Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Βάψτε πανεύκολα τα πασχαλινά αβγά σας με φύλλα κρεμμυδιού!

Φυσική και απλούστατη λύση!

16 Απριλίου 2020 08:41
Βάψτε πανεύκολα τα πασχαλινά αβγά σας με φύλλα κρεμμυδιού!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και παραδοσιακά όλες οι νοικοκυρές βάφουν τα πασχαλινά αυγά τους. Το Athensmagazine.gr φρόντισε για εσάς και σας βρήκε την πιο οικονομική και φυσική λύση για τα τέλεια πασχαλινά αυγά. Ξεχάστε τις βαφές του εμπορίου και χρησιμοποιείστε απλώς φλούδες από κρεμμύδια, αυτή ωστόσο δεν είναι η μόνη φυσική λύση, δείτε εδώ πώς θα βάψετε τα αυγά σας με ρύζι. Ξεκινάμε;

Βάζουμε σε στρώσεις τα ξερά φύλλα του κρεμμυδιού, εναλλάξ με τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα, τελειώνοντας σκεπάστε τα αυγά με φύλλα. Γεμίστε με νερό την κατσαρόλα και αφήστε λίγο ελεύθερο χώρο στο χείλος για τον βρασμό.

Ξεκινάμε το βράσιμο με χαμηλή θερμοκρασία για να μη σπάσουν τα αυγά. Τα αυγά από τα δέκα πρώτα λεπτά είναι έτοιμα. Μπορείτε να τσεκάρετε το χρώμα, ξεκινά από απαλό ροζ- κόκκινο και όσο τα αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα γίνονται βαθύ κόκκινο-βυσσινί.

Μη φοβάστε ότι θα χαλάσει η κατσαρόλα σας, ο βρασμός θα της δώσει λίγο χρώμα το οποίο εύκολα φεύγει. Όταν έχετε πετύχει το επιθυμητό χρώμα αφαιρείτε με μια κουτάλα ένα ένα τα αυγά, τα στεγνώνετε και τα γυαλίζετε με ένα μπαμπάκι βουτηγμένο στο λάδι.

4+1 «μαγικά» κόλπα για το βάψιμο των αυγών - Μυστικά και tips

Σίγουρα υπάρχει για όλους μια χρονιά που το βάψιμο των αυγών δεν στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία. Ιδού λοιπόν 4+1 μυστικά και tips για να είναι φέτος... η χρονιά σας. Ενώ, αν μαγειρεύετε έτσι τα αυγά σας, σταματήστε το αμέσως!

1. Τι αυγά να αγοράσω

Προτιμάμε αυγά μεσαίου μεγέθους και με μπεζ κέλυφος. Τα μπεζ αυγά θα αποκτήσουν πιο βαθύ κόκκινο χρώμα από ό,τι τα λευκά. Τα λευκά αυγά όμως είναι ιδανικά για τα υπόλοιπα χρώματα, όπως κίτρινο, πράσινο κ.ο.κ. Πριν από οτιδήποτε άλλο ελέγχουμε φυσικά τα αυγά: 3 τρόποι για να καταλάβω αν τα αυγά είναι καλά.

2. Για να μην σπάνε τα αυγά στο βράσιμο

Από το προηγούμενο βράδυ βγάζουμε τα αυγά έξω από το ψυγείο για να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Το επόμενο πρωί τα σκουπίζουμε ένα ένα, για να είναι η επιφάνειά τους καθαρή και λεία. Χρησιμοποιούμε κατσαρόλα πλατιά. Κάποιες νοικοκυρές στρώνουν μια βαμβακερή πετσέτα στον πάτο για μεγαλύτερη ασφάλεια. Το σημαντικό πάντως είναι από τη μία να μην στριμώξουμε τα αυγά κι από την άλλη να μην αφήσουμε πολλά κενά μεταξύ τους. Και πάντα βράζουμε μία στρώση τη φορά.

Ρίχνουμε νερό, τόσο όσο να σκεπάζει τα αυγά, μαζί με μια πρέζα αλάτι και μια κουταλιά ξύδι. Κλείνουμε το καπάκι και ανάβουμε το μάτι στην υψηλότερη θερμοκρασία. Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανοίγουμε το καπάκι. Στα 10 λεπτά σβήνουμε τη φωτιά τελείως, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στην εστία για άλλα 5 λεπτά.

3. Για να σταθεροποιηθεί η βαφή

Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της βαφής που αγοράσαμε, κυρίως όσον αφορά το χρόνο που χρειάζεται να αφήσουμε τα αυγά μας βυθισμένα μέσα σε αυτήν. Διαλύουμε το φακελάκι της βαφής σε χλιαρό νερό και δεν ξεχνάμε να ρίξουμε μαζί αρκετό ξύδι. Το ξύδι βοηθά να σταθεροποιηθεί το χρώμα πάνω στο αυγό. Τοποθετούμε τα αυγά μέσα στη βαφή αφού έχουν κρυώσει από το βράσιμο και οπωσδήποτε σε μία στρώση.

4. Γυάλισμα αυγών μετά το βάψιμο

Βγάζουμε προσεκτικά τα βαμμένα αυγά με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε πιατέλα. Βουτάμε ένα μαλακό πανάκι μέσα σε ελαιόλαδο και τα τρίβουμε απαλά για να γυαλίσουν. Αντί για πετσέτα μπορούμε να τα γυαλίσουμε και με πινέλο ή με λίγο βαμβάκι.

5. Για να μην λερωθούν τα χέρια

Για να μην λερωθούμε όταν βάφουμε τα πασχαλινά αυγά φοράμε πλαστικά γάντια σε όλη τη διαδικασία. Επίσης χρησιμοποιούμε κουτάλι (ή τρυπητή κουτάλα), όταν θέλουμε να βγάλουμε τα αυγά από τη βαφή. Κι αν παρόλα αυτά μείνουν κόκκινοι λεκέδες στα χέρια μας; Τότε φτιάχνουμε ένα scrub με ζάχαρη + λάδι + λεμόνι (σε ίσες αναλογίες) και τρίβουμε επιμελώς τα χέρια μας με αυτό.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share