Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πεντανόστιμη μυκονιάτικη τυρόπιτα με τυροβολιά

Θα τη φτιάχνετε ξανά & ξανά

4 Σεπτεμβρίου 2020 08:02
Πεντανόστιμη μυκονιάτικη τυρόπιτα με τυροβολιά

Οι τυρόπιτες είναι παράδοση στην Ελλάδα γι' αυτό και ανά περιοχή αλλάζουν ονομασία, υλικά και τρόπο παρασκευής, για παράδειγμα, δείτε εδώ την τυρόπιτα που "κατάγεται" από τη Θεσσαλία.

Το Athensmagazine.gr σήμερα σας φέρνει μια ιδιαίτερη συνταγή από την Μύκονο και δεν είναι άλλη από τη τυρόπιτα με τυροβολιά που είμαστε σίγουροι πως θα λατρέψετε και θα φτιάχνετε ξανά και ξανά. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε υλικά και εκτέλεση.

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
  • 500 γρ. τυροβολιά
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 αυγά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ τρίβουμε με τα χέρια μας την τυροβολιά και προσθέτουμε τα 3 από τα 4 αυγά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κρεμμύδι ψιλοκομμένα.
  • Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τον άνηθο και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει το μείγμα.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος με διαστάσεις περίπου 30×40 εκ. Στρώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα.
  • Έπειτα προσθέτουμε τη γέμιση, απλώνοντάς την ομοιόμορφα.
  • Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, και πάλι βουτυρώνοντάς τα.
  • Διπλώνουμε στριφτά προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και χαράζουμε σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια (ή τρίγωνα, αν χρησιμοποιούμε στρογγυλό ταψί).
  • Περιχύνουμε και αλείφουμε με το τελευταίο μας αυγό.
  • Ψήνουμε στο φούρνο μας στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι η πίτα μας να πάρει χρώμα.

Καλή όρεξη!

Tip: για μικρότερο ταψί, χρησιμοποιήστε λιγότερα αυγά.

Η πιο... ιδιαίτερη τυρόπιτα με άνηθο, μέλι και μαυροκούκι

Η τυρόπιτα είναι ένα αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων που μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες και φυσικά να συνοδεύσει τα Κυριακάτικα οικογενειακά μας τραπέζια. Για εσάς που είστε λάτρεις των πιο ιδιαίτερων γεύσεων, τo Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε για εσάς την πιο νόστιμη συνταγή με άνηθο, μέλι και μαυροκούκι. Αν πάλι προτιμάτε τα γλυκά, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο γλυκό ψυγείου με ζαχαρούχο γάλα και maltesers.

Υλικά (για 15 μερίδες)

  • 700 γρ. φέτα
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 4 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 4 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 συσκευασία έτοιμη σφολιάτα
  • 1-2 κ.σ. μαυροκούκι
  • Πιπέρι κατά βούληση
  • 2-3 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο για το γαρνίρισμα

Διαδικασία

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λιώνουμε τη φέτα, με ένα πιρούνι ή με τα χέρια, σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Χτυπάμε το ένα αβγό σε ένα μικρότερο μπολ και το ρίχνουμε στη φέτα, μαζί με τον άνηθο, το γιαούρτι και λίγο πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε.
  • Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και πάνω βάζουμε ένα φύλλο της σφολιάτας. Χτυπάμε και το δεύτερο αβγό σε ένα μπολάκι και αλείφουμε τη σφολιάτα.
  • Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο γύρω-γύρω για να μπορούμε να την κλείσουμε.
  • Διπλώνουμε το περιθώριο που αφήσαμε ίσα-ίσα πάνω από τη γέμιση. Το αλείφουμε με αβγό και από πάνω βάζουμε το δεύτερο φύλλο. Αν περισσεύει πολύ από το ταψί, το κόβουμε με ένα μαχαίρι.
  • Ο,τι περισσεύει το διπλώνουμε από κάτω από την πίτα. Αλείφουμε με αβγό όλη την πίτα και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι.
  • Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει ωραία. Προτού σερβίρουμε της ρίχνουμε από πάνω μέλι θυμαρίσιο.

Πηγή: tovima.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share