Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Αυτό είναι το λάθος που κάνουμε όλοι με την αποθήκευση του ελαιόλαδου

Προσοχή!

30 Ιουλίου 2020 13:26
Αυτό είναι το λάθος που κάνουμε όλοι με την αποθήκευση του ελαιόλαδου

Η χώρα μας φημίζεται για την παραγωγή ελαιολάδου μιας και θεωρείται το χρυσάφι της Μεσογείου. Η γεύση του ανά περιοχή παραγωγής αλλάζει και αλλού είναι πιο βαρύ, αλλού πιο πικρό και οι ποικιλίες του είναι αμέτρητες. Παρ' όλα αυτά μεγάλο ρόλο για τη διατήρηση της σωστής γεύσης του παίζει τόσο η κατάλληλη χρήση του αλλά και ο τρόπος αποθήκευσης.

Όλα τα ελαιόλαδα δεν είναι ίδια, δεν χρήζουν της ίδιας μεταχείρισης και δεν μπορούν να καταναλωθούν με κάθε τρόπο, για παράδειγμα, δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να βάζετε το ίδιο ελαιόλαδο στη σαλάτα και στο φαγητό σας. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη δεν το κάνουμε στη μαγειρική αλλά στην αποθήκευση.

Το αποθηκεύετε κοντά σε πηγές θερμότητας ή φως αποτελεί λάθος. Το ελαιόλαδο δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένο σε φως γι' αυτό και είναι λάθος να τοποθετείτε το μπουκάλι με το λάδι σας κοντά σε πηγές φωτός όπως ένα παράθυρο ή ένα μη σκιερό μέρος. Όταν το ελαιόλαδο εκτίθεται σε θερμότητα, φως, αέρα, οι πολύτιμες θρεπτικές ουσίες στο λάδι αρχίζουν να οξειδώνονται και αρχίζουν να χάνουν τη φρουτώδη γεύση τους.

Το καλύτερο λοιπόν που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε το λάδι σας σε κάποιο ντουλάπι ούτως ώστε να μην είναι εκτεθειμένο ούτε σε υψηλές θερμοκρασίες ούτε σε φως.

Έριξε μέσα σε ένα βάζο με ελαιόλαδο δάφνη και κανέλα και έφτιαξε κάτι μοναδικό για τα φαγητά της

Τα λάδια με βότανα και μπαχαρικά είναι ένας εκπληκτικός τρόπος για να συνδυάσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες των ελαίων, των βοτάνων και των μπαχαρικών νοστιμίζοντας το φαγητό μας. Πριν όμως ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε το δικό μας αρωματικό λάδι καλό θα ήταν να ξέρουμε και να ξεχωρίζουμε το καλό ελαιόλαδο, δείτε εδώ τον τρόπο.

Αναλογία λαδιού – βοτάνου

Τοποθετούμε τα βότανα σε ένα δοχείο και ρίχνουμε αρκετό λάδι πάνω τους ώστε να τα καλύπτει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 3-5 εκατοστά περισσότερο λάδι, έτσι ώστε τα βότανα να καλυφθούν τελείως. Τα εκτεθειμένα βότανα μπορούν να δημιουργήσουν βακτήρια και να χαλάσει το τελικό προϊόν, για αυτό σιγουρευόμαστε ότι τα βότανα καλύπτονται πλήρως με λάδι.

Η ακριβής αναλογία είναι:

Φρέσκο βότανο: 1 μέρος φρέσκου βοτάνου σε βάρος -gr, με 3 μέρη λαδιού σε όγκο – ml.

Αποξηραμένο βότανο: 1 μέρος ξερού βοτάνου σε βάρος – gr, με 5 μέρη λαδιού σε όγκο – ml.

Παρακάτω θα σας δείξουμε βήμα βήμα πώς θα φτιάξετε το δικό σας αρωματικό λάδι με δάφνη και κανέλα:

Το λάδι κανέλας με φύλλα δάφνης ταιριάζει σε βραστές πατάτες και σε κρέατα όπως κοτόπουλο και μοσχάρι ενώ διατηρείται μέχρι και 6 μήνες.

Υλικά

  • 3-4 φύλλα δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • φλούδα από ένα πορτοκάλι
  • 2 φλ. παρθένο ελαιόλαδο

Διαδικασία

Θα πλύνεις πολύ καλά τα φύλλα δάφνης και έπειτα θα τα στεγνώσεις σε μια πετσέτα. Ακολούθως βάζεις μέσα στο μπουκάλι τα φύλλα δάφνης και την κανέλα. Πλένεις το πορτοκάλι, το στεγνώνεις και αφαιρείς τη φλούδα για να την προσθέσεις μέσα στο λάδι σου.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share