Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Πανεύκολη τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο έτοιμη σε 10 λεπτά

Πεντανόστιμη και τόσο γρήγορα

15 Σεπτεμβρίου 2020 11:25
Πανεύκολη τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο έτοιμη σε 10 λεπτά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο Athensmagazine.gr σας παρουσιάζουμε μια πανεύκολη συνταγή για τυρόπιτα, η οποία μπορεί να είναι έτοιμη μέσα σε 10 λεπτά, χρησιμοποιώντας χωριάτικο φύλλο.

Η τυρόπιτα είναι από τα αγαπημένα μας εδέσματα και δεν υπάρχει κάποιος, που να μη λαχταρά ένα γευστικότατο κομμάτι. Μπορούμε, όμως, να την φτιάξουμε μόνοι μας, με το φύλλο να μοιάζει σχεδόν με χειροποίητο. Το αποτέλεσμα είναι γρήγορο και πεντανόστιμο, όπως με τη ζαμπονοτυρόπιτα με αφράτη και νόστιμη μπεσαμέλ.

Υλικά

• 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο εμπορίου
• 1/2 κιλό φέτα τυρί
• 6 αβγά
• 200 γρ λιωμένο βούτυρο αγελαδινό ή φυτικό ή ανάμεικτο με ηλιέλαιο
• 200 γρ στραγγιστό γιαούρτι
• 200 ml γάλα ( 1 κούπα)

Βήματα

1) ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ. Θρουλιάζουμε τη φέτα και την ανακατεύουμε με τα αβγά και το γιαούρτι. Το γιαούρτι κάνει τη γέμιση αφράτη και όχι τόσο αλμυρή. Ομογενοποιούμε το μείγμα.

2) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ. Ξεπαγώνουμε το πακέτο για τουλάχιστον 2 ώρες. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί μέτριο (30Χ40εκ.). Βάζουμε 2 φύλλα κόντρα στο ταψί και να ενώνονται στη μέση. Επίσης φροντίζουμε να εξέχουν έξω από το ταψί (βλέπε φωτο & βίντεο). Λαδώνουμε τα φύλλα με 2 κουταλιές από το λάδι μας. Βάζουμε το 3ο φύλλο από πάνω ελαφρώς τσαλακωμένο. Λαδώνουμε και βάζουμε το 4ο φύλλο. Βάζουμε όλη τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί. Από πάνω βάζουμε το 5ο φύλλο και λαδώνουμε. Γυρνάμε προς τα μέσα τα πρώτα φύλλα που εξέχουν και βάζουμε λίγο λάδι και σ αυτά. Έτσι είναι σαν να κλείνουμε την πίτα (όπως στις μπουγάτσες). Τέλος βάζουμε το 6ο φύλλο και λαδώνουμε με το υπόλοιπο λάδι που μας έμεινε. Χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια.

3) Χτυπάμε τα 2 αβγά που μας έμειναν με το γάλα για λίγο και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από την πίτα, κυρίως στις άκρες που είναι πιο πολλά φύλλα μαζεμένα. Αυτό κάνει την πίτα αφράτη και τραγανή ωστόσο, αλλά επειδή το χωριάτικο φύλλο είναι πιο χοντρό βάζουμε αυτό το μείγμα με το γάλα και τα αβγά για να μαλακώσει λίγο αλλά δε χάνει την τραγανότητά του.

4) Αφήνουμε 10-15' να τραβήξει η πίτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου (αέρα ή αντιστάσεις ανάλογα το φούρνο πόσο δυνατός είναι). Ελέγχουμε την πίτα και αν έχει πάρει χρώμα νωρίτερα βάζουμε ένα αντικολλητικό χαρτί για να μην αρπάξει.

5) Βγάζουμε από το φούρνο και ξανακόβουμε την πίτα μετά από 15-20' και μπορούμε να την καταναλώσουμε όταν κρυώσει ελαφρώς. Συνοδεύουμε με αριάνι για ποτό που πάει υπέροχα!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share