Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έχετε παρατηρήσει ένα σκίσιμο στη ντομάτα σας; Αυτό σημαίνει ότι...

Προσοχή!

20 Αυγούστου 2020 07:11
Έχετε παρατηρήσει ένα σκίσιμο στη ντομάτα σας; Αυτό σημαίνει ότι...

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καλλιέργεια της ντομάτας είναι το σκίσιμο των καρπών. Πάντα συμβαίνει στις ντομάτες που έχουν αρχίσει να ωριμάζουν και πιο συχνά στις παραδοσιακές ποικιλίες. Αν είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν κήπο με τα δικά τους λαχανικά, πριν καλλιεργήσετε τις ντομάτες σας, ρίξτε μια ματιά εδώ για να γνωρίζετε ποια συστατικά τις κάνουν πιο γευστικές.

Τι προκαλεί το σχίσιμο των ντοματών

Ο λόγος που οι ντομάτες σκίζονται είναι η διακύμανση της ποσότητας νερού. Εάν ενώ υπάρχει ένας ρυθμός στο νερό που δέχονται, ακολουθήσει – μεσολαβήσει μια σημαντική βροχή, το να σκιστούν οι ώριμες ντομάτες είναι αναπόφευκτο. Τους συμβαίνει επειδή σε φυσιολογικές συνθήκες για να περιορίσουν την απώλεια της υγρασίας τους, σκληραίνουν την επιδερμίδα κλείνοντας τους πόρους τους και όταν απορροφήσουν ξαφνικά πολύ νερό, θα διογκωθούν εσωτερικά και η αυξημένη πίεση που θα ασκηθεί θα τις υποχρεώνει να σκιστούν, καθώς έχουν χάσει την ελαστικότητα τους.

Γι αυτό είναι καλύτερα να τις μαζέψουμε έγκαιρα -πριν ή αμέσως μετά την νεροποντή, ακόμη και αν δεν έχουν ωριμάσει εντελώς.

Το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται περισσότερο σε καλλιεργητές που δεν ποτίζουν συχνά, επειδή πιστεύουν ότι η μεγάλη συχνότητα λειτουργεί εις βάρος της γεύσης των καρπών και υπέρ της τάπας της ντομάτας. Οπότε, όσο πιο κοντά είναι οι χρονικές αποστάσεις που ποτίζουμε μεταξύ τους, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να σκιστούν όταν βρέξει ή πέσει περισσότερο νερό από αυτό που έχουν συνηθίσει.

Αυτό όμως που παίζει καταλυτικό ρόλο και μπορεί να εξαφανίσει εντελώς το σύμπτωμα είναι το να έχουμε σκεπασμένα τα φυτά και να πέφτει σε αυτά νερό μόνο όταν το επιθυμούμε εμείς. Δηλαδή σε θερμοκηπευτικές συνθήκες το σύμπτωμα είναι ανύπαρκτο.

Έτσι πρέπει να κλαδεύετε τις ντομάτες σας - Δώστε βάση

Αρκετοί είναι εκείνοι που δεν ξέρουν, ότι και η ντομάτα χρειάζεται κλάδεμα ή αμελούν αυτή την εργασία, που στην πραγματικότητα είναι υπεύθυνη για την ποιότητα των καρπών. Το Athensmagazine.gr είναι εδώ για να σας αποκαλύψει τι πρέπει να κάνετε για να κλαδεύετε σωστά τις ντομάτες σας.

6 λόγοι για να κλαδέψετε και να κορυφολογήσετε τις ντομάτες είναι:

  • Για να είναι ο καρπός την ντομάτας πιο γευστικός.
  • Για να έχουν οι καρποί μεγαλύτερο μέγεθος.
  • Για να αξιοποιήσετε το 100% την ανάπτυξής της όλη τη σεζόν.
  • Για να διατηρήσετε φύλλα τους καρπούς και το στέλεχος του φυτού που βρίσκεται κοντά στο έδαφος απαλλαγμένο από παράσιτα, έντομα και ασθένειες από μύκητες.
  • Για να διατηρήσετε το σχήμα των φυτών ομοιόμορφο και εύκολα διαχειρίσιμο.
  • Για να επιτρέψετε τις ντομάτες που θα αναπτυχθούν στο τέλος της σεζόν να ωριμάσουν πριν πιάσουν τα πρώτα κρύα.

Το κόψιμο ή ο περιορισμός της ανάπτυξης αυτών των βλαστικών τμημάτων επιτρέπει σε ένα φυτό ντομάτας να επικεντρώσει την ενέργειά και την κατανάλωση των θρεπτικών συστατικών του στην ανάπτυξη των καρπών και όχι για νέο φύλλωμα και νέους βλαστούς. Τα φυτικά σάκχαρα που θα καταναλώνονταν για τους νέους βλαστούς θα χρησιμοποιηθούν να βελτιώσουν τη γεύση και το μέγεθος των καρπών της ντομάτας.

Πότε πρέπει να κλαδέψετε ένα φυτό ντομάτας;

Μπορείτε να κλαδέψετε μια ντομάτα, ανά πάσα στιγμή. Και στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής της και όταν έχει αυξηθεί αρκετά. Αρχίστε να κλαδεύετε το φυτό όταν έχει ύψος 30 με 45 εκατοστά.

Στόχοι του Κλαδέματος:

  • Κλαδέψτε για να δημιουργήσετε ένα έως τέσσερα κύρια στελέχη.
  • Κλαδέψτε ώστε κάθε στέλεχος να έχει περίπου το ίδιο μήκος.
  • Κλαδέψτε για να κρατήσετε το σχήμα του φυτού σε ένα μέγεθος που θα μπορείτε να το διαχειρίζεστε εύκολα.
  • Κλαδέψτε για να κρατήσετε τα φύλλα και τους βλαστούς του φυτού πάνω και μακριά από το έδαφος αφαιρώντας τα φύλλα και τους βλαστούς κάτω από την πρώτη σειρά των φρούτων.
  • Κλαδέψτε τα έτσι ώστε τα ανώτερα φύλλα να μην κρύβουν το φως του ήλιου και ρίχνουν σκιά στα κατώτερα.
  • Αποφύγετε να κλαδεύετε μεγάλα φύλλα που βρίσκονται ακριβώς πάνω από τους καρπούς. Αυτά τα φύλλα προστατεύουν τους καρπούς και το κύριο στέλεχος από τα ηλιακά εγκαύματα.
  • Κλαδέψτε με τρόπο που να επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό του φυτού. Η κυκλοφορία του αέρα βοηθά να αποτραπούν ασθένειες και παρασιτισμοί από έντομα.

Κι επειδή ξέρουμε, ότι σας αρέσει να διαβάζετε τέτοια θέματα, δείτε εδώ το λόγο που πρέπει να φυτέψετε δίπλα από τις ντομάτες, σκόρδο.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share