Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020

Το μυστικό για να καταψύξετε τα αυγά σας που θα σας λύσει τα χέρια

Σωτήριο!

3 Αυγούστου 2020 12:32
Το μυστικό για να καταψύξετε τα αυγά σας που θα σας λύσει τα χέρια
Αρθρογράφος: Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη
ΝΑΝΤΙΑ ΞΥΘΑΛΗ ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Πιθανόν να σας έχει συμβεί να έχετε αγοράσει περισσότερα αυγά απ’ όσα σκοπεύατε να καταναλώσετε και ο φόβος της χοληστερίνης να μην σας επιτρέπει να τα καταναλώνετε δυο-δυο για να προλάβετε την ημερομηνία λήξης τους. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Μπορούμε να τα καταψύξουμε αντί να τα αφήσουμε να καταλήξουν στα σκουπίδια;

Υπάρχουν καλά και κακά νέα. Τα καλά ναι είναι ότι ναι, μπορούμε να καταψύξουμε τα αυγά. Τα κακά νέα είναι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ωστόσο, εκτός από την αποθήκευση, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουμε στα αυγά και κατά το μαγείρεμα, δείτε εδώ τους σωστούς χρόνους μαγειρέματος για κάθε αυγό.

Καταρχάς, ο αμερικάνικος κρατικός οργανισμός USDA αναφέρει ότι τα αυγά με το τσόφλι τους δεν πρέπει να καταψύχονται. Ο λόγος είναι ότι όταν το υγρό παγώνει, διαστέλλεται, κάτι που συμβαίνει και στα ωμά αυγά. Αυτό σημαίνει ότι ένα αυγό που θα καταψυχθεί, κατά πάσα πιθανότητα θα σπάσει το τσόφλι, δημιουργώντας αφενός ακαταστασία και αφετέρου αυξάνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας βακτηρίων στο αυγό.

Υπάρχει, όμως, ένας άλλος τρόπος να καταψύξετε τα αυγά σας, χωρίς τις παραπάνω δυσκολίες, κι αυτός είναι να τα απελευθερώσετε από το τσόφλι τους. Αν θέλετε, για παράδειγμα, να καταψύξετε το ασπράδι τους, χωρίστε τον κρόκο από το ασπράδι προσεκτικά, βάλτε το σε ένα ασφαλές δοχείο για κατάψυξη και σφραγίστε το, σημειώνοντας τον αριθμό των ασπραδιών και την ημερομηνία κατάψυξης.

αυγά κατάψυξη

Αν θέλετε να καταψύξετε τους κρόκους ξεχωριστά, θα χρειαστεί να κάνετε ένα παραπάνω βήμα. Ο λόγος είναι ότι ο κρόκος παίρνει μια υφή ζελατίνης μετά την κατάψυξη και πιθανόν να μην μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε μια συνταγή αργότερα.

Για κάθε ¼ του φλιτζανιού κρόκο (περίπου 4 κρόκοι συνολικά), χτυπήστε τα μαζί με 1/8 κ.γ. αλάτι ή 1-1/2 κ.γ. ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού. Έπειτα βάλτε το σε δοχεία κι έπειτα στην κατάψυξη, σημειώνοντας πάλι την ημερομηνία, τον αριθμό των κρόκων, όπως και με τι τα αναμείξατε (ζάχαρη ή αλάτι).
Αν θέλετε να καταψύξετε ολόκληρο αυγό για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα, μπορείτε να το χτυπήσετε μέχρι να ανακατευτεί κρόκος και ασπράδι και να το βάλετε σε δοχείο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε κατεψυγμένα αυγά στο σπίτι μέχρι και ένα χρόνο. Όταν πρόκειται να τα καταναλώσετε ή να τα προσθέσετε σε μια συνταγή, βάλτε τα στην ψύξη για ένα βράδυ και καταναλώστε τα άμεσα, μετά το ξεπάγωμά τους. Τα ασπράδια φαίνεται πως αντιδρούν καλύτερα αν τα αφήσετε στον πάγκο για 30 λεπτά πριν τα αξιοποιήσετε.

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share