Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυτός είναι ο λόγος που απαγορεύεται να μαγειρεύετε το κρέας παγωμένο

Προσοχή!

17 Σεπτεμβρίου 2020 15:17
Αυτός είναι ο λόγος που απαγορεύεται να μαγειρεύετε το κρέας παγωμένο

Όλοι μας έχουμε συνηθίσει να αποθηκεύουμε το κρέας παντός τύπου στην κατάψυξη για να το διατηρήσουμε για παραπάνω χρονικό διάστημα και να μην μπαίνουμε στη διαδικασία κάθε φορά που θέλουμε να μαγειρέψουμε να επισκεπτόμαστε το κοντινότερο κρεοπωλείο. Ναι, αυτή είναι μια σωστή κίνηση και μας βγάζει από μεγάλο κόπο, ποιο είναι όμως το λάθος που μπορούμε να κάνουμε και να καταστρέψουμε το φαγητό μας μειώνοντας του τόσο τη γεύση όσο και τα θρεπτικά συστατικά του;

Το ολέθριο λάθος μας είναι ότι βγάζουμε το κρέας από την κατάψυξη και αμέσως το ρίχνουμε στην κατσαρόλα ή το φούρνο θεωρώντας πως με την υψηλή θερμοκρασία το κρέας θα μαγειρευτεί σωστά συνεπώς και δεν χρειάζεται απόψυξη. Κι όμως, δεν είναι έτσι. Και δυστυχώς αυτό δεν είναι το μόνο λάθος που κάνουμε σχετικά με το κρέας, δείτε εδώ για ποιο λόγο απαγορεύεται να βάλετε το κρέας στο φούρνο μικροκυμάτων.

Ως γνωστόν, το κρέας και μάλιστα το κόκκινο είναι η κυριότερη πηγή πρωτεΐνης στη διατροφή μας, όταν όμως το μαγειρεύουμε παγωμένο το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αφαιρεθούν όλα τα θρεπτικά συστατικά του μιας και οι μύες του κρέατος όντας παγωμένο παραμένουν σε συστολή κι επίσης κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί να γλιτώνουμε χρόνο αλλά το πιο συνηθισμένο φαινόμενο είναι το κρέας μας να μην ψηθεί σωστά. Συνήθως παραψήνεται στις άκρες και στο μέσον όπου και διατηρεί την πιο χαμηλή θερμοκρασία από την κατάψυξη παραμένει ωμό.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να μαγειρέψετε κρέας το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το αφαιρέσετε από την κατάψυξη από το προηγούμενο βράδυ και το φαγητό σας την επόμενη ημέρα θα είναι ζουμερό, πεντανόστιμο και με όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά.

Τρώτε το κρέας σας rare ή medium; Σταματήστε το αμέσως!

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν θέλουν το κρέας τους πολύ ψημένο και το προτιμούν έως και τελείως άψητο. Πόσο ασφαλές μπορεί να είναι κάτι τέτοιο για τον οργανισμό μας; Αλλά μιας και μιλάμε για κρέας και βαθμούς ψησίματος, σε περίπτωση που σας παραψηθεί το κρέας σας δείτε εδώ το κόλπο για να το σώσετε.

Είναι ποτέ το άψητό ή το μέτρια ψημένο κρέας ασφαλές να καταναλωθεί; Εάν το βοδινό κρέας, χοιρινό, μοσχάρι ή αρνί αλέθονται, τότε η απάντηση είναι όχι! Αυτό γιατί το κρέας σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να πιάσει θερμοκρασία 70 βαθμών προκειμένου το ψήσιμο να θεωρείται ασφαλές και ως εκ τούτου το κρέας γίνεται καλοψημένο.

Εάν το νωπό κρέας είναι μπριζόλα ή steak τότε ναι, μπορεί να καταναλωθεί ως medium ή medium well. Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο κρέας μπορεί να καταναλωθεί αφού πιάσει θερμοκρασία 60 βαθμών και ψηθεί σε αυτή τη θερμοκρασία για τρία λεπτά! Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι το ταρτάρ και το καρπάτσιο δεν μπορούν να θεωρηθούν απολύτως ασφαλή τρόφιμα. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα πουλερικά πρέπει να ψήνονται καλά πάντα, ενώ ευπαθείς ομάδες όπως οι εγκυμονούσες και άτομα με ταλαιπωρημένο ανοσοποιητικό καλό θα ήταν να αποφεύγουν να καταναλώνουν το κρέας ατελώς ψημένου.

Πώς βρίσκουμε τη σωστή θερμοκρασία;

Η θερμοκρασία του τροφίμου είναι η το πιο σημαντική παράμετρος. Χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο προκειμένου να μετρήσουμε την ελάχιστη θερμοκρασία κάτω από την οποία μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια, όπως η Salmonella και η E. Coli. Βακτήρια όπως τα παραπάνω, σε περίπτωση που δεν καταστραφούν μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες ή ακόμα και θάνατο. Η αγορά ενός θερμομέτρου είναι ιδιαίτερα φθηνή και μπορεί να μας γλυτώσει από σοβαρούς μπελάδες.

Μπορούμε απλώς να εμπιστευθούμε τις αισθήσεις μας;

Η αίσθηση που μπορεί να σας δίνει το φαγητό δοκιμάζοντας το σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι λανθασμένη. Είναι γεγονός ότι οι αισθήσεις μας είναι, τις περισσότερες φορές, σωστές σε θέματα που αφορούν το μαγείρεμα οπότε δεν συστήνω σε καμία περίπτωση να μην τις λαμβάνουμε υπ'όψιν. Το χρώμα όμως και η υφή δεν είναι οι σωστοί δείκτες που θα μαρτυρήσουν εάν το κρέας είναι σωστά ψημένο. Οι μελέτες πλέον το αποδεικνύουν. Ειδικότερα, το σκούρο χρώμα και η σκληρότητα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προκειμένου να καθορίζεται εάν το κρέας είναι σωστά ψημένο. Από την άλλη πλευρά, ένα πιο ανοιχτόχρωμο χρώμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κρέας είναι λάθος ψημένο. Ένα θερμόμετρο είναι ο μοναδικός τρόπος να εκτιμήσουμε με ασφάλεια πότε το κρέας είχε ψηθεί σωστά!

Η γεύση δεν είναι αρκετή για να ξέρουμε ότι ένα τρόφιμο είναι ασφαλές;

Δυστυχώς, ό,τι είναι γευστικό δεν είναι και απαραίτητα ασφαλές! Γι αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο προκειμένου η κατάλληλη θερμοκρασία να σας διασφαλίσει και την ασφάλεια του τροφίμου.

TAGS
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share