Τυροπιτάρι ή γκιουζλεμέδες - Η τηγανητή τυρόπιτα της Εύβοιας
Πεντανόστιμη!
11 Μαΐου 2020 14:11
Από ATHENSMAGAZINE TEAM
Όποιο menu κι αν κοιτάξετε στα εστιατόρια όλης της Εύβοιας, στα “ορεκτικά”, θα βρείτε το τυροπιτάρι. Μια παραδοσιακή τηγανητήτυρόπιτα, που σίγουρα θα λατρέψετε. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να φτιάξετε τυρόπιτα, δείτε εδώ μια συνταγή για ζαμπονοκασερόπιτα.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι,το ξύδι,το λάδι,το αλάτι και ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό ζυμώνοντας μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Την κάνουμε μπάλα, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για την γέμιση.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 10-12 μπαλάκια,παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι,το ανοίγουμε σε λεπτό παραλληλόγραμμο φύλλο,βάζουμε στο καθένα απο μια γεμάτη κουταλιά γέμιση και τα κλείνουμε προσεκτικά σε φάκελο.
Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
Φτιάξτε πολίτικη τυρόπιτα - Λαχταριστή και εύκολη συνταγή
Το Athensmagazine.gr βρήκε για σας την τέλεια πολίτικη τυρόπιτα, μπουρέκι. Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που θα λατρέψετε. Αυτή είναι πολίτικη τυρόπιτα που ονομάζεται και μπουρέκι. Η διαφορά της από τις άλλες τυρόπιτες είναι πως ετοιμάζεται και σερβίρεται σε ατομικά κομμάτια, ενώ είναι ιδιαίτερα γλυκιά και νόστιμη.
Σ’ ένα μπολ πετάξτε με το πιρούνι την φέτα, ρίξτε το αυγό κι ανακατέψτε. Σ’ ένα άλλο μπολ τοποθετήστε τα τριμμένα γλυκά τυριά.
Πάρτε ένα φύλλο διπλωμένο στα δύο και αλείψτε με λίγο λάδι από την μια πλευρά.
Στην μία άκρη, κατά μήκος, τοποθετήστε μία κουταλιά σούπας τυρί από το κάθε μπολ. Τυλίξτε το φύλλο σαν ρολό, από την πλευρά του τυριού προς την άλλη άκρη.
Κατόπιν στρίψτε το γύρω από την άκρη του σχηματίζοντας ένα στριφτάρι, το λεγόμενο μπουρέκι.
Τοποθετήστε το μπουρέκι σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος με την πλευρά της ένωσης του να εφάπτεται μ’ ένα άλλο μπουρέκι.
Επαναλάβετε την διαδικασία για κάθε φύλλο, ωσότου έχω 12 μπουρέκια. Αλείψτε το κάθε μπουρέκι από πάνω με λίγο λάδι ακόμα και χτυπήστε το γάλα με τα 2 αυγά. Προσθέστε το μείγμα του γάλακτος βρέχοντας ομοιόμορφα όλα τα κομμάτια.
Αφήστε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να απορροφήσουν τα μπουρέκια το περισσότερο υγρό. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 210°C (πάνω-κάτω αντίσταση), τοποθετήστε την τυρόπιτα, κατεβάστε στους 190°C και ψήστε για 50’.
Αν στο μεταξύ τα μπουρέκια παίρνουν πολύ χρώμα σκεπάστε επιφανειακά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.