Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αυτά τα μπαχαρικά ταιριάζουν απόλυτα με το ψητό κρέας

Θα απογειώσουν τη γεύση του!

4 Ιουλίου 2020 19:27
Αυτά τα μπαχαρικά ταιριάζουν απόλυτα με το ψητό κρέας

Κάποιοι αλατοπιπερώνουν γενναιόδωρα το ψητό κρέας και το πνίγουν στο λεμόνι, ενώ άλλοι επενδύουν σε υλικά άριστης ποιότητας και είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στα καρυκεύματα, ώστε να αφήσουν τη γεύση του κρέατος να αναδειχθεί. Ωστόσο, πέρα απ' τα μπαχαρικά, εδώ μπορείτε να δείτε μερικά μυστικά για να κάνετε το κρέας σας σαν... λουκούμι.

Σε κάθε περίπτωση, μην πνίξεις το κρέας στο αλάτι πριν από το ψήσιμο, γιατί θα απορροφήσει την υγρασία και μπορεί να το κάνει στεγνό. Αν το αλατοπιπερώσεις προτού το βάλεις στα κάρβουνα, μπορείς να πασπαλίσεις αλάτι και πιπέρι σε μια πιατέλα από την οποία θα περάσεις για λίγο το ωμό κρέας που σκοπεύεις να ψήσεις.

Τα κλασικά καρυκεύματα που συνοδεύουν το ψητό κρέας είναι το αλάτι, το πιπέρι και η ρίγανη, μπορείς όμως να προσθέσεις αν θέλεις και σπόρους κόλιανδρου, ολόκληρους ή φρεσκοτριμμένους, κλωναράκια δεντρολίβανου ή θυμάρι, φρέσκο ή αποξηραμένο, αλλά και λίγο λιωμένο σκόρδο, αν σου αρέσουν οι έντονες γεύσεις.

Για να βοηθήσεις το κρέας σου να μαλακώσει και να ενισχύσεις τη γεύση του, μπορείς ακόμα να το μαρινάρεις για μερικές ώρες πριν από το ψήσιμο.

Πηγή: botrini.gr

Προσοχή: Αυτή είναι η σωστή θερμοκρασία για να μαγειρεύετε το κρέας σας

Είναι γνωστό ότι αν δεν μαγειρευτεί σωστά το κρέας, τότε μπορεί να γίνει αιτία για επικίνδυνες επιπλοκές υγείας. Γι' αυτό είναι σημαντικό να ξέρετε σε ποια επίπεδα πρέπει να φτάνει η θερμοκρασία στο εσωτερικό κάθε ξεχωριστού κομματιού από κρέας, προκειμένου να είστε σίγουροι ότι έχουν εξοντωθεί όλοι οι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί. Ωστόσο, κίνδυνος στα κρέατα ελλοχεύει και κατά την αποθήκευσή του, δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να βάζετε το κρέας ωμό στο ψυγείο.

Ασφαλείς ελάχιστες θερμοκρασίες μαγειρέματος

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω λίστα και ένα ειδικό θερμόμετρο μαγειρέματος για να διασφαλίσετε ότι το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και άλλες τροφές φτάνουν σε ασφαλή ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία, όταν τις μαγειρεύετε.

Θυμηθείτε, δεν μπορείτε να καταλάβετε εάν το κρέας έχει μαγειρευτεί με ασφάλεια απλά και μόνο από την εξωτερική του όψη. Πολλά κρέατα μπορεί να μοιάζουν “ροζ” στην εμφάνιση, αλλά να έχουν μαγειρευτεί σωστά, ή και το αντίθετο.

Γιατί ο χρόνος ξεκούρασης είναι σημαντικός

Αφού αφαιρέσετε το κρέας από την ψησταριά, τον φούρνο, ή άλλη πηγή θερμότητας, αφήστε το να “ξεκουραστεί” για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα δείτε να αναγράφεται στην λίστα (παρένθεση). Κατά τη διάρκεια του χρόνου ανάπαυσης, η θερμοκρασία του παραμένει σταθερή ή συνεχίζει να αυξάνεται, καταστρέφοντας τα επιβλαβή μικρόβια.

Ένα παράδειγμα με ειδικό θερμόμετρο για την μέτρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας στο μαγειρεμένο κρέας

Κιμάδες και ανάμεικτα κρέατα

Μοσχάρι, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί: 71 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Γαλοπούλα, κοτόπουλο: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)

Μπριζόλες, ψητά, παϊδάκια: 63 °C (3 λεπτά χρόνος ξεκούρασης)

Πουλερικά

Κοτόπουλο, γαλοπούλα (ολόκληρα): 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Στήθος πουλερικών: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Μπούτια και φτερούγες πουλερικών: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Πάπια: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Γέμιση μέσα σε πουλερικά: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)

Χοιρινό

Φρέσκο χοιρινό: 63 °C (3 λεπτά χρόνος ξεκούρασης)

Αυγά

Φαγητά με αυγά: 72 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)

Θαλασσινά

Ψάρια: 63 °C ή μαγειρέψτε μέχρι η σάρκα να αποσπάται εύκολα με ένα πιρούνι(καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Γαρίδες, αστακός και καβούρια: Μαγειρέψτε μέχρι η σάρκα να είναι “αδιαφανής” (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Μύδια και στρείδια: Μαγειρέψτε μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)

TAGS
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share