Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Το απόλυτο κόλπο με το κουτάκι μπύρας για το τέλειο κοτόπουλο σαν να βγήκε από τη σούβλα

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

14 Σεπτεμβρίου 2020 15:53
Το απόλυτο κόλπο με το κουτάκι μπύρας για το τέλειο κοτόπουλο σαν να βγήκε από τη σούβλα

Το ψητό κοτόπουλο σε κουτάκι μπύρας είναι εξαιρετικά νόστιμο, τρυφερό και ζουμερό! Ανάλογα με το που θα το ψήσετε σε ηλεκτρικό φούρνο ή bbq κλειστού τύπου, έχει όλα τα χαρίσματα του ψητού κοτόπουλου σούβλας αφού μαγειρεύεται με τους ατμούς από την μπύρα που σιγοβράζει. Αν πάλι έχετε μια ιδιαίτερη αγάπη στα τηγανητά, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε έξτρα τραγανό τηγανητό κοτόπουλο.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μέτριο κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.500 γρ., κατά προτίμηση ελεύθερης βοσκής ή βιολογικό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τα φύλλα από 2 - 3 κλαράκια φρέσκια ρίγανη, φρέσκο θυμάρι και φρέσκο δεντρολίβανο (αποφεύγουμε να
  • χρησιμοποιήσουμε ξερά για να κερδίσουμε σε φρεσκάδα –τα βρίσκουμε σε γλαστράκια, στα φυτώρια)
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 κουτάκι μπίρα, μεγάλου μεγέθους

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • ΒΗΜΑ 1Καθαρίζω καλά το κοτόπουλο και αφαιρώ τα εντόσθια, αν περιέχει. Το αλατοπιπερώνω καλά μέσα κι έξω. Μέσα στην κοιλιά του στριμώχνω όλα τα κλαδάκια των μυρωδικών και το σκουπίζω καλά.
  • ΒΗΜΑ 2Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • ΒΗΜΑ 3Σε ένα μπολ βάζω το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη μουστάρδα και την πάπρικα και τα ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι, για να γίνουν μια λεία πάστα και την αλείφω σε ολόκληρο το κοτόπουλο.
  • ΒΗΜΑ 4Λαδώνω ελαφρώς τη λαμαρίνα του φούρνου. Πλένω πολύ καλά το κουτάκι της μπίρας και αφαιρώ (αν υπάρχουν) τυχόν πλαστικά ή χάρτινα στοιχεία (π.χ. ετικέτες, πλαστικές ταινίες κ.λπ.). Ανοίγω το κλειδί της μπύρας, τυλίγω ολόκληρο το κουτί με αλουμινόχαρτο, και το τοποθετώ στο κέντρο της λαμαρίνας, όρθιο.
  • ΒΗΜΑ 5«Φοράω» το κοτόπουλο από το άνοιγμα της κοιλιάς, έτσι ώστε, να στερεωθεί όρθιο και ψηθεί περιμετρικά, χωρίς να βρίσκεται η μία του πλευρά ακουμπισμένη στο ταψί και χωρίς να χρειάζεται να το γυρίσω για να ψηθεί από την άλλη πλευρά. Ταυτόχρονα, καθώς η περισσότερη ποσότητα της μπίρας εξατμίζεται με το ψήσιμο, θα διαποτίζει με τη γεύση της το ψαχνό και θα το νοστιμίζει, διατηρώντας το ζουμερό και τρυφερό.
  • ΒΗΜΑ 6Βάζω το ταψί σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου (για να χωρέσει το όρθιο κοτόπουλο) και ψήνω για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Στο διάστημα αυτό και, καθώς ψήνεται ομοιόμορφα, το κοτόπουλο ροδίζει ωραία και περιμετρικά και ψήνεται καλά μέχρι το εσωτερικό του. Αφαιρώ προσεκτικά το κουτάκι του αναψυκτικού και το πετάω μαζί με όση μπίρα έχει μείνει μέσα. Κόβω το κοτόπουλο σε μερίδες και το σερβίρω.

Πηγή: dinanikolaou.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share