Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυτό είναι το πιο ακατάλληλο μέρος για να αποθηκεύσετε το ψωμί

Το λάθος όλων μας

3 Σεπτεμβρίου 2020 15:18
Αυτό είναι το πιο ακατάλληλο μέρος για να αποθηκεύσετε το ψωμί

Θέλετε να διατηρήσετε το ψωμί σας φρέσκο για περισσότερες μέρες και το βάζετε στο ψυγείο; Αν ναι, τότε κάνετε ένα μεγάλο λάθος και πρέπει να σταματήσετε άμεσα. Αν πάλι δεν το αποθηκεύσατε και μπαγιάτεψε, δείτε εδώ πώς θα το κάνετε και πάλι πεντανόστιμο.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο, το ψωμί αλλοιώνεται μόλις μπαίνει στην συντήρηση, λόγω των συστατικών του. Αντίθετα, διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση αν μπει στην κατάψυξη.

Δείτε στο βίντεο τι προτείνουν οι ειδικοί:

Γιατί βάζουν το ψωμί σε χαρτοσακούλα; Δεν πάει το μυαλό σας

Σίγουρα έχετε διαπιστώσει ότι το ψωμί στο φούρνο σας το δίνουν σε χάρτινη σακούλα και όχι πλαστική αλλά έχετε διερωτηθεί ποτέ γιατί; Είναι οικολογικοί οι λόγοι ή όχι μόνο;

Οι… συνομωσιοσιολόγοι λένε πως είναι απλά κόλπο των αρτοποιών προκειμένου το ψωμί να μπαγιατεύει γρηγορότερα και να επισκέπτεστε το φούρνο πολύ πιο γρήγορα από ότι αν το είχατε κλείσει σε μια πλαστική σακούλα. Αυτή η θεωρία έχει ελάχιστη σχέση με τον πραγματικό λόγο για τη χάρτινη σακούλα στα αρτοσκευάσματα. Πάντως εμείς σας έχουμε το κόλπο για να μην μπαγιατεύει το ψωμί, και θα τον δείτε εδώ.

Το μυστικό είναι η τραγανότητα.

Ο λόγος που το ψωμί για σάντουιτς είναι σφραγισμένο σε πλαστική σακούλα είναι για να «κλειδώσει» μέσα την υγρασία, να το διατηρήσει μαλακό εμποδίζοντας το να ξεραθεί. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ιδανικό για μια μπαγκέτα, αν την θέλετε τραγανή. Αν την κλείσετε σε μια σακούλα θα διατηρηθεί περισσότερο καιρό, αλλά θα χάσει την τραγανότητα της. Είναι ένα… δούναι και λαβείν.

Εξάλλου δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το ψωμί σας φρέσκο για μεγάλο χρονικό διάστημα ούτως ή άλλως. Το ψωμί χωρίς πρόσθετο λίπος ή ζάχαρη, διατηρεί τα ωφέλιμα συστατικά του για λίγες μόνο ημέρες μετά το ψήσιμο. Έτσι εάν δεν σκοπεύετε να φάτε το ψωμί μέσα σε 48 ώρες από την αγορά του, περιμένετε να συμβεί ένα από αυτά τα πράγματα: Ή θα γίνει μαλακό μέσα σε μια σφραγισμένη πλαστική τσάντα η θα ξεραθεί αν είναι εκτεθειμένο. Εάν δεν έχετε σκοπό να φάτε ολόκληρη τη φρατζόλα σε ένα γεύμα, κόψτε την σε κομμάτια και βάλτε τη μέσα στη χαρτοσακούλα, καθώς θα συντηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε οποιοδήποτε τύπο ψωμιού φρέσκο για μεγάλο χρονικό διάστημα, σκεφτείτε τον καταψύκτη. Αν δεν έχετε υπομονή να το ξεπαγώνετε αρκεί και το ψυγείο. Η… παράπλευρη απώλεια είναι η επανακρυστάλλωση του αμύλου στο ψωμί. Ωστόσο μπορείτε να αντιστρέψετε αυτό το φαινόμενο ψήνοντας το στην τοστιέρα ή ζεσταίνοντας το στον φούρνο μικροκυμάτων.

TAGS
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share