Σάββατο, 04 Απριλίου 2020

Τραδαστάρες: Τηγανιτές τυρόπιτες της γιαγιάς

Απλή, εύκολη και παραδοσιακή συνταγή!

26 Φεβρουαρίου 2020 17:46
Τραδαστάρες: Τηγανιτές τυρόπιτες της γιαγιάς
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Τραδαστάρες είναι οι τηγανιτές τυρόπιτες! Μια απλή, εύκολη και παραδοσιακή συνταγή από την Φθιώτιδα που την έφτιαχναν οι γιαγιάδες! Επίσης μπορείτε να δείτε εδώ την πανεύκολη τυρόπιτα με 2 κινήσεις που είναι έτοιμη σε 10 λεπτά!

Υλικά:

  • περίπου 20 μερίδες
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 κουτάλι σούπας ξύδι
  • 1 κουτάλι σούπας λάδι
  • Αλάτι
  • 2 φακελάκια μαγιά ξηρή ή ένα μικρό μπαλάκι προζύμι
  • όσο πάρει Νερό

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε λίγο νεράκι χλιαρό μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και σιγά σιγά προσθέτουμε και νερό χλιαρό πάντα. Ανακατεύουμε και ζυμωνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που κολλάει στα χέρια λίγο.
  3. Βάζω σε ένα μπολ με αρκετό λάδι και αφήνω για μισή με μία ώρα
  4. Όταν περάσει η ώρα θα έχει διπλασιαστεί περίπου. Τη βγάζω και χωρίζω σε μπαλάκια στο μέγεθος μανταρινιού. Τα ζυμωνω βάζοντας τις άκρες προς το κέντρο αρκετές φορές, και μετά τα ξανααφηνω να ξεκουραστουν για άλλη μισή με μία ώρα, αφού τα έχω αλειψει με λάδι πάλι.
  5. Μόλις περάσει η ώρα τα ανοίγω με τις παλάμες και τα τηγανίζω σε μπόλικο λάδι
  6. Αν θέλετε βάζετε και τριμμένη φέτα, πριν τα τηγανίσετε, βάζετε τη φετουλα-οχι πολλή και να είναι στεγνή- και ξαναζυμωνετε σε μπαλάκι να πάει παντού και μετά ανοίγετε να τηγανίσετε

Η τυροκουλούρα της γιαγιάς!

Οι περισσότεροι λατρεύουμε τις τυρόπιτες, γιατί είναι λαχταριστές τόσο για πρωινό όσο και για απογευματινό σνακ, όπως την επτάφυλλη που σας είχαμε δείξει με κασέρι και φέτα! Έτσι, σήμερα θα σας προτείνουμε μια πεντανόστιμη τυροκουλούρα της γιαγιάς!

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1/2 κιλό φέτα όχι πολύ αλμυρή
  • 1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο, το θέλει το λάδι του
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι κανονική
  • Νεράκι χλιαρό Όσο μας πάρει
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύουμε σε μία λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι το σπρώχνουμε προς τα τοιχώματα της λεκάνης για να ανοίξουμε μία λακουβίτσα μεγάλη, και εκεί θα ρίξουμε το νεράκι το χλιαρό (για αρχή τουλάχιστον 2 ποτήρια) τη μάγια και τη ζάχαρη.
  2. Αφού τα ζυμώσουμε,δεν χρειάζεται και πολύ ζύμωμα ένα πεντάλεπτο είναι αρκετό αρκεί να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια σας για να μπορέσετε να τη δουλεύετε, θα τρίψετε το τυρί με τα χέρια σας θα προσθέσετε και το λαδάκι σας,και θα ζυμώσετε άλλο λίγο για να πάει παντού το τυράκι.
  3. Παίρνουμε ένα ταψί κανονικό σε μέγεθος, αν έχετε αλουμίνιο η αντικολλητικό, γιατί στο ανοξείδωτο δεν ροδίζει καλά από την κάτω πλευρά.Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί βάζουμε μέσα τη ζύμη μας και την αφήνουμε μες στο φούρνο στους 40 με 50 βαθμούς μέχρι να φουσκώσει. Αυτό το κάνω για να γίνει πιο γρήγορα το ζυμάρι,αν δεν θέλετε μες στο φούρνο σκεπάστε την κάπου αλλά να είναι ζεστά.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250 βαθμούς χωρίς αέρα, (το βγάζουμε το ζυμάρι μας από το φούρνο έτσι?μην ξεχαστείτε!!) Και μόλις φτάσει τη θερμοκρασία που θέλουμε βάζουμε μέσα την τυροκούλουρα μας. Την αφήνουμε μέχρι να ροδίσει κανένα δεκάλεπτο περίπου, και μετά κατεβάζουμε στους 180 - 200 βαθμούς. Εκεί θα την αφήσετε για 40 με 45 λεπτά. Άντε καλή επιτυχία!

Θεϊκή τυρόπιτα με σόδα!

Έχουμε για εσάς μια λαχταριστή συνταγή. Φτιάξτε τυρόπιτα με σόδα και θα μας θυμηθείτε. Είναι τόσο νόστιμη και εύκολη που θα σας ξετρελάνει όπως και η τυρόπιτα με 2 υλικά.

Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 200 γρ βούτυρο αγελάδας λιωμένο
  • 500 γρ φέτα
  • 250 γρ ανθότυρο
  • 150 γρ καπνιστό τυρί
  • Πιπέρι και ρίγανη

Μείγμα γιαουρτιού:

  • 200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτάκι σόδα με ανθρακικό 330ml
  • 2 αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι εβαπορέ γάλα

Εκτέλεση:

  1. Λιώνουμε το βούτυρο με όποιον τρόπο επιθυμούμε, το μισό για το μείγμα γιαουρτιού και το υπόλοιπο μισό επάλειψη των φύλλων.
  2. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα τυριά τριμμένα και ανακατεύουμε ελαφρά. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35-36εκ, στρώνουμε 4 φύλλα βουτυρώνοντας τα με ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με μια στρώση από το μείγμα τυριών και συνεχίζουμε βάζοντας δυο φύλλα και επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσει το μείγμα τυριών. Τέλος σκεπάζουμε με 3 φύλλα και κόβουμε ελαφρά την πίτα στα επιθυμητά κομμάτια.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  4. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά καλά και προσθέτουμε γιαούρτι, μισό βούτυρο λιωμένο και την σόδα και περιχύνουμε την πίτα. Την αφήνουμε τουλάχιστον για 15 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και την αφήνουμε για λίγο να ρουφήξει όλα τα υγρά. Βάζουμε την πίτα να ψηθεί χαμηλά για 40 λεπτά περίπου και την ανεβάζουμε ψηλότερα προς το τέλος για να πάρει χρώμα.
 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share