Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Πιτανέ: Αφράτα τυρόψωμα με μαγειρική σόδα και φέτα

Λαχταριστά

20 Ιουνίου 2020 09:36
Πιτανέ: Αφράτα τυρόψωμα με μαγειρική σόδα και φέτα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Tα πιτανέ είναι μια παραδοσιακή αλβανική συνταγή, κάτι σαν τυροψωμάκια, με την διαφορά ότι αντί για μαγιά βάζουμε μαγειρική σόδα, γεγονός που κάνει πιο γρήγορη την συνταγή καθώς δεν χρειάζεται χρόνο διπλασιασμού. Επίσης τη φέτα την βάζουμε απ΄την αρχή του ζυμώματος. Επίσης, ρίξτε μαγειρική σόδα στη σάλτσα για τα μακαρόνια, με αυτό να είναι το απόλυτο μυστικό των γιαγιάδων

Υλικά (για 8 πιτανέ):

  • 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι, όχι στραγγιστό. Κατά προτίμηση σε πήλινο δοχείο
  • 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 200 γραμμάρια φέτα
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 1 Κουτάλι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη, ρίχνουμε το αλάτι την σόδα και την φέτα τριμμένη και ανακατεύουμε ελαφρώς.
  2. Αραιώνουμε το γιαούρτι με το νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, ρίχνοντας σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη, όχι πολύ σφιχτή για να μπορούμε να την ανοίγουμε εύκολα.
  3. Μοιράζουμε την ζύμη σε 8 μικρά μπαλάκια, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
  4. Ανοίγουμε με το πλάστη κάθε πιτάκι μέγεθος περίπου 15-20 εκ το καθένα
  5. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό το λάδι ώστε να σκεπάσει τα τυρόψωμα, και το βάζουμε να ζεσταθεί. Τηγανίζουμε ένα ένα στο τηγάνι. Αφήνουμε να πάρει ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα και γυρίζουμε από την άλλη.
  6. Όταν τα βγάζουμε από το τηγάνι τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  7. Τα σερβίρουμε είτε με φέτα, είτε με μέλι, με γάλα ή φρέσκο χυμό, ανάλογα με την επιλογή του καθενός

*Αν δεν θέλετε να τα τηγανίζετε μπορείτε να τα ψήσετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Η διαδικασία παραμένει ίδια.

Πηγή: stinkouzinamou.blogspot.com

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share