Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Νόστιμα τυροπιτάκια από τη γιαγιά - Η απόλυτη συνταγή

Θα ξετρελαθείτε!

7 Αυγούστου 2020 09:49
Νόστιμα τυροπιτάκια από τη γιαγιά - Η απόλυτη συνταγή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Athensmagazine.gr, σήμερα, σας προτείνει τα λαχταριστά τυροπιτάκια της γιαγιάς. Πρόκειται για μια γρήγορη και οικονομική συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε. Αν όμως, θέλετε να φτιάξετε μία ακόμα πιο εύκολη συνταγή, δείτε εδώ τα τυροπιτάκια παραλίας.

Τι θα χρειαστείτε:

Γα τη ζύμη:

  • 1 ½ κούπα γάλα
  • ½ μαργαρίνη τύπου βιτάμ λιωμένη ή ½ κούπα σπορέλαιο
  • 1 κύβος (40 γρ.) νωπή μπυρομαγιά
  • 2 αυγά + 1 για το άλειμμα
  • 1 κουτ. γλυκ. γεμάτο αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει

Για τη γέμιση:

  • ½ κιλό μυζήθρα ή φέτα ή και τα δύο μαζί ή ότι τυριά έχετε στο ψυγείο σας
  • 3 αυγά
  • Αλάτι (αν το χρειάζεται)
  • Πιπέρι
  • Μισό λιωμένο βιτάμ για τα ταψιά που θα ψήσετε τα τυροπιτάκια

Πώς θα τα φτιάξετε:

  • Βάλτε το χλιαρό γάλα σε βαθύ μπολ.
  • Διαλύστε μέσα στο γάλα την ζάχαρη και την μπυρομαγιά.
  • Προσθέστε τα αυγά ολόκληρα, το λιωμένο βούτυρο ή το σπορέλαιο, το αλάτι και ανακατέψτε για λίγο με το σύρμα ή με ένα πιρούνι.
  • Προσθέστε το αλεύρι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας στην αρχή με ένα πιρούνι και μετά με το χέρι σας. Με το αλεύρι χρειάζεται πάντα να προσέχετε λιγουλάκι γιατί η επιτυχία της ζύμης εξαρτάται από την ποιότητα του αλευριού οπότε μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο από την προτεινόμενη ποσότητα ή λίγο περισσότερο.
  • Ζυμώστε με τα χέρια σας, ώσπου να πετύχετε μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια σας και να είναι ελαστική.
  • Αφήστε την να “ησυχάσει” για ένα μισάωρο.
  • Εν τω μεταξύ φτιάξτε τη γέμιση αναμειγνύοντας τη μυζήθρα ή τη θρυμματισμένη φέτα με τα αυγά και το πιπέρι και αν χρειαστεί αλατίστε.
  • Αφού φουσκώσει η ζύμη, χωρίστε τη σε έξι κομμάτια.
  • Ανοίξτε με τον πλάστη κάθε κομμάτι σε στρόγγυλο φύλλο. Ανοίξτε με τον πλάστη κάθε κομμάτι σε στρόγγυλο φύλλο.
  • Πάρτε με ένα κουταλάκι μια ποσότητα γέμισης και βάλτε τη στην μία πλευρά του τριγώνου. Φέρτε τις δυο πλευρές προς τα μέσα όπως φαίνεται στη φωτογραφία και τυλίξτε τη ζύμη. Το τυροπιτάκι είναι έτοιμο.
  • Βάλτε τα τυροπιτάκια στα ταψιά (θα χρειαστείτε 2), αφού προηγουμένως τα έχετε αλείψει με το λιωμένο βούτυρο και αφήστε τα για λίγο να φουσκώσουν.
  • Τέλος αλείψτε τα με αυγό, πασπαλίστε τα με σουσάμι και ψήστε και τα δύο ταψιά μαζί στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς ή αν προτιμάτε ένα-ένα ταψί στις αντιστάσεις στους 180 με 190 βαθμούς.

ixomageiremata.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share