Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020

Τυρόπιτα "Μπομπότα" ή αλλιώς το «ψωμί των φτωχών» - Με τρία τυριά και γάλα

Δοκιμάστε την

5 Ιουνίου 2020 12:42
Τυρόπιτα
Αρθρογράφος: Δανάη Πάλμου
ΔΑΝΑΗ ΠΑΛΜΟΥ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Μια διαφορετική τυρόπιτα από τις άλλες, που θα λατρέψετε και θα κάνετε συνέχεια. Αυτή είναι μια παραλλαγή της με τρία τυριά και γάλα.

Η μπομπότα, γνωστή ως «ψωμί των φτωχών» από την περίοδο της κατοχής, φτιάχνεται από καλαμποκάλευρο και ψήνεται στο ταψί. Είναι πιο λεπτή από το συνηθισμένο ψωμί με πιο πυκνή υφή. Μια εμπλουτισμένη εκδοχή της, με ποικιλία τυριών, βούτυρο, γάλα και μυρωδικά. Αν θέλετε μια με διαφορετικό φύλλο, όπως το χωριάτικο, δοκιμάστε αυτήν εδώ την τυρόπιτα.

Υλικά

  • 300γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 200γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 100γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο κατσικίσιο
  • 400γρ. καλαμποκάλευρο
  • 150ml γάλα φρέσκο
  • 2 αβγά χτυπημένα
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή ρίγανη, δυόσμο ή θυμάρι ξερά)
  • φρυγανιά τριμμένη για το πασπάλισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Μπομπότα

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180-200ºC. Bράζετε μισό λίτρο νερό σε μια κατσαρόλα. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνετε το καλαμποκάλευρο. Ανακατεύετε μέχρι να πάρετε έναν ομοιόμορφο χυλό. Αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 2

Ρίχνετε το γάλα και ανακατεύετε καλά. Bουτυρώνετε ένα ταψί ή μια φόρμα και το πασπαλίζετε με φρυγανιά. Προσθέτετε στον χυλό τα τυριά, τα μυρωδικά, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και αλατοπιπερώνετε. Aνακατεύετε καλά και απλώνετε το μίγμα στο σκεύος. Iσιώνετε την επιφάνεια και την πασπαλίζετε με φρυγανιά και με το υπόλοιπο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Εύκολη τυρόπιτα στο τηγάνι

Το Athensmagazine.gr, σήμερα, θα σας παρουσιάσει μια εύκολη και λαχταριστή τυρόπιτα που ετοιμάζεται στο τηγάνι. Πρόκειται για μια γρήγορη συνταγή, η οποία είναι χωρίς φύλλα και χωρίς αυγά. Σίγουρα, θα σας αρέσει. Αν θέλετε κάτι διαφορετικό, δείτε εδώ μια τρομερή συνταγή με μπέικον και αυγό.

Υλικά

  • μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ βούτυρο
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • φέτα, όση επιθυμείτε
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγη ζάχαρη
  • 200 γρ χλιαρό γάλα

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε τη συνταγή μας βάζοντας σε μια λεκανίτσα το αλεύρι. Σε μια γουβίτσα που ανοίγουμε βάζουμε την μαγιά με λίγη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε λίγο γάλα, το οποίο απαραίτητα πρέπει να είναι χλιαρό και σε καμία περίπτωση καυτό και αναλιγώνουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι, τη ρίγανη και το πιπέρι αν θέλουμε.
  • Ζυμώνουμε τη ζυμάρι μας και το αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα.
  • Συνεχίζουμε κόβοντας σε κομματάκια το ζυμάρι μας, προκειμένου να πετύχουμε το μέγεθος της τυρόπιτας που επιθυμούμε, βάζουμε μέσα φέτα, έξτρα πιπέρι και ρίγανη αν το επιθυμούμε και ανοίγουμε με έναν πλάστη.
  • Κατόπιν, αφού βάλουμε ελάχιστο βούτυρο ή ελάχιστο λάδι σε καυτό τηγάνι ψήνουμε την τυρόπιτα μας μέχρι να πάρει χρώμα.
 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share