Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Πριν τηγανίσετε τις πατάτες σας βάλτε τις στο φούρνο μικροκυμάτων - Δεν θα τις ξαναφτιάξετε με άλλο τρόπο

Το κόλπο που λίγοι γνώριζαν

12 Ιουνίου 2020 15:35
Πριν τηγανίσετε τις πατάτες σας βάλτε τις στο φούρνο μικροκυμάτων - Δεν θα τις ξαναφτιάξετε με άλλο τρόπο

Οι τηγανητές πατάτες είναι ένα φαγητό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι, είναι ο ιδανικός συνδυασμός για κάθε γεύμα και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Ακόμη όμως κι ένα τόσο απλό πιάτο, έχει κάποια μυστικά, αρκετά από αυτά μάλιστα μέχρι πρότινος αγνοούσαμε, για παράδειγμα, δείτε εδώ πώς θα τηγανίσετε πατάτες χωρίς σταγόνα λάδι.

Ένα ακόμη κόλπο θα σας παρουσιάσουμε και σήμερα για να κάνετε τις πατάτες σας έξτρα τραγανές και ακόμη γευστικότερες. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τις βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων πριν τις τηγανίσετε.

Μπορεί να σας ακούγεται παράξενο, αλλά με αυτό τον τρόπο φουσκώνει το άμυλο στο εσωτερικό τους ώστε, όταν τις ρίξουμε αργότερα σε καυτό λάδι, να εκραγεί και να μεταμορφωθεί σε ένα τραγανό περίβλημα. Μην τις αφήσετε όμως να βράσουν μέχρι να λιώσουν: θέλουμε να γίνουν αρκετά μαλακές για να μπορείς να τις τρυπήσεις με ένα πιρούνι αλλά ταυτόχρονα να παραμείνουν σκληρές σαν μια φέτα αγγουριού.

Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά την συνταγή για τις τέλειες τηγανητές πατάτες:

Υλικά για γαρνίρισμα 4 πιάτων:

  • 4 μεγάλες πατάτες (περ. 1,5 κιλό)
  • 1-2 λτ. ραφινέ ελαιόλαδο, ανάλογα με το σκεύος σας (το οποίο ξαναχρησιμοποιείτε)

Παρασκευή:

  • Καθαρίζετε τις πατάτες. Αν τις θέλετε με φλούδι (που το συνιστώ), τις πλένετε και τις περνάτε με σφουγγαράκι κουζίνας. Αν όχι, τις ξεφλουδίζετε κανονικά.
  • Τις τρυπάτε με οδοντογλυφίδα ή πιρούνι σε 4-5 σημεία, για να βγάζουν πιο εύκολα τους ατμούς απ’ το κέντρο που ζεσταίνεται.
  • Τις βάζετε στα μικροκύματα, στο φουλ για 7’-10′ ανάλογα με την ένταση του φούρνου σας. Αν βάλετε περισσότερες από 4 μεγάλες πατάτες, προσθέστε 1’ ακόμη.
  • Καθώς οι πατάτες είναι στα μικροκύματα, βάζετε το λάδι να κάψει σε δυνατή φωτιά, για να φτάσει τους 160ºC, ώστε όταν μπουν οι πατάτες και πέσει η θερμοκρασία να τηγανιστούν εντέλει στους 140ºC
  • Μόλις ολοκληρωθεί το “βράσιμο” της πατάτας στα μικροκύματα, τις αφήνετε 1-2’ να κρυώσουν λίγο –ώστε να μην κάψετε τα χέρια σας– και τις κόβετε στο μέγεθος και σχήμα που θέλετε. Βολεύει να το κάνετε σε ξύλο κοπής.
  • Τις βάζετε, λίγες-λίγες, σε μεγάλο μεταλλικό σουρωτήρι με τρύπες και τις γυρνάτε να ανακατευτούν με κυκλικές κινήσεις, ώστε καθώς τρίβονται στις τρύπες, να αποκτήσουν “γρέζια”. Έτσι, κατά το τηγάνισμα θα έχουν περισσότερες επιφάνειες που θα αποκτήσουν τραγανή, κριτσανιστή υφή και βαθύ χρυσό χρώμα.
  • Ρίχνετε τις πατάτες στη φριτέζα σας, ελέγχοντας ότι η θερμοκρασία έχει φτάσει στους 160ºC. Η θερμοκρασία θα πέσει περί τους 20º-30º βαθμούς με το που θα μπούνε οι πατάτες μέσα, οπότε στην πράξη το πρώτο τηγάνισμα γίνεται στους 130º-140ºC.
  • Τις αφήνετε να τηγανιστούν μέχρι να ροδίσουν αρκετά και να είναι σχεδόν έτοιμες. Δεν δίνω χρόνο γιατί αυτό ποικίλει ανάμεσα σε φριτέζες και σε σχέση με τις πατάτες. Πάντως είναι περίπου ο μισός από το να τις βάζατε μέσα στη φριτέζα ωμές, χωρίς το πρώτο στάδιο.
  • Σηκώνετε το σύρμα πάνω απ’ το λάδι και αφήνετε το λάδι να ξανανεβάσει θερμοκρασία και να φτάσει στους 180ºC (έως και 190ºC). Αν έχετε ηλεκτρική φριτέζα, τη ρυθμίζετε στους 180ºC.
  • Μόλις το λάδι φτάσει στους 180ºC, κατεβάζετε τις πατάτες ξανά μέσα για 1-2’, ώστε να ξεροτηγανιστούν απ’ έξω. Τις βγάζετε, τις κουνάτε πάνω απ’ τη φριτέζα να στραγγίξουν όσο λάδι γίνεται, τις αφήνετε για 1’ τουλάχιστον πάνω σε χαρτί κουζίνας, που θα απορροφήσει τα υπολείμματα λαδιού, και τις σερβίρετε.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share