Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Κρατάτε τις πατάτες στη σακούλα τους; Μην το ξανακάνετε ποτέ!

Προσοχή!

15 Σεπτεμβρίου 2020 19:23
Κρατάτε τις πατάτες στη σακούλα τους; Μην το ξανακάνετε ποτέ!
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Σίγουρα οι πατάτες αποτελούν ένα από τα βασικότερα τρόφιμα που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπίτι, και ο λόγος είναι ότι υπάρχουν δεκάδες τρόποι μαγειρέματός τους.

Αποτελούν ένα φαγητό ιδανικό για κάτι γρήγορο αλλά και υγιεινό ιδιαίτερα, αν μαγειρευτεί με τον κατάλληλο τρόπο. Γι’ αυτό το λόγο όλοι μας συνηθίζουμε να προμηθευόμαστε τις πατάτες σε μεγάλες ποσότητες και να τις αποθηκεύουμε στην κουζίνα ή την αποθήκη μας.

Τι γίνεται όμως όταν ο καιρός περνάει και δεν έχουμε προλάβει να τις μαγειρέψουμε; Αρχίζουν να βγάζουν φύτρες και να μαλακώνουν. Προκειμένου να αποφύγετε αυτή την κατάσταση και να τις διατηρήσετε φρέσκες για όσο το δυνατόν περισσότερο, ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές. Εκτός από αυτές όμως, μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και πολλά κόλπα σχετικά με την αποθήκευση και τη συντήρησή τους, δείτε εδώ το κόλπο με το μήλο.

Απέφυγε την απευθείας επαφή της πατάτας με το τσιμέντο ή την αποθήκευσή της σε νάιλον σακούλες. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τις τοποθετήσεις μέσα σε μια χάρτινη σακούλα, όπου οι πατάτες θα μπορούν να «αναπνέουν».

πατάτες σακούλα

Μην τις αποθηκεύεις στο ψυγείο. Με τον λανθασμένο αυτό τρόπο διατήρησης το άμυλο μετατρέπεται σε γλυκόζη, με αποτέλεσμα η γεύση και η υφή τους να μην είναι ικανοποιητικές μετά το μαγείρεμα.

Για την καλύτερη διατήρησή τους προτίμησε να τις αποθηκεύσεις σε ένα ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος. Η αποθήκη του σπιτιού σου είναι μάλλον το ιδανικότερο μέρος για κάτι τέτοιο, ενώ αν δεν υπάρχει κάποιος χώρος που να συνδυάζει όλα αυτά, φρόντισε τουλάχιστον να τις τοποθετήσεις έστω σε ένα σημείο χωρίς φως.

Προσοχή: Μην τρώτε της ξεροτηγανισμένες πατάτες - Κινδυνεύετε από...

Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οι ξεροτηγανισμένες ή καμένες τηγανητές πατάτες, είναι οι πιο βλαβερές για την υγεία μας, καθώς αυτές είναι πιθανότερο να έχουν υψηλότερα επίπεδα του επικίνδυνου χημικού συστατικού ακρυλαμιδίου.

Μπορεί οι τραγανές τηγανιτές πατάτες να είναι οι πιο νόστιμες, αλλά είναι επίσης πιο πιθανό να περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, το οποίο μπορεί να συνδέεται με αυξημένα ποσοστά καρκίνου. Αν από την άλλη προσέχετε τη διατροφή σας και αποφεύγετε τα τηγανητά, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε τις τέλειες πατάτες φούρνου χωρίς σταγόνα λάδι.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, αναφέρει λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο το ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνήθως το βρίσκουμε στα τηγανητά τρόφιμα, όπως οι τηγανητές πατάτες και παράγεται από μια χημική αντίδραση από τα σάκχαρα και ένα αμινοξύ που ονομάζεται ασπαραγίνη, το οποίο βρίσκεται σε πολλούς σπόρους και λαχανικά.

Πατάτες κίνδυνος

Εκτός κουζίνας, η χημική αυτή ουσία χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανικούς σκοπούς: για την παραγωγή χαρτιού, χρωμάτων και πλαστικών και για την επεξεργασία του πόσιμου νερού, αποβλήτων και λυμάτων.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αν και μακροπρόθεσμες μελέτες δεν έχουν ακόμη γίνει σε ανθρώπους. Όμως πολλοί φορείς ζητούν να γίνει περισσότερη έρευνα.

Το τηγάνισμα ή το ψήσιμο των τροφών, τείνει να παράγει ακρυλαμίδιο, αλλά το όχι και το βράσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό.

Μερικά από τα τρόφιμα στα οποία συχνά συναντάται ακρυλαμίδιο είναι οι πατάτες (ειδικά οι ψητές ή τηγανητές), τα δημητριακά, ο καφές, τα κράκερς, το φρυγανισμένο ψωμί και τα αποξηραμένα φρούτα.

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share