Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

4+1 μύθοι για τα μακαρόνια

Εσείς τους γνωρίζατε;

23 Ιουνίου 2020 14:30
4+1 μύθοι για τα μακαρόνια

Μέσα στα τρία φαγητά που καταναλώνονται περισσότερο στον πλανήτη είναι τα μακαρόνια αφού εκτός του ότι τα λατρεύουν τα πιτσιρίκια είναι μια γρήγορη και ιδιαίτερα εύγευστη επιλογή για όλους και πλέον τα βρίσκουμε σε γκουρμέ εστιατόρια με τις πινελιές των πιο γνωστών σεφ. Για τα μακαρόνια και τα ζυμαρικά γενικότερα επικρατούν διάφοροι μύθοι που είναι σε μεγάλο βαθμό λανθασμένοι. Ωστόσο, εκτός από μύθοι υπάρχουν και πολλά μυστικά σχετικά με τα μακαρόνια, δείτε εδώ το απίστευτο κόλπο για να έχετε έτοιμη την τέλεια μακαρονάδα μέσα σε 1 λεπτό.

Τα μακαρόνια παχαίνουν

Εντελώς λάθος. 100 γραμμάρια μακαρόνια περιέχουν περίπου 360 Kcal ενέργεια εκ των οποίων το 70% είναι υδατάνθρακες και 10-13% πρωτεΐνη. Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι δεν ευθύνονται οι υδατάνθρακες για το πάχος αλλά οι επιπλέον θερμίδες. Εκτός αυτού τα μακαρόνια είναι βασικός πυλώνας της μεσογειακής διατροφής.

Τα μακαρόνια προέρχονται από την Κίνα

Η άποψη αυτή έχει κυριαρχήσει εξαιτίας μιας ταινίας του 1938 για τον Μάρκο Πόλο. Στην πραγματικότητα πολύ πριν ο διάσημος εξερευνητής επιστρέψει στην Ιταλία με τα κινέζικα noodles οι Ιταλοί κατανάλωναν μακαρόνια από το 12ο αιώνα όταν η Σικελία βρισκόταν υπό αραβική κυριαρχία.

Τα «Al dente» είναι ωμά

Στην πραγματικότητα τα μακαρόνια «al dente» είναι πιο εύπεπτα επειδή διατηρούν τα συστατικά αμύλου καθιστώντας την αφομοίωση τους πιο σταδιακή. Επιπλέον ο σωστός χρόνος μαγειρέματος διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά.

Τα μακαρόνια χωρίς γλουτένη είναι διαιτητικά

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει εκτός και αν έχετε ευαισθησία στη γλουτένη οπότε θα κάνει διαφορά. Αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη τότε μια καλή επιλογή είναι τα Gluten Free με που δεν περιέχουν γλουτένη και είναι φτιαγμένα από καλαμπόκι και ρύζι.

Τα μακαρόνια παρασκευάζονται από έναν τύπο αλεύρι

Τα μακαρόνια παρασκευάζονται από διαφορετικά είδη και ποικιλίες αλευριού. Από τα παραδοσιακά, που παράγεται από 100% σιμιγδάλι και δεν περιέχουν συντηρητικά, έως τη σειρά ολικής αλέσεως που βγαίνει σε σπαγγέτι, λινγγούνι, πέννες, κριθαράκι.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share