Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αφράτο κέικ αβοκάντο που δεν παχαίνει και είναι νηστίσιμο

Η καλύτερη λύση για υγιεινό κέικ!

7 Απριλίου 2020 14:13
Αφράτο κέικ αβοκάντο που δεν παχαίνει και είναι νηστίσιμο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια συνταγή για ένα νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με γλάσο, με ένα συστατικό έκπληξη. Το αβοκάντο.Στο κέικ η γεύση του αβοκάντο είναι εντελώς ανύπαρκτη.

Η υφή του όμως κάνει το κέικ ζουμερό και υπέροχο, χωρίς να είναι βαρύ και η χαρακτηριστική γεύση του αβοκάντο στο γλάσο δίνει μια υπέροχη απίστευση γεύση. Παράλληλα, δείτε και μία πασχαλινή συνταγή για τσουρέκι!

Υλικά συνταγής

Για το κέικ:

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 κ.σ. κακάο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 της κούπας (4 κ.σ.) ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα καλά πολτοποιημένο αβοκάντο, πολύ ώριμο και μαλακό (περίπου 1 μέτριο αβοκάντο)
  • 2 κούπες νερό
  • 2 κ.σ. λευκό ξύδι
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κούπες ζάχαρη

Για το γλάσο:

  • 180 γρ. αβοκάντο καθαρισμένο, πολύ ώριμο και μαλακό (περίπου 1 μεγαλούτσικο)
  • 2 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κούπες ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση συνταγής

Για το κέικ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς ή 170 με αέρα και λαδώνουμε 2 ταψάκια των 18 εκ. [*] και τα στρώνουμε με λαδόκολλα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τα στεγνά υλικά εκτός της ζάχαρης. Χρησιμοποιούμε σύρμα για να φύγουν οι σβόλοι. Αν το κακάο έχει πολλούς σβόλους κοσκινίζουμε πριν το προσθέσουμε.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ πολτοποιούμε καλά το αβοκάντο με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και τέλος τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα να γίνει ομοιόμορφο μείγμα [θα είναι πολύ και νερουλό]. Ρίχνουμε τα στεγνά στα υγρά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Μοιράζουμε το μείγμα στα ταψάκια και ψήνουμε για 45-50 λ [*]. Δοκιμάζουμε με ξυλάκι για σουβλάκι το οποίο πρέπει να βγει στεγνό ή με λίγα ελαφρώς υγρά ψίχουλα. Αφήνουμε για 5 λ, ξεφορμάρουμε και τα ακουμπάμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.

Για το γλάσο: Χτυπάμε το αβοκάντο σε μπολ με το μίξερ μέχρι να γίνει τελείως λείο. Ξαναχτυπάμε για λίγα λεπτά με το λεμόνι και μετά προσθέτουμε τη βανίλια. Τέλος, ρίχνουμε σταδιακά την άχνη ζάχαρη χτυπώντας συνεχώς, μέχρι να γίνει πηχτό, λείο και κολλώδες μείγμα.

Η υφή του θα είναι σαν τζελ. Δοκιμάστε το και ελέγξτε ότι έχει λιώσει καλά η ζάχαρη. Το φυλάμε στο ψυγείο.

Όταν τα κέικ έχουν κρυώσει τελείως, κόβουμε οριζόντια το πάνω-πάνω μέρος τους ώστε να τα ισιώσουμε από το φούσκωμα. Θα σταθεί έτσι καλύτερα το γλάσο. Γυρνάμε το ένα κέικ ανάποδα, το ακουμπάμε σε πιατέλα και το αλείφουμε με γλάσο.

Ακουμπάμε πάνω του το άλλο κέικ κανονικά και το αλείφουμε κι αυτό με το υπόλοιπο γλάσο.

Μετά τη πρώτη μέρα συνιστώ να το φυλάμε στο ψυγείο και όταν θέλουμε να φάμε ένα κομμάτι να το αφήνουμε λίγο έξω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share