Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το απίστευτο κόλπο για να ξεφλουδίσετε τις ντομάτες σας σε χρόνο μηδέν

Θα σας λύσει τα χέρια!

4 Αυγούστου 2020 07:57
Το απίστευτο κόλπο για να ξεφλουδίσετε τις ντομάτες σας σε χρόνο μηδέν

Πολλές συνταγές απαιτούν τη ντομάτα χωρίς τη φλούδα της, όπως αυτή η υπέροχη αλλά παρεξηγημένη μαρμελάδα ντομάτας. Όμως πώς ξεφλουδίζω εύκολα τις ντομάτες; Υπάρχει ένας τρόπος, που θα κάνει το ξεφλούδισμα της ντομάτας παιχνιδάκι!

Πώς αποφλοιώνω τις ντομάτες;

Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούµε από κάθε ντομάτα το κοτσάνι όπως και τη βάση του. Γυρνάμε ανάποδα την κάθε ντομάτα και την χαράζουµε σταυρωτά στη βάση της.

Βουτάµε κάθε ντοµάτα σε νερό που βράζει για 15 δευτερόλεπτα και αµέσως µετά τη βουτάµε μέσα σε ένα µπολ µε πολύ παγωµένο νερό στο οποίο ιδανικά έχουµε βάλει και µερικά παγάκια.

Έτσι, το «σοκ» από το ζεστό στο κρύο, κάνει την ντομάτα να ξεφλουδίζεται πανεύκολα, η φλούδα χαλαρώνει και τη βγάζουμε εύκολα, τραβώντας τη µε το χέρι µας.

Με τις ξεφλουδισμένες ντομάτες μπορείτε να φτιάξετε φρέσκια σάλτσα για μακαρόνια, σάλτσα ντομάτας για πίτσα, αλλά και τον δικό σας σπιτικό πελτέ!

Το ολέθριο λάθος που κάνουμε όλοι και η ντομάτα χάνει τη γεύση της

Το ξέρατε ότι η ντομάτα ανήκει από βοτανικής άποψης στα φρούτα και ότι «ανακηρύχθηκε» λαχανικό το 1893; Αν και συνηθίζουμε να την αποθηκεύουμε στο ψυγείο μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά ώστε να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πρακτική αυτή είναι λάθος. Κι επειδή σίγουρα θα σας δημιουργηθεί η απορία για το πώς θα διατηρήσετε φρέσκες τις ντομάτες σας εκτός ψυγείου, δείτε εδώ το απίστευτο κόλπο για να μη χαλάνε οι ντομάτες σας.

Ο «πρωταγωνιστής» της χωριάτικης σαλάτας, η ζουμερή και γευστική ντομάτα, δεν έχει θέση στο ψυγείο, αλλά διατηρείται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και δημοσιεύεται περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η ντομάτα παθαίνει «σοκ» όταν εκτίθεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 12 βαθμών Κελσίου και μάλιστα δεν μπορεί να επανέλθει στην πρότερη της κατάσταση ακόμη κι αν στη συνέχεια την αφήσουμε εκτός ψυγείου.

Τα πειράματα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές σε διάφορες ποικιλίες ντομάτας έδειξαν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν τη δράση ενζύμων που προσδίδουν στην ντομάτα τη χαρακτηριστική γεύση της. Έτσι, αποθηκεύοντας την ντομάτα στο ψυγείο διατηρείται μεν φρέσκια, χάνει όμως τη νοστιμιά της. Γι’ αυτό άλλωστε η ντομάτα που έχει μείνει αρκετές μέρες στο ψυγείο είναι σχεδόν άγευστη σε σύγκριση με τη λιαστή ντομάτα, η οποία δεν έχει εκτεθεί καθόλου σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο ερευνητής Χάρι Κλι, ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης, παρομοιάζει τη διαδικασία με την εκτέλεση μιας μουσικής σύνθεσης. Εάν βγάλουμε τα βιολιά και τα πνευστά, δηλώνει ο Κλι, θα έχουμε μεν ήχο, αλλά δεν θα είναι ο ίδιος. «Για να είναι η ντομάτα γευστική –δηλαδή να αποτελείται από το σωστό μείγμα οξέων, σακχάρων και οργανικών πτητικών ενώσεων– πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία μια ορχήστρα περίπου 30 χημικών ουσιών».

Προτιμήστε λοιπόν να αγοράζετε λίγες ντομάτες τη φορά και να τις καταναλώνετε άμεσα ώστε να τις απολαύσετε όσο το δυνατόν πιο φρέσκες αλλά και πιο γευστικές!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share