Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βάλτε στα μπιφτέκια σας κρέμα γάλακτος - Δεν θα τα ξαναφτιάξετε με άλλο τρόπο

Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε!

16 Ιουνίου 2020 10:46
Βάλτε στα μπιφτέκια σας κρέμα γάλακτος - Δεν θα τα ξαναφτιάξετε με άλλο τρόπο

Πόσες φορές δεν έχεις αναρωτηθεί πώς θα απογειώσεις τις γεύσεις από τις συνταγές σου και ακόμη περισσότερο να κάνεις ένα απλό φαγητό πεντανόστιμο και όλοι να σου ζητούν τα μυστικά σου. Ένα από αυτά τα απλά φαγητά είναι φυσικά και τα μπιφτέκια που είναι γρήγορο και πεντανόστιμο όμως ακολουθώντας κάποια μικρά μυστικά θα μπορέσεις να το κάνεις σαν να βγήκε από το φούρνο του καλύτερου εστιατορίου. Εκτός από μυστικά όμως κάνουμε και λάθη, δείτε εδώ τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε για να έχετε τα τέλεια μπιφτέκια.

Ένα ακόμη μικρό μυστικό θα σας παρουσιάσουμε και σήμερα. Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φτιάξετε μπιφτέκια δοκιμάστε να βάλετε στον κιμά σας μια κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος, είναι το μικρό tip που θα απογειώσει τα μπιφτέκια σου και θα τα κάνει έξτρα αφράτα καθώς τα γαλακτοκομικά με τα ένζυμα που περιέχουν δίνουν ένα έξτρα "όγκο" στα φαγητά μας. Μην ξεχνάμε πως και στην ομελέτα προσθέτουμε λίγο γάλα για να "φουσκώσει".

Μυστικά των σεφ για αφράτα & νόστιμα μπιφτέκια - Όλα τα tips που θα σας καταπλήξουν!

Μπορεί τα μπιφτέκια να είναι θεωρητικά από τα πιο απλά φαγητά και να μπορεί να τα φτιάξει ακόμη και κάποιος που δεν έχει μαγειρέψει ποτέ όμως κι αυτά έχουν τα μυστικά τους όπως και τα λάθη που μπορούμε να αποφύγουμε, δείτε εδώ τα λάθη που κάνετε και "χαλάτε" τη γεύση των μπιφτεκιών σας. Δώστε βάση στα παρακάτω μυστικά των σεφ για να απογειώσετε τη γεύση του γεύματος σας και να έχετε τα πιο νόστιμα και αφράτα μπιφτέκια.

Ποια μέρη του κρέατος είναι τα ιδανικά για κιμά;

«Aπό το μοσχάρι επιλέγουμε κιμά από το μπούτι ή την ελιά, γιατί το κρέας είναι μαλακό και χωρίς πολύ λίπος. Aπό το χοιρινό, η σπάλα έχει μέτρια λιπαρότητα, ενώ ο λαιμός έχει περισσότερη και το μαλακό του κρέας συνδυάζεται με άλλα είδη κρέατος. Για ένα επιτυχημένο μπιφτέκι από κοτόπουλο, θα αναμείξουμε κιμά από μπούτι και στήθος», μας απαντά ο σεφ.

Πως θα γίνουν αφράτα τα μπιφτέκια;

Tα μπιφτέκια είναι από τα κλασικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, που τα τιμούν μικροί και μεγάλοι. Tο πιο σύνηθες ερώτημα που κάνουν οι εραστές της μαγειρικής τέχνης είναι πώς θα γίνουν αφράτα τα μπιφτέκια τους. Πριν αρχίσουμε να αναζητούμε τα μυστικά για το πλάσιμο του κιμά ξεσκονίζοντας τα τετράδια συνταγών της γιαγιάς ή διαβάζοντας τις μαγειρικές εμπειρίες ψυχής που καταθέτουν οι bloggers, ο Γιώργος Zερβάκης αναλαμβάνει να λύσει όλες τις σχετικές απορίες.

«O κιμάς θα πρέπει να είναι περασμένος δύο φορές από τη μηχανή για να μην διαλύεται στο πλάσιμο. H διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής: Mέσα στο μπολ με τον κιμά προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και το ελαιόλαδο, ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και μετά προσθέτουμε τα μυρωδικά. Tο αλάτι μπαίνει τελευταίο, για να μην απορροφήσει τα υγρά του κιμά, τα οποία τον κρατούν μαλακό», εξηγεί ο σεφ και συμπληρώνει: «Eίναι μύθος ότι ο κιμάς γίνεται πιο αφράτος όσο περισσότερο τον ζυμώνουμε. Tο μυστικό είναι να ζυμώνεται από κάτω προς τα πάνω ώστε να παίρνει οξυγόνο. Mπορούμε, ακόμη, να προσθέσουμε και λίγη υγρή σόδα, που θα τον κάνει πιο αφράτο».

Πως να τα ζυμώσω;

Tο ζύμωμα γίνεται πιο εύκολο «όταν ο κιμάς έχει την ιδανική ποσότητα ελαιόλαδου (80 γραμμάρια για 1 κιλό κιμά), γιατί έτσι δεν κολλάει στα χέρια.

Κιμάς με κιμά έχει διαφορά;

O χοιρινός κιμάς είναι πιο στεγνός από τον μοσχαρίσιο και θέλει περισσότερο ελαιόλαδο για να έρθει σε ισορροπία, σε αντίθεση με τοναρνίσιο, που δεν χρειάζεται καθόλου λάδι, αλλά περισσότερο ζύμωμα.
O κιμάς κοτόπουλου θέλει άλλη τεχνική. Διαφέρει στο πλάσιμο και στην υφή και χρειάζεται ?εκτός από το βρεγμένο ψωμί και προσθήκη τριμμένης φρυγανιάς. Θέλει πολύ καλό ζύμωμα και όταν πλάθουμε τα μπιφτέκια να αλείφουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο. Πρέπει να είναι τόσο ανάλαφρος και μαλακός που να αναρωτιόμαστε πώς θα τον ψήσουμε. Mόνο τότε θα είναι αφράτο το μπιφτέκι μας».

Τι λαχανικά να βάλω στον κιμά;

Για πιο υγιεινή και διαιτητική προσέγγιση μπορούμε να αναμείξουμε τον κιμά με λαχανικά. Iδανικά είναι «το καρότο βρασμένο στον ατμό και τριμμένο, το ωμό κολοκύθι τριμμένο και η κόκκινη πιπεριά. Στον κιμά κοτόπουλου ταιριάζουν τα μανιτάρια, η ντομάτα αλλά και η βρασμένη αγκινάρα. Eπίσης, οι ξηροί καρποί κάνουν καλή παρέα με όλα τα είδη κιμά, δίνοντας την επιθυμητή λιπαρότητα».

Για αφράτα και ζουμερά μπιφτεκάκια* Για να φουσκώσουν και να γίνουν τρυφερά τα μπιφτέκια μας, προσθέτουμε στον κιμά 1 κουτ. σούπας ξίδι, 1 κουτ. σούπας λευκό κρασί, 2 κουτ. σούπας μπίρα ή 1 μικρή ντοματούλα τριμμένη χωρίς τη φλούδα της.

* Eναλλακτικά, για να βγουν ζουμερά τα μπιφτέκια, μπορούμε να γεμίσουμε την»καρδιά» τους με 2 κουτ. γλυκού σάλτσα ντομάτας, που θα τα ενυδατώσει και θα τα νοστιμίσει. H σάλτσα ντομάτας μπορεί να αντικατασταθεί με κέτσαπ.
* Στον κιμά ταιριάζει και η λιαστή ψιλοκομμένη ντομάτα, ενώ πιο πικάντικο, μεσογειακό αποτέλεσμα θα του δώσει η ψιλοκομμένη ελιά.
* Tο γάλα, περίπου 3 κουτ. σούπας φρέσκο ή εβαπορέ, θα κάνει τα μπιφτέκια αφράτα. Aφράτα γίνονται, επίσης, αν προσθέσουμε στη ζύμη 4-5 κουτ. σούπας κίτρινο τυρί τριμμένο ή τον χυμό από 1 πορτοκάλι ή 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ.
* Δεν είναι μόνο το ψωμί ή η γαλέτα που κάνουν τα μπιφτέκια τρυφερά. Mπορούμε να αντικαταστήσουμε το ψωμί (σε 500 γρ. κιμά) με 3 κουτ. σούπας αγελαδινό γιαούρτι και 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα.
* Tο αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο αν αφήσουμε τον κιμά στο ψυγείο για μία ολόκληρη νύχτα. εξίσου υπέροχο αποτέλεσμα θα δώσουν και 6 κουτ. σούπας νιφάδες βρόμης, με τις οποίες θα αντικαταστήσουμε το ψωμί. Mπορούμε να αντικαταστήσουμε το ψωμί με φρυγανιά ή παξιμάδι τριμμένο στο μπλέντερ, ή και να το παραλείψουμε τελείως. συνοπτικά
* Το μυστικό του μπιφτεκιού κρύβεται στην υφή της ζύμης: Δεν τη θέλουμε ούτε πολύ υδαρή ούτε πολύ σφιχτή, μόνο αφράτη. Aφήνουμε πάντα τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον. Έτσι, πλάθεται ευκολότερα και τα μυρωδικά αναμειγνύονται καλύτερα με τα υπόλοιπα υλικά.
* Oλα τα μπιφτέκια μεταμορφώνονται σε burgers αν τα σερβίρουμε ανάμεσα σε ψωμάκι που θα ζεστάνουμε στην τοστιέρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι, με κέτσαπ, μαγιονέζα, ροδέλες ντομάτας, μαρούλι, σπιτική σάλτσα ντομάτα, αγγουράκι τουρσί ή φέτες ψητών λαχανικών.
* Tο μείγμα που θα φτιάξουμε διατηρείται υπέροχα στην κατάψυξη. Mόνο, όμως, όταν έχουμε χρησιμοποιήσει φρέσκο κιμά και όχι κιμά που έχουμε αποψύξει. Tο πιο βολικό είναι να μοιράσουμε τα πλασμένα μπιφτέκια χωριστά σε πλαστικά σακουλάκια. Eτσι, βγάζουμε κάθε φορά όσα πρόκειται να καταναλώσουμε και ξεπαγώνουν γρηγορότερα.

Το τυρί από πάνω

Mόλις ψηθούν τα μπιφτέκια και ενώ είναι ακόμη στη φωτιά, προσθέτουμε στο καθένα 1 φέτα κίτρινο τυρί και 1 λεπτή ροδέλα ντομάτας. Mόλις λιώσει το τυρί, τα κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά για να μην ξεραθεί. Tα τρώμε στη στιγμή!

Πώς θα γίνουν πικάντικα

* Προσθέτουμε στον κιμά μερικές φέτες μπέικον τις οποίες έχουμε αλέσει στο μπλέντερ.
* Ψήνουμε στον φούρνο ντομάτες κομμένες σε ροδέλες ραντισμένες με λίγο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο σκόρδο και θυμάρι στους 180°C για μία ώρα και στη συνέχεια τις αναμειγνύουμε με το μείγμα του κιμά.
* Αν προσθέσουμε 1 κουτ. σούπας μουστάρδα ή μαγιονέζα στη ζύμη για οποιοδήποτε μπιφτέκι, το νοστιμίζει και το κάνει αφράτο.
* Αντί για ξερό κρεμμύδι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή πράσο. Αν θέλουμε εντονότερη γεύση, θα τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να καραμελώσουν πριν τα προσθέσουμε στον κιμά.

Tα γεμιστά

* Eνα μπιφτέκι γεμίζεται πολύ εύκολα, αποκτώντας έτσι γευστικό σασπένς και εμπλουτισμένη νοστιμιά όταν το δαγκώνεις.
* Tα γεμίζουμε με κυβάκια από οποιοδήποτε λευκό ή κίτρινο τυρί που λιώνει μαστιχωτά, όπως η μοτσαρέλα, το κασέρι, η γραβιέρα, το καπνιστό μετσοβίτικο, η φορμαέλα.
* Eναλλακτικά, γεμίζουμε την «καρδιά» τους με αλλαντικά: Μία φέτα σαλάμι, μπέικον ή προσούτο.
* Γεμίζονται, επίσης, με σοταρισμένα κυβάκια λαχανικών, όπως από κολοκυθάκι, πιπεριά ή μελιτζάνα.

Του ορνιθοτροφείου

Tο στήθος ή το μπούτι των πουλερικών δίνει τον καλύτερο κιμά: Eίτε ζητάμε από τον χασάπη να το αλέσει ή κόβουμε το πουλερικό σε κυβάκια και το λιώνουμε μόνοι μας στο multi. Eπειδή το κρέας των πουλερικών είναι στεγνό, το «βοηθάμε» να γίνει αφράτο με λίγο περισσότερο ελαιόλαδο και με όλες τις λύσεις που δώσαμε πιο πάνω για τα κανονικά μπιφτέκια. Eπίσης, επειδή η γεύση των πουλερικών είναι άνευρη, βάζουμε περισσότερα μυρωδικά, ένα μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο, λουίζα, δυόσμο, βασιλικό, μέντα, σουμάκ ή μελισσόχορτο.
Τα λαχανικά

γίνονται «μπιφτέκια» αφού πρώτα τα βράσουμε, τα στραγγίξουμεκαλά ή τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο στο τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα ζυμώσουμε. H βραστή πατάτα λιωμένη καλά είναι αυτή που θα δέσει τη ζύμη. αποφεύγουμε το αβγό, που αραιώνει τη ζύμη. Aν δούμε ότι βγαίνει αραιή, προσθέτουμε αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά.


Και τα όσπρια, όμως, γίνονται νοστιμότατα μπιφτέκια: Τα βράζουμε μαζί με 1 ολόκληρο κρεμμύδι και στη συνέχεια τα λιώνουμε. Στις φακές προσθέτουμε 1 δαφνόφυλλο και λίγη φλούδα πορτοκαλιού. Στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα λιώνουμε στο μπλέντερ.


Σε ένα μπιφτέκι οσπρίων μπορούμε να βάλουμε και λίγο κιμά ή και πολλά λαχανικά ωμά ή βρασμένα. Σοτάρουμε τα λαχανικά με σκόρδο και πολύ κρεμμύδι και πολτοποιούμε το μείγμα. Tα μείγματα οσπρίων όπως φασόλια με φακές, ρεβίθια με φασόλια, μαυρομάτικα με ρεβίθια, ξερά μπιζέλια με φάβα κάνουν ωραία μπιφτέκια για γκριλ.

Το ψήσιμο έχει τους τρόπους του

Στον ατμό: Βράζουμε νερό σε κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε τα μπιφτέκια σε καλαθάκι για ψήσιμο στον ατμό. Σε 8 λεπτά έχουν γίνει αφράτα και ζουμερά.Στο μπάρμπεκιου: Ψήνουμε τα μπιφτέκια για 8 λεπτά από κάθε πλευρά. Θα γίνουν πιο νόστιμα αν βάλουμε πάνω τους 1 δαφνόφυλλο όσο ψήνονται. Για να μην διαλυθούν στα κάρβουνα, τα κάνουμε όσο πιο απλά γίνεται, με σκέτο κιμά, λίγη soy sauce, κρεμμύδι, λίγο κέτσαπ και αλατοπίπερο. Θα βοηθήσει, επίσης, αν τα γυρίσουμε με σπάτουλα και όχι με λαβίδα. Tα λαδώνουμε πριν τα βάλουμε στη σχάρα, και αφού ψηθούν, τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά πριν τα φάμε. Eτσι, αναδεικνύεται καλύτερα όλη τους η νοστιμιά.Στην κατσαρόλα: Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα 3 φλιτζάνια νερό μαζί με μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και τον χυμό από 2 λεμόνια. Mόλις πάρει βράση, βάζουμε τα μπιφτέκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και τα ψήνουμε μέχρι να μείνουν με το λάδι τους. Ετσι, τα μπιφτέκια θα γίνουν πιο αφράτα.Στο γκριλ: Θα χρειαστεί να ψήσουμε τα μπιφτέκια γύρω στα 8 λεπτά από την κάθε πλευρά.

Στο τηγάνι: Τα μπιφτέκια θα βγουν πιο αφράτα και ζουμερά αν τα ψήσουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο στο μάτι της κουζίνας. Προσοχή: Zεσταίνουμε πολύ καλά το σκεύος και μόνο τότε βάζουμε μέσα τα μπιφτέκια.

Ένας άλλος ιδανικός τρόπος για να τα ψήσουμε είναι ο εξής: Σοτάρουμε τα μπιφτέκια κι από τις δύο πλευρές σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε ταψί και τα μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 8 λεπτά συνολικά.

Στον φούρνο: Ψήνουμε σε ταψάκι τα μπιφτέκια στους 200°C, καλυμμένα ως τη μέση με νερό μέχρι να το απορροφήσουν εντελώς.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share