Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το μυστικό συστατικό που απογειώνει το ψητό κοτόπουλο

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

27 Αυγούστου 2020 16:10
Το μυστικό συστατικό που απογειώνει το ψητό κοτόπουλο

Είναι ίσως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του λεγόμενου comfort food, του φαγητού που έφτιαχνε η μαμά σου τις Κυριακές όταν μαζευόσασταν όλοι μαζί στο σπίτι. Το ψητό κοτόπουλο στο φούρνο, συνοδευόμενο πάντα από πατατούλες, έχει μια πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση. Αυτή της οικειότητας.

Το έχουμε φτιάξει με πολλές παραλλαγές, ωστόσο η κλασική του συνταγή παραμένει στην καρδιά μας.
Υπάρχει όμως ένα μυστικό συστατικό, το οποίο δεν αλλοιώνει την αυθεντική συνταγή. Αλλά την απογειώνει. Κι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε ένα κόλπο για να απογειώσουμε ένα τόσο κλασσικό πιάτο, δείτε εδώ το κόλπο με το πιστολάκι μαλλιών για την τέλεια πέτσα.

Πρόκειται για τον κουρκουμά. Μια ρίζα με καφέ φλούδα που όταν την ανοίξεις αποκαλύπτεται μια φωτεινή κίτρινο-πορτοκαλί σάρκα στο εσωτερικό της. Καλλιεργείται εδώ και 5.000 χρόνια, κυρίως στις τροπικές περιοχές της Ασίας, ενώ τον 13ο αιώνα, οι Άραβες έμποροι έφεραν τον κουρκουμά στις δυτικές χώρες. Σήμερα, ο κουρκουμάς κυκλοφορεί σε σκόνη σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

Μια εύκολη συνταγή για κοτόπουλο που θα το θυμάσαι πάντα:

  • 1 κοτόπουλο
  • κουρκουμάς
  • ελαιόλαδο
  • λίγη πάπρικα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λεμόνι
  • λίγη ρίγανη

Αλείψτε το κοτόπουλο με λίγο ελαιόλαδο και 1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά. Βάλτε αλάτι και πιπέρι και πάπρικα και ψήστε το στους 180 βαθμούς. Λίγο πριν το βγάλετε από το φούρνο προσθέστε το λεμόνι και τη ρίγανη.

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Με αυτό το κόλπο θα φτιάξετε το πιο μαλακό και ζουμερό κοτόπουλο

Το Athensmagazine.gr σας προτείνει ένα συγκεκριμένο κόλπο, με το οποίο όχι απλά θα μαγειρέψετε με δεξιοτεχνία ένα κοτόπουλο στήθος, αλλά θα καταφέρετε να είναι το πιο μαλακό και ζουμερό κρέας που έχετε φάει.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα είτε μαγειρεύετε μισό κιλό είτε 2 κιλά κοτόπουλο, απλά θα πρέπει να αυξήσετε ή να μειώσετε τις δόσεις αναλόγως, ενώ αυτό το μυστικό για να καταλάβετε, αν το συσκευασμένο κοτόπουλο είναι φρέσκο.

Υλικά

-4 κ.σ. αλάτι διαλυμένο σε 6 κούπες ζεστό νερό
-1 κιλό στήθος κοτόπουλο χωρίς την πέτσα και τα κόκκαλα
-2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
-μπαχαρικά: προαιρετικά, ανάλογα με το τι σας αρέσει
-1 κ.γ. χοντρό ή ψιλό αλάτι
-1/2 κ.γ. σκόρδο
-1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
-1/4 κ.γ. πάπρικα

Εκτέλεση

1. Μαρινάρετε το κοτόπουλο με το αλατόνερο. Αν έχετε αρκετό χρόνο στην διάθεση σας, ανακατέψτε νερό σε θερμοκρασία δωματίου με το αλάτι. Βάλτε μέσα το κοτόπουλο για 4-8 ώρες και βάλτε το στο ψυγείο. Αν θέλετε να το μαρινάρετε πιο γρήγορα, ανακατέψτε το αλάτι με ζεστό νερό και βάλτε το κοτόπουλο μέσα για 15-30 λεπτά εκτός ψυγείου.

2. Προθερμάντε το φούρνο στους 230 και βγάλτε το κοτόπουλο από το νερό. Σκουπίστε το με λίγο χαρτί κουζίνας για να στεγνώσει και βάλτε το σε ένα ταψί.

3. Απλώστε με ένα πινέλο το βούτυρο και στις δύο πλευρές του κοτόπουλου και ρίξτε από πάνω τα μπαχαρικά.

4. Ψήστε για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών, μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία του κοτόπουλου στους 75 βαθμούς. Είναι η θερμοκρασία στην οποία σκοτώνονται τα βακτήρια της σαλμονέλας, αλλά σ’αυτή τη θερμοκρασία κρατάει επίσης και την υγρασία του. Αν είχατε το κοτόπουλο στο ψυγείο, ίσως χρειαστεί 35-45 λεπτά μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία. Αν το βγάλετε έξω και διαπιστώσετε ότι δεν είναι έτοιμο, βάλτε το ξανά στο φούρνο μέχρι το θερμόμετρο να δείξει 75 βαθμούς.

5. Βγάλτε το κοτόπουλο από το φούρνο και αφήστε το λίγο να κάτσει. Είναι απαραίτητο βήμα αν θέλετε να βγει ζουμερό. Κόψτε το σε κομμάτια και θα δείτε να βγαίνουν τα υγρά του! Αφήστε το να κάτσει για 5 λεπτά αν είναι μικρά τα κομμάτια ή 10 αν είναι μεγάλα. Σερβίρετε αμέσως μετά.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share