Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μπισκοτομπαλάκια με αλλαντικά και τυριά - Σκέτος αφρός

Δοκιμάστε τα!

25 Αυγούστου 2020 14:46
Μπισκοτομπαλάκια με αλλαντικά και τυριά - Σκέτος αφρός
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Athensmagazine.gr σήμερα θα σας προτείνει μια λαχταριστή αλλά και... διαφορετική συνταγή. Φτιάξτε μπισκοτομπαλάκια με αλλαντικά και τυριά και θα μας θυμηθείτε. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που σίγουρα θα σας αρέσει. Αν πάλι, θέλετε να φτιάξετε κάτι άλλο, δείτε εδώ συνταγή για πιροσκί με λουκάνικο.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φαριν-απ
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1-2 χούφτες τριμμένο τυρί
  • 1 κεσεδάκι σπορέλαιο
  • 1 αυγό για τη ζύμη
  • στη μύτη του κουταλιού αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη
  • 400-500γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 10-15 μικρά λουκανικάκια Φρανκφούρτης ψιλοκομμένα
  • 1 αυγό για το άλειμμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε σε μπολ το φαριν-απ, το γιαούρτι, το σπορέλαιο, το τυρί,το αυγό και τη ζάχαρη με το αλάτι και ζυμώνουμε.
  • Προσθέτουμε τη φέτα και τα λουκανικάκια και ξαναζυμώνουμε ελαφρά.
  • πλάθουμε μπαλάκια, (περίπου όσο το μέγεθος από ένα κεφτεδάκι) και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
  • Μπορείτε ακόμα να βάλετε μέσα μανιτάρι,πιπεριές μέχρι και παστουρμά για πικάντικο γούστο.

Πηγή: Συνταγή Zoi Athanasiadou‎

Τα μυστικά για να πετύχεις το τέλειο τυρί σαγανάκι

Το σαγανάκι με οποιοδήποτε τυρί το έχουμε στο νου μας ως μεζέ, ως «εύκολο και απλό» φαγητό που ετοιμάζεται γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, και που μπορούμε να το φτιάξουμε ανά πάσα στιγμή. Είναι όμως ταυτόχρονα και ένας πολύ αγαπημένος μεζές που προτιμάμε συχνά, ενώ αναζητάμε τρόπους να το κάνουμε όλο και καλύτερο! Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό πιάτο με βασικό υλικό το τυρί που λατρεύουμε, δείτε εδώ πώς θα φτιάξτε τη θεϊκή τυρόπιτα με κρέμα φέτας και γραβιέρας.

Ένα από αυτά που χρειάζονται προσοχή κατά το μαγείρεμά του είναι το πώς θα δημιουργηθεί αυτή η τέλεια κρούστα, που βλέπουμε στις εκπομπές μαγειρικής και ζηλεύουμε, αλλά δεν ξέρουμε πώς να πετύχουμε εμείς! Αυτή η κρούστα παίζει ρόλο όχι μόνο στη γεύση του, αλλά και στο σερβίρισμά του, καθώς το βοηθά να διατηρήσει το σχήμα του και να μην «στραβοχυθεί» στο πιάτο.

Το μυστικό λοιπόν, αν θέλουμε να φτιάξουμε μια απλή κρούστα, βρίσκεται στο νερό και στο αλεύρι. Όποιο τυρί και αν επιλέξουμε θα πρέπει να είναι σε χοντρές φέτες - πάχους περίπου ένα δάχτυλο- και φροντίζουμε να το “περάσουμε” πρώτα από πολύ κρύο νερό (ακόμα και με παγάκια) και μετά από αλεύρι με μια πρέζα ζάχαρη μέσα, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία 2-3 φορές και τελειώνοντας πάντα με νερό.

Αυτή η πρακτική δημιουργεί μια «κόλλα» γύρω από το τυρί που το βοηθά να σχηματίζει την κρούστα που θέλουμε κατά το τηγάνισμα. Για πιο πλούσιο αποτέλεσμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κρύο γάλα αντί για νερό.

Κατά το τηγάνισμα, είναι σημαντικό το λάδι να είναι αρκετό και καυτό, ενώ οι κινήσεις μας πρέπει να είναι γρήγορες και προσεκτικές, για να μην «αρπάξει» το σαγανάκι. Το αφήνουμε τόσο ώστε να πάρει ένα όμορφο χρυσό χρώμα και, αν χρειαστεί, το γυρίζουμε - συνήθως 2 λεπτά αρκούν. Δεν ξεχνάμε επίσης να στραγγίξουμε το σαγανάκι πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας, αφού βγει από το τηγάνι. Ο λόγος; Να μη γίνει πολύ βαρύ, με το λάδι που θα συγκρατήσει.

Οι επιλογές στα παναρίσματα όμως είναι πραγματικά πολλές: από ντομάτα και μπέικον μέχρι φράουλες και καβουρδισμένα αμύγδαλα! Ανάλογα την έμπνευση και την όρεξη της στιγμής!

Ποια είναι τα καλύτερα τυριά για σαγανάκι; Εδώ οι απόψεις διίστανται ανάλογα με τα γούστα του καθενός: κάποιοι θεωρούν ότι το πιο νόστιμο σαγανάκι γίνεται με κεφαλογραβιέρα ,κάποιοι άλλοι προτιμούν το κεφαλοτύρι ή οποιοδήποτε σκληρό τυρί. Το Ταλαγάνι και το Χαλούμι, αν και είναι πολύ γνωστά τυριά σχάρας, επίσης χρησιμοποιούνται για σαγανάκι. Όσοι αναζητούν λίγο πιο ιδιαίτερες επιλογές μπορούν να προτιμήσουν τον Μπάτζο από τη Μακεδονία, τη Φορμαέλα από την Αράχωβα, τον Κομό από την Νάξο ή το Μυτιληνιό Λαδοτύρι.

Ας ζεσταίνουμε λοιπόν, σιγά σιγά, τα τηγάνια μας...!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share