων, 1 γραμμάριο πρωτεϊνών και καθόλου λιπαρά.

Σχετικά με την περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες, μια μέτρια ντομάτα μας εφοδιάζει με 1,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι περισσότερες φυτικές ίνες της ντομάτας ανήκουν στην ομάδα των αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες είναι ευεργετικές για το πεπτικό μας σύστημα.

Η ντομάτα είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Μάλιστα, μια μέτρια ντομάτα καλύπτει το 28% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη C. Επίσης, η ντομάτα περιέχει μια πολύτιμη βιταμίνη του συμπλέγματος Β, το φολικό οξύ. Το φολικό οξύ, ή αλλιώς βιταμίνη Β9, είναι απαραίτητο για την κυτταρική λειτουργία και την ανάπτυξη των ιστών. Όσον αφορά το κάλιο, ένα φλυτζάνι χυμού ντομάτας περιέχει 534 mg καλίου και 1⁄2 φλ. σάλτσα ντομάτας περιέχει 454 mg.

Σημαντική είναι και η περιεκτικότητα της ντομάτας σε ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τέτοιες ουσίες είναι το λυκοπένιο, το άλφα- λιποικό οξύ, η χολίνη, η λουτείνη, η ζεαξανθίνη. Η αντιοξειδωτική ουσία της ντομάτας που «ξεχωρίζει» είναι το λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μελέτες συνδέουν το λυκοπένιο με καλύτερη λειτουργεία του καρδιαγγειακού συστήματος με μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share