Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Με αυτό τον τρόπο θα καλλιεργήσετε γευστικές ντομάτες - Το μυστικό που δεν γνωρίζατε

Δείτε το

20 Ιουλίου 2020 13:30
Με αυτό τον τρόπο θα καλλιεργήσετε γευστικές ντομάτες - Το μυστικό που δεν γνωρίζατε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το γενετικό «κλειδί» για να να έχει γεύση η ντομάτα, και αυτό είναι το μυστικό για να την καλλιεργήσετε.

Η ντομάτα χρησιμοποιείται σε όλες τις κουζίνες σαν φρέσκο λαχανικό στις σαλάτες, αλλά και σε χιλιάδες συνταγές μαγειρικής με τη μορφή σάλτσας ντομάτας. Για τους πρωτάρηδες στον λαχανόκηπο, ίσως χρειαστεί κάποιο διάστημα εξοικείωσης μέχρι να καταφέρουν να παράγουν λαχταριστούς καρπούς ντομάτας, καθώς είναι μια καλλιέργεια με μια σχετική δυσκολία που σίγουρα όμως αξίζει τον κόπο. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να καλλιεργήσετε 10.000 ντομάτες από μια μόνο ντοματιά.

Τι ποικιλίες ντομάτας επιλέγουμε για να φυτέψουμε;

Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες και υβρίδια ντομάτας. Από ποικιλίες που δίνουν μικρά ντοματίνια μέχρι μεγαλόκαρπες ντομάτες σε κόκκινο, κίτρινο πορτοκαλί ή και μωβ χρώμα. Επιλέγουμε ποικιλία ντομάτας που να διαθέτει καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή να δίνει νόστιμους καρπούς με άρωμα, γλυκιά γεύση, πλούσια σάρκα. Αποφεύγουμε τα υβρίδια ντομάτας μακράς διάρκειας, που είναι σχεδιασμένες να είναι ανθεκτικές για την μεταφορά σε μακρινές αγορές του εξωτερικού και υπολείπονται σε γευστικά χαρακτηριστικά. Προτιμούμε ποικιλίες ντομάτας που είναι ντόπιες ή παραδοσιακές της περιοχής μας, ή άλλες που έχουν δοκιμαστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου μας, ως προς τις θερμοκρασίες, την υγρασία, την ηλιοφάνεια.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την σπορά φυτών ντομάτας;

Είναι καλό να διατηρούμε κάθε χρόνο το δικό μας σπόρο από την καλλιέργεια της ντομάτας. Για να φυτέψουμε σπόρο ποικιλιών της ντομάτας, φτιάχνουμε ειδικό σπορείο-θερμοκήπιο χρησιμοποιώντας κατάλληλο φυτόχωμα σποράς. Οι σπόροι θα βλαστήσουν ιδανικά σε θερμοκρασίες 22-25°C. Προσφέρουμε στα νεαρά φυτά ντομάτας σταδιακά αρκετή ηλιοφάνεια για να έχουν καλή ανάπτυξη λόγω φωτοσύνθεσης. Προσέχουμε να μην παραποτίζουμε τα νεαρά φυτά ντομάτας, για να μην δημιουργήσουν λεπτούς και αδύναμους βλαστούς, και για να μην έχουμε σαπίσματα στην ρίζα. Μπορείς να διαβάσεις αναλυτικές πληροφορίες για το πώς γίνεται η δημιουργία σπορείου και φυτών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share