Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τρομερό κόλπο: Έτσι θα διατηρήσετε φρέσκο το ψωμί για μέρες

Δοκιμάστε το!

17 Ιουλίου 2020 11:38
Τρομερό κόλπο: Έτσι θα διατηρήσετε φρέσκο το ψωμί για μέρες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε όλους μας αρέσει το ψωμί περισσότερο, όταν είναι φρέσκο. Αλλά πολλές φορές, είτε λόγω έλλειψης χρόνου για να πάμε να αγοράσουμε ψωμί, είτε επειδή είχαμε πάρει πολύ ψωμί πιο πριν και έχει μείνει, καταλήγουμε να καταναλώνουμε «μπαγιάτικο» ψωμί. Αλλά ακόμα και αν είναι μπαγιάτικο μην το πετάξετε ποτέ και δείτε το γιατί.

Πώς θα διατηρήσετε όμως φρέσκο το ψωμί σας;

Οι κινήσεις είναι πολύ απλές: Κόψτε τη φρατζόλα ή το καρβελάκι σε φέτες και τοποθετήστε τις σε ένα δισκάκι (που να χωράει στην κατάψυξη), αφού το στρώσετε με αντικολλητικό χαρτί. Το αντικολλητικό χαρτί αποτρέπει την ψίχα του ψωμιού να υγρανθεί από το πάγωμα. Αφήστε χώρο ανάμεσά στις φέτες για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Μόλις οι φέτες ψωμιού παγώσουν τις μοιράζετε ανάλογα με τη χρήση που κάνετε σε πλαστικά σακουλάκια τροφίμων, τις κλείνετε όσο πιο αεροστεγώς μπορείτε και τις ξαναβάζετε στην κατάψυξη.

Με αυτόν τον τρόπο κάθε φορά μπορείτε να βγάζετε τόση ποσότητα όση πρόκειται να καταναλώσετε. Ακριβώς επειδή το ψωμί είναι κομμένο σε φέτες το ξεπάγωμα γίνεται πολύ γρήγορα, απλώς σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά μπορείτε και να τις βάλετε και κατευθείαν στην τοστιέρα.

Η υφή του ψωμιού είναι τόσο φρέσκια σαν να το είχατε αγοράσει αυθημερόν και διατηρείται εξίσου καλά για 1-2 ημέρες αφ’ ότου το ξεπαγώσετε.

Μάλιστα, αν το αφήσετε στην κατάψυξη, διατηρείται φρέσκο για τουλάχιστον έξι μήνες!

Φτιάξτε χωριάτικο ζυμωτό ψωμί με προζύμι

Φτιάξτε μόνοι στο σπίτι σας το κλασικό χωριάτικο ζυμωτό ψωμί, που όλοι μας λατρεύουμε. Μυρίζει ελληνική παράδοση, και μπορεί να μην είναι το ίδιο εντυπωσιακό με αυτό εδώ, αλλά η γεύση είναι που μετράει στην τελική.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο μαλακό
  • 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 20γρ μαγιά φρέσκια και προζύμι
  • νερό χλιαρό όσο πάρει περίπου 1 λίτρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε και τα δυο αλεύρια. Κρατάμε λίγο μην χρειαστούμε αργότερα. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε λίγο νερό και την μαγιά και τα ανακατεύουμε διαλύοντας την μαγιά και στην συνέχεια διαλύοντας το προζύμι. Παίρνουμε σιγά σιγά αλεύρι από τα πλάγια και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Συνεχίζουμε το πλάσιμο για μισή ώρα τουλάχιστον. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 1/2 ώρα σε ζεστό σκεπασμένο μέρος. Στην συνέχεια ξανά πλάθουμε την ζύμη μας πάλι για 30 λεπτά (όσο περισσότερο πλάθετε τόσο καλύτερα) χωρίζουμε την ζύμη μας σε 2 φραντζολάκια η καρβελάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και τα αφήνουμε για μια ώρα να φουσκωσουν. (Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο για 30 με 40 λεπτά στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για όσους δεν έχουν ….ξυλόφουρνο!

Πώς φτιάχνουμε προζύμι

Βάζουμε σε ένα μπολ 150 γρ. αλεύρι, προσθέτουμε σιγά-σιγά λίγο ζεστό νερό και θα το δουλέψουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι απαλό. Το κάνουμε μπάλα, το λαδώνουμε εξωτερικά και το αφήνουμε μέσα στο μπολ σκεπασμένο κάπου μέσα στο σπίτι.

Την επομένη προσθέτουμε 30-40 γρ. αλεύρι, λίγο ζεστό νερό και θα το ξαναπλάσουμε μέχρι να ξαναγίνει ένα ζυμάρι μαλακό, το λαδώνουμε εξωτερικά, το σκεπάζουμε και το ξαναφήνουμε. Τη τρίτη μέρα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Τη τέταρτη μέρα όταν θα είναι φουσκωμένο, αν δεν είναι κάνουμε πάλι την ίδια διαδικασία και σίγουρα θα φουσκώσει την επομένη.

Μόλις δούμε πως φούσκωσε είναι έτοιμο. Κόβοντάς το με τα δάκτυλα θα δούμε μέσα του πως είναι γεμάτο μικροσκοπικές τρυπίτσες. Είναι οι μύκητες που αναπτύσσονται μέσα του. Αν το αφήσετε δύο μέρες ακόμα θα είναι τέλειο, αν και είδη είναι μια χαρά για χρήση.

Πώς θα ζυμώσουμε με το προζύμι.

Για να φτιάξουμε τώρα ψωμί πρέπει να μετρήσουμε το αλεύρι που θα ζυμώσουμε, θα πάρουμε το 1/3 της ποσότητας αυτής, θα βάλουμε μέσα ένα κομμάτι σαν τη χούφτα μας προζύμι, λίγο χλιαρό νερό και θα ζυμώσουμε φτιάχνοντας μία απαλή ζύμη. Λαδώνουμε λίγο την επιφάνειά της και τη σκεπάζουμε για 10-12 ώρες να ανέβει καθώς θα πολλαπλασιάζονται οι μύκητες.

Μετά 12 ώρες η ζύμη είναι σχεδόν διπλάσια σε όγκο. Τη βάζουμε μέσα σο υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε αλάτι και με χλιαρό νερό θα ζυμώσουμε μέχρι να γίνει το ζυμαράκι μας ελαστικό και λείο. Στην αρχή η ζύμη είναι σαν λάσπη αλλά με το ζύμωμα γίνεται ομοιογενής και ελαστική.

Πώς διατηρούμε το προζύμι.

Κάθε φορά που θα ζυμώνουμε και αφαιρούμε από το προζύμι μας, θα προσθέτουμε 2 χούφτες αλεύρι, λίγο νερό και θα το ζυμώνουμε ξανά. Το κλείνουμε σε ένα τάπερ και το βάζουμε ξανά στο ψυγείο. Με αυτό το τρόπο θα το ανανεώνουμε διαρκώς.

Πηγή:
Αικατερίνη Παπαδοπούλου‎ΚΑΤΕΡΙΝΑ “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΠΙΤΕΣ- ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ “

TAGS
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share