Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020

Αφράτη και πεντανόστιμη τυρόπιτα σε φόρμα!

Πανεύκολη και γευστικότατη!

12 Μαρτίου 2020 09:23
Αφράτη και πεντανόστιμη τυρόπιτα σε φόρμα!
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Αυτή είναι η πιο εμφανίσιμη, απλή και γευστική τυρόπιτα που θα φτιάξετε! Το Athensmagazine όπως κάθε μέρα έτσι και σήμερα ήρθε με μια νέα συνταγή για να εντυπωσιάσετε τους πάντες αλλά και τον δικό σας ουρανίσκο φυσικά!

Υλικά:

  • 800 γρ. αλεύρι περίπου
  • 25 γρ. νωπή μαγιά
  • 300 ml γάλα
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 30 ml σπορέλαιο
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 200 γρ. Φέτα

Εκτέλεση:

  • Διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη σε λίγο χλιαρό γάλα.
  • Αναμειγνύουμε την μαγά με τα αυγά, το υπόλοιπο γάλα, το σπορέλαιο και το γιαούρτι.
  • Το ρίχνουμε στο μισό αλεύρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι που να γίνει η ζύμη.
  • Βάζουμε λίγο σπορέλαιο στο σκεύος, τοποθετούμε την ζύμη και την αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο.
  • Την σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Όταν είναι έτοιμη την πλάθουμε ελαφρώς σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Την ανοίγουμε σε φύλλο και απλώνουμε το βούτυρο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Πασπαλίζουμε με τυρί και τυλίγουμε σε ρολό.
  • Κόβουμε τις άκρες και δίνουμε σχήμα κρίκου σε αντικολλητικό χαρτί.
  • Χωρίζουμε σε τουλάχιστον 16 ακτίνες χωρίς να κόβουμε εντελώς την ζύμη.
  • Την τοποθετούμε σε φόρμα 26 εκατοστών και δίνουμε σχήμα.
  • Πατάμε ελαφρώς τις κομμένες άκρες και τις βάζουμε στο κέντρο.
  • Αλείφουμε με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε σουσάμι.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι που να πάρει χρώμα.

Σε περίπτωση όμως που νηστεύετε δείτε εδώ την τέλεια νηστίσιμη τυρόπιτα της γιαγιάς που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

Πηγή: neakriti.gr

Η τυρόπιτα της ακαμάτρας

Αυτή η τυρόπιτα είναι πανεύκολη κι ετοιμάζεται στο τσακ - μπαμ. Επίσης είναι πεντανόστιμη και μπορεί να φαγωθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Η τυρόπιτα της Ακαμάτρας ανήκει, όπως μάθαμε, στην κατηγορία "Ξεβράκωτες Πίτες". Πίτες, δηλαδή, που γίνονται χωρίς φύλλο.

Και ναι, το ομολογώ, το "ακαμάτρα" και το "ξεβράκωτη" στην ταυτότητά της είναι που με ενθουσίασαν ακόμα περισσότερο και από την ίδια τη συνταγή. Μα αλήθεια τώρα, μια τυρόπιτα που την φωνάζουν ακαμάτρα και κυκλοφορεί ανέμελη και ξεβράκωτη, δεν ακούγεται σαν ηρωίδα παιδικού ποιήματος;

Υλικά

  • 400 γρ. φέτα (εγώ προτιμώ τις πιο πικάντικες, όπως Ηπείρου ή Δωδώνης)
  • 2 αυγά
  • 2 φλιτζ. γάλα και λίγο ακόμα γάλα σε ένα μικρό μπολάκι
  • 3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 35 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο (αν σας αρέσει ο δυόσμος μπορείτε να βάλετε και περισσότερο)
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Στο μπολάκι με το γάλα ρίχνουμε τη μαγιά και την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Σε μια μπασίνα ρίχνουμε όλα τα άλλα υλικά: τα αυγά, το γάλα, το αλεύρι, τη φέτα, την οποία τη σπάμε σε κομματάκια με τα χέρια μας, τον δυόσμο και τέλος τη διαλυμένη μαγιά και τα ανακατεύουμε.
  • Αν δούμε ότι το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα. Σκεπάζουμε τη μπασίνα με μια πετσέτα και την αφήνουμε στην ησυχίας της για 15 λεπτά, όσο χρειάζεται για κάνει η μαγιά τα μαγικά της.
  • Προθερμάνουμε το φούρνο, λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα πυρέξ και ψήνουμε την τυρόπιτά μας στους 180 °C για περίπου 20 λεπτά. Αν θέλετε, μπορείτε 10 λεπτά πριν την βγάλετε από το φούρνο να την πασπαλίστε με λίγο τριμμένο τυρί της προτίμησης σας.
  • Τρώγεται καλύτερα παρέα με μια δροσερή πράσινη σαλάτα και φίλους.

Σε περίπτωση που νηστεύετε, δείτε εδώ την στριφτή νηστίσιμη τυρόπιτα της γιαγιάς. Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share