Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πεντανόστιμη νηστίσιμη τυρόπιτα έτοιμη σε χρόνο... μηδέν!

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

10 Απριλίου 2020 07:16
Πεντανόστιμη νηστίσιμη τυρόπιτα έτοιμη σε χρόνο... μηδέν!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Athensmagazine.gr βρήκε για εσάς την τέλεια συνταγή για λαχταριστή νηστίσιμη τυρόπιτα με τραχανά που θα λατρέψετε.

Μιας και σε λίγες μέρες ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα, το Athensmagazine.gr φροντίζει για εσάς έψαξε και βρήκε μια πιο "ιδιαίτερη" τυρόπιτα που θα τη λατρέψετε καθώς μπορείτε να την καταναλώνετε άφοβα εν μέσω νηστείας και φυσικά έχει ελάχιστες θερμίδες. Αν πάλι ανήκετε στην κατηγορία αυτών που δεν νηστεύουν παρά μόνο τη μεγάλη βδομάδα δείτε εδώ την συνταγή για την πιο γρήγορη τυρόπιτα με γιαούρτι.

Υλικά:

  • 1 συσκευασία Χωριάτικο φύλλο
  • 150 γρ. βούτυρο φυτικό
  • 100 γρ. τραχανάς, ξινός vegan
  • 150 ml φρέσκο γάλα αμυγδάλου ή σόγιας
  • 800 γρ. απομίμηση φέτας
  • 2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη ή θυμάρι (προαιρετικά)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε τον τραχανά, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι ο τραχανάς να ξανθύνει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γάλα, τη φέτα, ρίχνουμε μπόλικο πιπέρι (αλάτι όχι, γιατί το τυρί είναι αλμυρό) και το μυρωδικό και ανακατεύουμε
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C. Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε τα μισά φύλλα, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα, βουτυρωμένα καλά, το καθένα χωριστά. Απλώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, καλά βουτυρωμένα.
  • Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και τις τυλίγουμε προς τα μέσα. Χαράζουμε την πίτα σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια και την ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και να ψηθεί και η πίτα από κάτω.

Πηγή

Εβρίτικη τυρόπιτα έτοιμη σε 10 λεπτά

Όπως έχετε καταλάβει το Athensmagazine.gr αγαπά τις τυρόπιτες. Για σήμερα σας έχουμε μια τέλεια συνταγή που σίγουρα δεν έχετε ξανακάνει. Φτιάξτε εβρίτικη τυρόπιτα μέσα σε 10 λεπτά! Αν δεν είστε λάτρεις της τυρόπιτας, τότε δείτε εδώ την συνταγή για αφράτη πίτσα με λίγα υλικά σε 10 λεπτά.

ΥΛΙΚΑ:

  • 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κύβος φρέσκια μαγιά (25 γρ.)
  • 400γρ. χλιαρό νερό
  • 250γρ. μαργαρίνη
  • περίπου 1 κιλό τυρί φέτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα φλυτζάνι νερό. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι,το αλάτι,τη διαλυμένη μαγιά και το υπόλοιπο νερό.
  • Ανακατεύουμε με το γάντζο! Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ωραίο,ελαστικό ζυμαράκι και στα τοιχώματα να μην έχει ίχνη από αλεύρι ή ζύμη. Σε αυτή τη φάση αν η ζύμη μας κολλάει μετά από ένα δεκάλεπτο ζυμώματος προσθέτουμε λίγο αλεύρι.Παίζει ρόλο το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε! Την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη με μία πετσέτα για ένα δεκάλεπτο.
  • Δημιουργούμε 5 μπάλες ίδιου μεγέθους και μία λίγο μεγαλύτερη για βάση.Τις αφήνουμε πάλι στην άκρη σκεπασμένες για ένα τέταρτο.
  • Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι. Παίρνουμε μία μία τη μπάλα(πρώτα τη μεγαλύτερη) και τη βουτάμε στη μαργαρίνη.Τη βγάζουμε και την περιστρέφουμε κυκλικά για να ανοίξει.
  • Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί, την ανοίγουμε ελαφρά με τα χέρια και τρίβουμε λίγη φέτα. Κατόπιν παίρνουμε μία μία τις υπόλοιπες μπάλες απλά τις κάνουμε λίγο πιο μικρές στη διάμετρο(σε σχέση με τη βάση).Δεν ξεχνάμε ενδιάμεσα να τρίβουμε φέτα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε πολύ τη μπάλα και να γίνει λεπτή γιατί θα τη ζυμώσουμε παρακάτω.
  • Σκεπάζουμε με το μεγαλύτερο ζυμαράκι τα υπόλοιπα που βρίσκονται από πάνω. Αναποδογυρίζουμε την πίτα και την ανοίγουμε σε όλο το ταψί. Έπειτα, τη διπλώνουμε στη μέση και ξανά στη μέση.
  • Την ξανανοίγουμε με τα χέρια! Αναποδογυρίζουμε την πίτα και την απλώνουμε. Αν θέλουμε η πίτα μας να φαίνεται ότι έχει πολλά φύλλα επαναλαμβάνουμε την διαδικασία. Αν δυσκολευόμαστε να την ανοίξουμε με τα χέρια κάνουμε τα εξής: ή την αφήνουμε για 2-3 λεπτά να ξεκουραστεί ή βάζουμε λίγο από τη λιωμένη μαργαρίνη!
  • Την κόβουμε στη μέση και τη μοιράζουμε σε δύο μεγάλα ταψιά. Με τα χέρια μας την ανοίγουμε να απλωθεί σε όλο το ταψί!Το πάχος πρέπει να είναι περίπου 5 χιλιοστά.Όσο πιο λεπτή τόσο πιο τραγανή και ωραία!Αλλιώς θα γίνει πιο ψωμένια!Προσωπικά την προτιμώ λεπτή!
  • Τέλος,ρίχνουμε από πάνω την περίσσεια μαργαρίνη! Σε αυτή τη φάση αν θέλουμε καταψύχουμε την τυρόπιτα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει!

Δείτε το βίντεο:

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share