Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η βλάχικη διπλωτή τυρόπιτα με τα 5 υλικά

Δοκιμάστε την!

8 Ιουλίου 2020 09:46
Η βλάχικη διπλωτή τυρόπιτα με τα 5 υλικά

Φτιάξτε μια λαχταριστή βλάχικη τυρόπιτα που σίγουρα δεν έχετε δοκιμάσει ξανά! Πρόκειται για μια συνταγή, γρήγορη και εύκολη με μόνο 5 υλικά. Μην καθυστερείτε άλλο, δοκιμάστε την. Σε περίπτωση όμως, που θέλετε μια διαφορετική συνταγή, δείτε εδώ την ποντιακή τυρόπιτα.

Υλικά

  • 2 φλ. τσαγ. νερό
  • 4 φλ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Λίγο αλάτι
  • 250 γρ. φέτα
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο ή ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Λιώστε το βούτυρο. Αλείψτε καλά με λίγο από το λιωμένο βούτυρο το ταψί της κουζίνας.
  • Σε λεκανίτσα ρίξτε το νερό, το αλάτι, σιγά-σιγά το αλεύρι και φτιάξτε μια ζύμη μαλακιά και ελαστική. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα αλεύρι. Ζυμώστε αρκετά τη ζύμη σας για να μπορέσετε να την απλώσετε πιο εύκολα…
  • Χωρίστε τη ζύμη σε 15 ισομεγέθη κομμάτια. Πλάστε τα κομμάτια σε μπαλάκια…
  • Απλώστε κάθε μπαλάκι σε φύλλο μικρό στο μέγεθος πιάτου του φρούτου.
  • Χωρίστε τα φύλλα σε τρεις πεντάδες. Αλείψτε κάθε ένα από τα τέσσερα φύλλα κάθε πεντάδας με μια γεμάτη κουταλιά βούτυρο, βάλτε τα το ένα πάνω στο άλλο και σκεπάστε τα με το πέμπτο φύλλο χωρίς να το αλείψετε.
  • Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και με τις υπόλοιπες δύο πεντάδες.
  • Αλευρώστε τον πάγκο σας. Πάρτε την πρώτη πεντάδα και ανοίξτε την σε φύλλο. Ανοίξτε το φύλλο όσο μεγαλύτερο γίνεται. Όσο μεγαλύτερο, τόσο λεπτότερο, τόσο πιο τραγανή και επιτυχημένη η πίτα. Ραντίστε με το βούτυρο όλη την επιφάνεια του φύλλο.
  • Πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί. Πιάστε την μια άκρη του φύλλου και φέρτε την μέχρι το κέντρο του.
  • Πιάστε την απέναντι άκρη και διπλώστε την πάνω από την προηγούμενη. Θα έχετε τώρα μπροστά σας ένα παραλληλόγραμμο. Ραντίστε με βούτυρο.
  • Διπλώστε τις δύο άκρες φέρνοντας την μία πάνω στην άλλη και φτιάξτε ένα τετράγωνο φάκελο. Βάλτε τον φάκελο στο κέντρο του ταψιού και αλείψτε την επιφάνειά του με βούτυρο.
  • Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και με τις άλλες δύο πεντάδες των φύλλων. Θα φτιάξετε έτσι άλλους δύο φακέλους και θα τους τοποθετήσετε πάνω από τον πρώτο.
  • Με τις παλάμες σας, σιγά σιγά και ξεκινώντας από το κέντρο, πατήστε με δύναμη και προσπαθήστε να απλώσετε τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια του ταψιού…
  • Ψήστε στους 180 με 200 βαθμούς για τρία τέταρτα με μία ώρα, να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share