Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σου λύνουμε την απορία: Μπορείς ή όχι να ξαναπαγώσεις το ωμό κρέας;

Βρέθηκε απάντηση για μια απορία χρόνων!

10 Σεπτεμβρίου 2020 15:26
Σου λύνουμε την απορία: Μπορείς ή όχι να ξαναπαγώσεις το ωμό κρέας;

Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί αν είσαι σωστό να καταψύξουμε ξανά το κρέας που ξεπαγώσαμε; Μπορεί να μας περίσσεψε ή τελικά να αλλάξαμε γνώμη για το τι θα μαγειρέψουμε, όπως και να έχει πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή τόσο στο πάγωμα όσο και στο ξεπάγωμα του κρέατος, δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να βάζουμε το κρέας στο ψυγείο.

Η αλήθεια είναι πως όταν το ωμό κρέας έχει αποψυχθεί στο ψυγείο και όχι έξω από αυτό, μπορείς να το ξαναβάλεις στην κατάψυξη χωρίς να το έχεις μαγειρέψει αρκεί να έχουν ακολουθηθεί κάποιοι κανόνες. Ο καλύτερος τρόπος για να αποψύξεις ένα κομμάτι κρέας είναι να το βάλεις σε κρύο νερό στο ψυγείο και να γίνει η απόψυξή του ομαλά και σιγά σιγά.

Αν από την άλλη μεριά αγοράσεις από ένα σούπερ μάρκετ ένα κατεψυγμένο κομμάτι κρέας, δεν υπάρχει πρόβλημα να το βάλεις στην κατάψυξη όταν φτάσεις στο σπίτι σου ακόμα και να έχει αποψυχθεί λίγο.

Αυτό που δεν πρέπει με τίποτα να κάνεις είναι να έχει ξεπαγώσει εντελώς το κρέας σου εκτός ψυγείου και να το βάλεις ξανά στην κατάψυξη. Θα αλλοιωθεί η γεύση και η υφή του και θα χάσει και αρκετά από τα θρεπτικά του συστατικά.

Τρώτε παστό κρέας; Τότε κινδυνεύετε από...

Οι επιστήμονες, φαινομενικά αποφασισμένοι να αποδείξουν ότι κάθε νοστιμότατο φαγητό είναι ένας μεταμφιεσμένος δολοφόνος της υγείας, έστρεψαν τις έρευνές τους στο beef jerky, αυτές τις λωρίδες παστού -άπαχου- βοδινού κρέατος μαριναρισμένου με μπαχαρικά. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα κρέας αποδεικνύεται "δηλητήριο", δείτε εδώ τις τέσσερις λάθος επιλογές που μπορείτε να κάνετε όταν αγοράζετε κρέας.

Εξετάζοντας τις διατροφικές συνήθειες δεκάδων ψυχικά ασθενών, οι γιατροί του ιδιωτικού ερευνητικού πανεπιστημίου Johns Hopkins, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν αναφέρει ότι έτρωγαν παστό βοδινό περισσότερο από δυο φορές τη βδομάδα ήταν εκείνοι που εμφάνιζαν τριπλάσια συμπτώματα διπολικής διαταραχής (αλλιώς, μανιοκατάθλιψη) συγκριτικά με τους υπόλοιπους ψυχάκηδες. Σύμφωνα με την αναφορά, οι επιστήμονες συνέχισαν τις δοκιμές σε αρουραίους και διαπίστωσαν ότι και τα εν λόγω τρωκτικά, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες beef jerky παρουσίασαν αναπάντεχες εκδηλώσεις μανιακών επεισοδίων σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων.

Ο καθηγητής νευροβιολογίας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αναφέρει ότι το πρόβλημα οφείλεται στην υψηλή παρουσία νιτρικού άλατος, ενός φυτοφαρμάκου που προστίθεται στις φυτικές καλλιέργειες για να εξοντώσουν τα επικίνδυνα βακτηρίδια.

Εξαιτίας της απουσίας βρασμού ή ψησίματος του κρέατος σε μεγάλες θερμοκρασίες, το νιτρικό άλας παραμένει αναλλοίωτο σε κομμάτια παστών όπως το beef jerky, επηρεάζοντας ραγδαία την ομαλή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου.

Η μελέτη απαιτεί ακόμη μια σειρά εξετάσεων σε σχέση με το χοιρινό παστό και άλλα κρέατα που επεξεργάζονται με την ίδια διαδικασία (όπως η στρουθοκάμηλος, τα ψάρια, ακόμη και τα καπνιστά αλλαντικά), ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το beef jerky έχει πάρει την άγουσα προς την έξοδο από το μενού μας.

TAGS
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share