Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Λύθηκε το μυστήριο: Έτσι γίνονται οι τρύπες στο τυρί

Εσείς το γνωρίζατε;

22 Αυγούστου 2020 13:29
Λύθηκε το μυστήριο: Έτσι γίνονται οι τρύπες στο τυρί

Το τυρί είναι ένα αγαπημένο προϊόν για τον περισσότερο κόσμο καθώς μπορεί να συνοδεύσει τα περισσότερα γεύματα μας. Πέρα από γευστικό όμως είναι και άκρως θρεπτικό και μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και σε περιόδους δίαιτας, δείτε εδώ ποια είναι τα κατάλληλα τυριά για τη διατροφή σας.

Το έμενταλ είναι κίτρινο ημίσκληρο τυρί από γάλα αγελάδας, το οποίο προέρχεται από την περιοχή γύρω από το Έμενταλ (κοιλάδα του Έμμε) στο Καντόνι της Βέρνης, στην Ελβετία. Η παραγωγή του τυριού έμενταλ ξεκίνησε σε μια περιοχή ανατολικά της Βέρνης πριν από 200 χρόνια. Το διάσημο αυτό τυρί κατασκευάζεται σε διάφορες περιοχές της Ελβετίας και έχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Πολλές φορές αναφέρεται απλά ως ελβετικό τυρί, ενώ διαθέτει γλυκιά, αλλά όχι πολύ έντονη, γεύση και φυσικά χαρακτηρίζεται από εκείνες τις περίφημες τρύπες του.

Οι τρύπες του τυριού δημιουργούνται εξαιτίας μια αντίδρασης βακτηρίων. Μετά από ένα μήνα αποθήκευσης, ένα είδος βακτηρίων, το Προπιονιβακτήριο του Φρόιντενραϊχ, καταναλώνει γαλακτικό οξύ και απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φυσαλίδες. Οι φυσαλίδες παγιδεύονται στο τοίχωμα του τυριού, με αποτέλεσμα να σχηματίζουν τρύπες. Άλλο ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του έμενταλ είναι το μέγεθός του, καθώς υπάρχουν καλούπια, στα οποία αποθηκεύεται που έχουν διάμετρο από 80 εκατοστά έως ένα μέτρο.

Δες το βίντεο με την παρασκευή του τυριού έμενταλ:

Τα μυστικά για να πετύχεις το τέλειο τυρί σαγανάκι

Το σαγανάκι με οποιοδήποτε τυρί το έχουμε στο νου μας ως μεζέ, ως «εύκολο και απλό» φαγητό που ετοιμάζεται γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, και που μπορούμε να το φτιάξουμε ανά πάσα στιγμή. Είναι όμως ταυτόχρονα και ένας πολύ αγαπημένος μεζές που προτιμάμε συχνά, ενώ αναζητάμε τρόπους να το κάνουμε όλο και καλύτερο! Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό πιάτο με βασικό υλικό το τυρί που λατρεύουμε, δείτε εδώ πώς θα φτιάξτε τη θεϊκή τυρόπιτα με κρέμα φέτας και γραβιέρας.

Ένα από αυτά που χρειάζονται προσοχή κατά το μαγείρεμά του είναι το πώς θα δημιουργηθεί αυτή η τέλεια κρούστα, που βλέπουμε στις εκπομπές μαγειρικής και ζηλεύουμε, αλλά δεν ξέρουμε πώς να πετύχουμε εμείς! Αυτή η κρούστα παίζει ρόλο όχι μόνο στη γεύση του, αλλά και στο σερβίρισμά του, καθώς το βοηθά να διατηρήσει το σχήμα του και να μην «στραβοχυθεί» στο πιάτο.

Το μυστικό λοιπόν, αν θέλουμε να φτιάξουμε μια απλή κρούστα, βρίσκεται στο νερό και στο αλεύρι. Όποιο τυρί και αν επιλέξουμε θα πρέπει να είναι σε χοντρές φέτες - πάχους περίπου ένα δάχτυλο- και φροντίζουμε να το “περάσουμε” πρώτα από πολύ κρύο νερό (ακόμα και με παγάκια) και μετά από αλεύρι με μια πρέζα ζάχαρη μέσα, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία 2-3 φορές και τελειώνοντας πάντα με νερό.

Αυτή η πρακτική δημιουργεί μια «κόλλα» γύρω από το τυρί που το βοηθά να σχηματίζει την κρούστα που θέλουμε κατά το τηγάνισμα. Για πιο πλούσιο αποτέλεσμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κρύο γάλα αντί για νερό.

Κατά το τηγάνισμα, είναι σημαντικό το λάδι να είναι αρκετό και καυτό, ενώ οι κινήσεις μας πρέπει να είναι γρήγορες και προσεκτικές, για να μην «αρπάξει» το σαγανάκι. Το αφήνουμε τόσο ώστε να πάρει ένα όμορφο χρυσό χρώμα και, αν χρειαστεί, το γυρίζουμε - συνήθως 2 λεπτά αρκούν. Δεν ξεχνάμε επίσης να στραγγίξουμε το σαγανάκι πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας, αφού βγει από το τηγάνι. Ο λόγος; Να μη γίνει πολύ βαρύ, με το λάδι που θα συγκρατήσει.

Οι επιλογές στα παναρίσματα όμως είναι πραγματικά πολλές: από ντομάτα και μπέικον μέχρι φράουλες και καβουρδισμένα αμύγδαλα! Ανάλογα την έμπνευση και την όρεξη της στιγμής!

Ποια είναι τα καλύτερα τυριά για σαγανάκι; Εδώ οι απόψεις διίστανται ανάλογα με τα γούστα του καθενός: κάποιοι θεωρούν ότι το πιο νόστιμο σαγανάκι γίνεται με κεφαλογραβιέρα ,κάποιοι άλλοι προτιμούν το κεφαλοτύρι ή οποιοδήποτε σκληρό τυρί. Το Ταλαγάνι και το Χαλούμι, αν και είναι πολύ γνωστά τυριά σχάρας, επίσης χρησιμοποιούνται για σαγανάκι. Όσοι αναζητούν λίγο πιο ιδιαίτερες επιλογές μπορούν να προτιμήσουν τον Μπάτζο από τη Μακεδονία, τη Φορμαέλα από την Αράχωβα, τον Κομό από την Νάξο ή το Μυτιληνιό Λαδοτύρι.

Ας ζεσταίνουμε λοιπόν, σιγά σιγά, τα τηγάνια μας...!

TAGS
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share