Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πατάτες στον φούρνο σαν τηγανιτές χωρίς λάδι

Πεντανόστιμες

14 Ιουλίου 2020 10:57
Πατάτες στον φούρνο σαν τηγανιτές χωρίς λάδι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πατάτες στον φούρνο σαν τηγανιτές χώρις λάδι με ρίγανη.

Όταν το τηγάνι φαίνεται να είναι η μόνη λύση, παρακαλώ κοιτάξτε γύρω γιατί μπορεί να μην ισχύει. Οι ψητές τηγανιτές πατάτες προσγειώθηκαν στο πιάτο μου με μια νόστιμη ομελέτα, κανείς δεν ήξερα τη διαφορά. Ηταν τόσο νόστιμες που αποφάσισα να μην ξανατηγανίσω πατάτες αλλα να τις βάζω μόνο στον φούρνο.Μόλις δοκιμάσετε αυτή την υγιεινή συνταγή σίγουρα θα αλλάξετε τον τρόπο παρασκευής.

Με την ευκαιρία δείτε κι αυτό: Το μυστικό των σεφ για να φτιάξεις τις πιο νόστιμες πατάτες

Θα χρειαστούμε

  • 3 πατάτες μέτριες η μεγάλες
  • 3 κουταλάκια ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι ρίγανη ξερή
  • λίγο αλάτι

Η μέθοδος παρασκευής είναι η εξής

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς
  • Καθαρίζουμε πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε
  • Σε ένα ρηχό ταψί στρώνουμε λαδόκολλα
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις πατάτες , το λάδι , την ρίγανη και το αλάτι και ανακατεύουμε..
  • Στρώνουμε τις πατάτες στο ταψί με την λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 για μισή ώρα.

Καλή σας όρεξη...

Το απίστευτο κόλπο για να ξεφλουδίσετε τις πατάτες σας σε χρόνο μηδέν

To ξεφλούδισμα της πατάτας μπορεί πολλές φορές να είναι εκνευριστικό υπάρχει όμως ένα πολύ εύκολο τρικ που θα σας βοηθήσει να ξεφλουδίσετε τις πατάτες πανεύκολα μέσα σε 2 δευτερόλεπτα. Πριν βιαστείτε όμως να πετάξετε τις φλούδες στα σκουπίδια, ρίξτε μια ματιά στην απίστευτη χρήση τους που θα σας λύσει τα χέρια.

Χρειάζεσαι απλά ένα μαχαίρι και τις πατάτες. Κάνεις μια τομή πλάγια και κατά μήκος της πατάτας, στη μέση περίπου, βράζεις τις πατάτες και τις βάζεις σε κρύο νερό. Ξεφλουδίζεις απλά και εύκολα τραβώντας με το χέρι τη φλούδα.

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο βίντεο που ακολουθεί:

Βάζετε τις πατάτες στο ψυγείο; Μην το ξανακάνετε ποτέ!

Οι μη μαγειρεμένες πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος, αλλά ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να τις βάζετε στο ψυγείο “για να κρατήσουν περισσότερο”! Ακόμη ένα λάθος που κάνουμε με τις πατάτες αλλά αυτή τη φορά αφορά την αποθήκευσή τους. Έχουμε συνηθίσει να μας αποκαλύπτονται λάθη για τις πατάτες αλλά κατά το μαγείρεμα, για παράδειγμα, δείτε εδώ το λάθος που κάνετε όταν βράζετε πατάτες.

Αν το κάνετε αυτό, τότε θα αυξηθεί η ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν οι πατάτες και ως αποτέλεσμα θα αυξηθούν και τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, η οποία παράγεται από τα σάκχαρα της πατάτας όταν αυτή μαγειρεύεται (ψητή, τηγανητή, ή στον φούρνο) σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τι είναι το ακρυλαμίδιο

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται στις αμυλώδεις τροφές που έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τους επιστήμονες στη Σουηδία το 2002. Το ακρυλαμίδιο προκαλεί καρκίνο στα ζώα και οι ειδικοί πιστεύουν ότι σε αυξημένες ποσότητες θα μπορούσε να βλάψουν σοβαρά την υγεία και των ανθρώπων.

Το ακρυλαμίδιο παράγεται με φυσικό τρόπο

Το ακρυλαμίδιο παράγεται φυσικά, όταν τα αμυλούχα τρόφιμα μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Έρευνες δείχνουν, ωστόσο, ότι δεν παράγεται ακρυλαμίδιο όταν αυτές οι τροφές μαγειρεύονται με βράσιμο.

Δεν είναι δυνατό να σταματήσει η παραγωγή ακρυλαμιδίου ή να το αφαιρέσετε από τα τρόφιμα, αφότου έχει παραχθεί. Ως εκ τούτου, οι έρευνες επικεντρώνονται στους τρόπους που μπορείτε να το μειώσετε στα τρόφιμα στα οποία παράγεται.

Μαγείρεμα και αποθήκευση για τις πατάτες

Για να μειώσετε την ποσότητα ακρυλαμιδίου στη διατροφή σας, δείτε μερικές συμβουλές για το πώς να χειρίζεστε τις πατάτες:

Οι πατάτες πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό και ξηρό μέρος, αλλά όχι στο ψυγείο.

Έρευνα που διεξήγαγε η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Αγγλίας έδειξε πως, όταν κάνετε τηγανητές πατάτες, για να περιέχουν λιγότερο ακρυλαμίδιο πρέπει να μην τις αφήνετε να παίρνουν πολύ σκούρο-χρυσαφί χρώμα αλλά να είναι πιο ανοιχτό-κίτρινο το χρώμα τους πριν τις βάλετε στο πιάτο σας.

Μπορείτε επίσης να μειώσετε τα επίπεδα ακρυλαμιδίου με το να μουλιάζετε τις πατάτες σε νερό για 30 λεπτά πριν τις τηγανίσετε. Αλλά να θυμάστε πάντα να τις στραγγίζετε καλά πριν τις βάλετε σε καυτό λάδι!

Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένες πατάτες, τα επίπεδα ακρυλαμιδίου είναι χαμηλότερα, όταν ακολουθούνται οι οδηγίες μαγειρέματος που αναγράφονται στη συσκευασία.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share