Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η "παρεξηγημένη" μαρμελάδα ντομάτας που θα συνοδεύσει τέλεια όλα τα τυριά σας

Κι όμως είναι πεντανόστιμη!

30 Ιουλίου 2020 09:04
Η

Γλυκιά με φλογερό κόκκινο χρώμα, η μαρμελάδα ντομάτα είναι σίγουρα μια από τις νοστιμότερες μαρμελάδες που έχετε δοκιμάσει! Μπορεί να την χρησιμοποιούμε κυρίως στις σαλάτες και τα φαγητά, όμως η ντομάτα είναι στην πραγματικότητα ένα φρούτο, με το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε μια ωραιότατη μαρμελάδα. Φυσικά, μην ξεχνάμε πως οι ντομάτες εκτός από γευστικότατες έχουν και πάρα πολλά οφέλη στον οργανισμό μας, δείτε εδώ πώς οι ντομάτες σώζουν από τον καρκίνο.

Αν βρείτε λοιπόν ώριμες, ακόμα και παραγινομένες, ντομάτες σε καλή τιμή, προμηθευτείτε μια καλή ποσότητα για να τη δοκιμάσετε.

Υλικά:

  • 2,5 κιλά ντομάτες περίπου
  • 6 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 μικρό κλαδάκι αρμπαρόριζα (προαιρετικό αλλά δίνει άρωμα, μην το παραλείψετε)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι

Οδηγίες:

  • Βάζουμε τις ντομάτες σε καυτό νερό για λίγα λεπτά.
  • Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια, αφαιρώντας τα σπόρια.
  • Τις πιέζουμε με τα χέρια μέσα σε ένα σουρωτήρι, πάνω από ένα μπολ, για να αφαιρέσουμε τα περισσότερα υγρά.
  • Τον χυμό τους τον κρατάμε στην άκρη.
  • Βάζουμε τις στραγγισμένες ντομάτες σε μια κατσαρόλα και τις διαλύουμε λίγο με το χέρι σε πιο μικρά κομμάτια.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη για 2 ώρες.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας, αυτό που αφήσαμε στην άκρη και την αρμπαρόριζα.
  • Μπορείτε αν θέλετε, να τυλίξετε την αρμπαρόριζα μέσα σε ένα κομμάτι γάζα και να το κρεμάσετε από το χέρι της κατσαρόλας με ένα σπαγκάκι μέσα στο μείγμα της μαρμελάδας. Έτσι δεν υπάρχει κανένας φόβος να διαλυθεί κατά το βράσιμο.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Όταν αρχίζει να βράζει, ξαφρίζουμε τον παχύ αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια.
  • Μην σας προβληματίσει αν η μυρωδιά στην αρχή θυμίζει σάλτσα ντομάτας. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό!
  • Περίπου μετά από 1 ώρα βρασμού, η μαρμελάδα πρέπει να αρχίσει να πήζει. Τότε, προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και βγάζουμε από τη φωτιά.
  • Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμη, όταν αρχίσει και στέκεται ρευστή πάνω στο κουτάλι. Να μην κυλά δηλαδή σαν νερό αλλά σαν ρευστή μάζα.
  • Μόλις η μαρμελάδα ντομάτα κρυώσει, την τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε αμέσως και γυρνάμε τα βάζα ανάποδα για μισή ωρίτσα.

Πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας για τυριά…

Ταιριάζει καταπληκτικά με τα κατσικίσια τυριά, αλλά μια χαρά σερβίρετε και δίπλα σε μια γραβιέρα. Την έφτιαχνα παλιά και συνήθιζα να την αρωματίζω με ένα κλαράκι λεμονοθύμαρο. Η ιδέα της βανίλιας όμως, που είδα κάποτε στο αμερικάνικο περιοδικό Saveur, μου άλλαξε τη συνήθεια!

Υλικά:

  • ½ κιλό κατακόκκινα ντοματίνια
  • μισό μπαστουνάκι βανίλιας
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι πηκτίνη (στα μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής)
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • ½ κουταλάκι κόκκους ροζ πιπέρι

Οδηγίες:

  • Σε ένα γυάλινο μπολ κόβω τα ντοματίνια στη μέση και τα ανακατεύω με τη ζάχαρη (εκτός από μια κουταλιά), τα σποράκια της βανίλιας και τους κόκκους του πιπεριού.
  • Σκεπάζω το μπολ και αφήνω τα ντοματίνια να μαριναριστούν και να βγάλουν τα υγρά τους, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Τα αδειάζω σε κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά τα αφήνω να πάρουν βράση.
  • Χαμηλώνω τη φωτιά και τα αφήνω να σιγοβράσουν για ένα τέταρτο περίπου, ανακατεύοντας πότε – πότε και ξαφρίζοντας αν χρειάζεται. Στο τέταρτο ρίχνω το χυμό του λεμονιού και την πηκτίνη ανακατεμένη με την κουταλιά ζάχαρη που κράτησα στην αρχή. Ανακατεύω για να διαλυθεί η πηκτίνη και αφήνω τα ντοματίνια να βράσουν άλλα 5 λεπτά.
  • Αφήνω τη μαρμελάδα να κρυώσει και την φυλάω στο ψυγείο για μια-δυο εβδομάδες. Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα, τη μοιράζω έτσι όπως είναι ζεστή σε 2 αποστειρωμένα βαζάκια (που τα έχω πλύνει με ζεστό νερό και τα έχω βάλει αναποδογυρισμένα σε πετσέτα για 10 λεπτά στο φούρνο στους 100°C).

Πηγή: elmagazino.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share