Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

Βάλτε λίγο αλάτι στον καφέ σας αντί για ζάχαρη - Θα πάθετε πλάκα με τον λόγο

Δοκιμάστε το

21 Ιουλίου 2020 14:33
Βάλτε λίγο αλάτι στον καφέ σας αντί για ζάχαρη - Θα πάθετε πλάκα με τον λόγο
Από Δανάη Πάλμου

Την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε καφέ και αυτός θα σας φανεί πικρός, προσθέσετε λίγο αλάτι αντί για ζάχαρη.

Ερευνητές απέδειξαν πως μια πρέζα αλάτι βελτιώνει την γεύση του, ενώ το γάλα και η ζάχαρη στον καφέ έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature το αλάτι καταστέλλει την πίκρα που βγάζει ο καφές και ενισχύει την γεύση του.

Το απόλυτο κόλπο για να μην… νερώνει ο καφές σας - Θα τρέξετε να το κάνετε

Δεν υπάρχει χειρότερο από τον υπερβολικό πάγο που νερώνει τον καφέ μας. Ειδικά τώρα με τον καύσωνα ο καφές μας χαλάει μέσα σε λίγα λεπτά.

Εάν φτιάχνεις στο σπίτι καφέ, υπάρχει το απόλυτο τρικ για να τον απολαμβάνεις χωρίς να καταντάει νερό. Τι πρέπει να κάνεις; Να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι όλοι οι καφέδες καλοί για την υγεία, και αυτός εδώ είναι ο πιο επικίνδυνος.

  • Φτιάχνεις κανονικά τον καφέ σου.
  • Γεμίζεις με αυτόν παγοθήκες και τον βάζεις στην κατάψυξη.
  • Την επόμενη φορά που θα φτιάξεις καφέ θα βάλεις μέσα τα παγάκια του καφέ.
  • Ο καφές σου θα παγώσει αλλά όταν λιώσουν τα παγάκια δεν θα νερώσει!

Έρευνα σοκ: Αυτό το ρόφημα είναι σκέτος θάνατος - Πίνεις καρκίνο

Μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα όσα γνωρίζουμε αλλά και τις καθημερινές μας συνήθειες. Αυτό είναι το ρόφημα που πίνουμε όλοι και μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καρκίνου.

Ιλιγγιώδη ποσά από το μάρκετινγκ των ανταγωνιστικών εταιριών για να διαφημισθούν οι κάψουλες (κυρίως του espresso) καφέ που υπόσχονται στα γρήγορα ένα σφηνάκι από την αγαπημένη συνήθεια εκατομμυρίων πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο. Κι όμως εδώ παραμονεύει μια τοξική-καρκινογόνα παγίδα, που πρέπει να γνωρίζετε, όπως και την πιο ύπουλη μορφή καρκίνου.

Ο καφές που φτιάχνεται σε μηχάνημα με κάψουλες, περιέχει πολλαπλάσια συγκέντρωση από φουράνιο –ένα τοξικό, καρκινογόνο συστατικό- από αυτόν που φτιάχνουν οι απλές καφετιέρες. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βρέθηκαν στις κάψουλες του εσπρέσο.

Η μελέτη έγινε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal Food Chemistry» και στο site του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ισπανίας.

«Τα χημικά συστατικά που παράγονται φτιάχνοντας καφέ φίλτρου, δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με αυτά που παράγονται από μία μηχανή εσπρέσο με κάψουλα, καθώς κατά τη διαδικασία υπάρχει μεγάλη διαφορά στην απελευθέρωση φουρανίου», εξηγεί ο υπεύθυνος της μελέτης Javier Santos, καθηγητής του τμήματος Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τη μελέτη του εν λόγω συστατικού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς είχε αποδειχθεί η τοξικότητα και οι καρκινογόνες ιδιότητες που είχε στα ζώα, όπως και επίσης επειδή η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο το περιέλαβε στη λίστα τροφίμων που δυνητικά προκαλούν ογκογενέσεις.

Οι ειδικοί κατέγραψαν τις συγκεντρώσεις φουρανίου σε διάφορα είδη καφέ και βρήκαν πως:

  • Ο καφές φίλτρου περιέχει από 20 έως 78 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/ml)
  • Ο στιγμιαίος καφές περιέχει από 12 έως 35 ng/ml
  • Ο εσπρέσο απλής μηχανής από 43 έως 146 ng/ml
  • Ο εσπρέσο από κάψουλα περιέχει 117 έως 244ng/ml

«Τα αυξημένα επίπεδα οφείλονται στις ερμητικά κλειστές κάψουλες, οι οποίες εμποδίζουν το φουράνιο, που είναι ιδιαίτερα πτητικό, να απελευθερωθεί όταν με την πίεση και το καυτό νερό το συστατικό εισέρχεται στο ρόφημα» εξηγεί ο Santos.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, «όσο περισσότερο παραμένει ο καφές στο φλιτζάνι, τόσο περισσότερο εξατμίζεται το φουράνιο».

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι εντός των τιμών που θεωρούνται ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία. Για να ξεπεράσει κάποιος τα ανώτατα εγκεκριμένα όρια το φουράνιο στον καφέ, θα πρέπει να καταναλώσει τουλάχιστον 20 κάψουλες καφέ την ημέρα ή 200 στιγμιαίους καφέδες.

Ωστόσο, το φουράνιο περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα, από παιδικές τροφές, χυμούς, προϊόντα σε βάζα και κονσέρβες που δεν ζεσταίνονται για να καταναλωθούν και είναι δύσκολο να ξεπεράσει κάποιος τα ασφαλή όρια. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί και καταμετρά την ουσία σε διάφορα τρόφιμα προκειμένου να αλλάξει την υπάρχουσα νομοθεσία.

καφές εσπρέσσο

Στην ίδια μελέτη φάνηκε πως η συγκέντρωση φουρανίου είναι χαμηλότερη σε καφέ που έχει καβουρδιστεί αργά και σε χαμηλή θερμοκρασία, από αυτόν που καβουρδίζεται σε υψηλή θερμοκρασία και γρήγορα.

Το φουράνιο, όπως και το ακρυλαμίδιο, ανήκει στην κατηγορία των καρκινογόνων συστατικών που εμφανίζονται όταν το τρόφιμο ή το ποτό εκτίθενται σε υψηλή θερμοκρασία.

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share