Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Η σουφλεδένια τυρόπιτα της μαμάς που λιώνει στο στόμα

Θα τη φτιάχνετε ξανά & ξανά!

29 Ιουλίου 2020 07:35
Η σουφλεδένια τυρόπιτα της μαμάς που λιώνει στο στόμα
Αρθρογράφος: Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη
ΝΑΝΤΙΑ ΞΥΘΑΛΗ ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Η τυρόπιτα είναι το σνακ που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες. Τρώγεται είτε για πρωινό με τον καφέ σας, είτε για σνακ μέσα στην ημέρα ή ακόμη και για γεύμα με τη συνοδεία μιας σαλάτας. Δεν θα ήταν υπέροχο λοιπόν αν μπορούσατε να φτιάξετε μόνοι σας την αγαπημένη σας τυρόπιτα σε χρόνο... μηδέν; Το Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε για εσάς την καλύτερη συνταγή για την πιο νόστιμη και τραγανή τυρόπιτα που σίγουρα θα γλείφετε τα δάχτυλά σας. Αν πάλι αγαπάτε τις συνταγές με φύλλο και αλλά είστε λάτρεις των γλυκών, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε τη λαχταριστή μπουγάτσα με ζαχαρούχο γάλα.

Συστατικά

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 2 αυγά μεγάλα, χτυπημένα
  • 1 κουταλιά του γλυκού σκόρδο σκόνη
  • 1 κουταλιά του γλυκού ξερή ρίγανη ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας μας
  • Αλατοπίπερο
  • 1 φλιτζάνι γκούντα τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι πεκορίνο τριμμένο
  • 1 ½ φλιτζάνι μοτσαρέλα τριμμένη
  • Σιμιγδάλι ψιλό
  • ελαιόλαδο

τυρόπιτα

Βήματα Συνταγής

  • Βήμα1
    Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη σκόνη σκόρδου , τη ρίγανη και αλατοπίπερο. Ρίχνουμε το γάλα και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
  • Βήμα2
    Προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά. Το μεταφέρουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα.
  • Βήμα3
    Πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι για να κάνει ωραία κρούστα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Παραδοσιακή τυρόπιτα με 4 είδη τυριών έτοιμη στο άψε σβήσε

Η τυρόπιτα είναι ένα αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων που μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες και φυσικά να συνοδεύσει τα Κυριακάτικα οικογενειακά μας τραπέζια. Για εσάς που είστε λάτρεις των παραδοσιακών γεύσεων, τo Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε για εσάς την πιο νόστιμη συνταγή για τυρόπιτα με τέσσερα διαφορετικά είδη τυριών που σίγουρα θα λατρέψετε.. Αν πάλι προτιμάτε τα γλυκά, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο γλυκό ψυγείου με φρυγανιές, κρέμα και καραμέλα.

ΥΛΙΚΑ

Για την πίτα

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • γέμιση

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη
  • 350 γρ. τυρί ένταμ, τριμμένο
  • 100 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 90 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 260 γρ. γιαούρτι
  • 4 τμχ. αυγά
  • 2 τμχ. κρόκο αυγού
  • 10 γρ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την πίτα

  • Βουτυρώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το βουτυρώνουμε και τοποθετούμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο βουτυρώνοντας τα ένα-ένα.
  • Στην επιφάνεια του τρίτου φύλλου στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τις άκρες των φύλλων. Απλώνουμε από πάνω, 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα και σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν μέσα.
  • Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε με βούτυρο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 45 λεπτά περίπου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την πίτα έχουμε χρησιμοποιήσει χειροποίητο χωριάτικο φύλλο. Μπορεί να χρειαστείτε διαφορετική ποσότητα ανάλογα με το φύλλο που θα χρησιμοποιήσετε.

Για τη γέμιση

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά να ομογενοποιηθούν.
  • Προσθέτουμε τη φέτα, το ένταμ, το κασέρι, την κεφαλογραβιέρα, την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι.
  • Αλατίζουμε και ανακατεύουμε.

Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί:

Πηγή: yiannislucacos.gr

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share