Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τυρόπιτα με πανεύκολο χειροποίητο φύλλο σφολιάτας και γέμιση από σιμιγδαλόκρεμα με τυρί!

Θα κολλήσετε!

18 Φεβρουαρίου 2020 08:59
Τυρόπιτα με πανεύκολο χειροποίητο φύλλο σφολιάτας και γέμιση από σιμιγδαλόκρεμα με τυρί!

Η απίθανη συνταγή της ημέρας είναι η αγαπημένη σε όλους τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο σφολιάτας και γέμιση από σιμιγδαλόκρεμα με τυρί! Δοκιμάστε την ονειρεμένη συνταγή και θα ξετρελαθείτε...


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
500 ml νερό
1 κ.γ αλάτι
2 κ.σ ξύδι
4 κ.σ ελαιόλαδο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
500-700 γρ.τυρί φέτα χοντροτριμμενη
1 λίτρο γάλα
1 φλ.τσαγιού (150 γρ.)σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ.μαργαρίνη η φυτίνη
πιπέρι
1 αυγό
1 κουτάκι (330 ml) σόδα αναψυκτικό
300 γρ.φυτίνη για το άλειμμα των φύλλων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ ρίχνω όλα τα υλικά για το ζυμαράκι μου ή αλλιώς το ζυμώνω στο χέρι μέχρι να εχω μια ζύμη ελαστική και ευπλαστη που να μην κολλάει.Το σκεπάζω με μεμβράνη και το αφηνω να ξεκουραστεί λιγάκι.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνω τη φυτίνη και το σιμιγδάλι και το καβουρντίζω 1-2 λεπτά.Προσθέτω το γάλα και δένω σε κρέμα.Ρίχνω τη φέτα και μετά το αυγό.Προσθέτω πιπέρι και ρίχνω αλάτι μόνο αν το τυρί δεν είναι αλμυρό.Την αφήνω στην άκρη.

Χωρίζω το ζυμάρι μου σε 16 μπαλάκια.Το κάθε μπαλάκι το ανόιγω σε δισκάκι με τον πλάστη διάμετρο περίπου 20 εκ.Φτιάχνω 2 ντάνες από 8 μπαλάκια την κάθε μία βάζοντας ανάμεσα μπόλικη φυτίνη.Στο τελευταίο δισκακι πάνω πάνω δεν βάζω φυτίνη αλλα πασπαλίζω με αλεύρι.Τοποθετώ τις 2 ντάνες από ζυμαρένια δισκάκια σε αλευρωμένα πιάτα,τυλίγω με μεμβράνη και βάζω στην κατάψυξη για 1 ωρα.να παγώσει το φυτικό λίπος.

Βουτυρώνω το μεγάλο ταψί της κουζίνας και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανόιγω τη μία ντανα από ζυμαρενια δισκάκι σε ένα μεγάλο φύλλο να εξέχει απο το ταψί μου.Αδειάζω μέσα τη γέμιση και σκεπάζω με το άλλο φύλλο που θα ανοίξω.Γυρίζω το φύλλο που εξέχει σε κόθρο και χαράζω τη πίτα μου σε κομμάτια.

Περιχύνω με τη σόδα και ψήνω τη πίτα στους 180 για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.Πρέπει να ψηθεί καλά καλα μέχρι μέσα να ροδοκοκκινήσει το φύλλο αλλα οχι σε πολύ δυνατό φουρνο.
Είναι απλά συγκλονιστίκή!

Τυροπιτάκια με τρία υλικά φτιαγμένα από ζύμη με γιαούρτι!

Η ζύμη γιαουρτιού είναι η καλύτερη για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα τυροπιτάκια. Φτιάχνονται πανεύκολα και με μόλις τρία υλικά, που έχετε στην κουζίνα σας!

Φτιάχνονται πιο γρήγορα και από τα τυροπιτάκια που δεν χρειάζονται πλάστη, και είναι πεντανόστιμα. Δείτε την συνταγή παρακάτω:

– Μερίδες: 40 μικρά ή 20 μεγάλα πιτάκια
– Χρόνος προετοιμασίας: 10′
– Χρόνος μαγειρέματος: 0′
– Έτοιμο σε: 60′
– Χρόνος αναμονής: 1 ώρα

Υλικά για τη ζύμη:
500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
8 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
440γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 2 κουτ. γλυκού νερό για το ψήσιμο
Διαδικασία:
Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο και τρίβετε το μίγμα με τα δάκτυλα, μέχρι να ποτιστεί το αλεύρι με το βούτυρο.

Βήμα 2

Προσθέτετε το γιαούρτι και ζυμώνετε το μίγμα μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα, πριν τη χρήση.

Βήμα 3

Για να ετοιμάσετε τα πιτάκια, χωρίζετε τη ζύμη σε 2 – 3 μέρη και τα πλάθετε σε μπάλες. Παίρνετε μία – μία τις μπάλες και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, τις ανοίγετε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε φύλλα πάχους 1/4εκ.

Βήμα 4

Με το στόμιο ενός ποτηριού, ή με κουπ πατ διαμέτρου 7εκ. κόβετε στρογγυλούς δίσκους. Στο τέλος μαζεύετε τη ζύμη που μένει μετά το κόψιμο, την ξαναπλάθετε σε μπάλα και την ανοίγετε ξανά σε φύλλο, για να κόψετε και άλλους στρογγυλούς δίσκους.
Συνεχίζετε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Παίρνετε ένα-ένα τα κομμάτια της ζύμης και βάζετε από 1 κοφτό κουτ. γλυκού γέμιση στη μέση.
Ύστερα διπλώνετε τη ζύμη έτσι ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο και πιέζετε τις άκρες με πιρούνι βουτηγμένο σε νερό.
Αραδιάζετε τα πιτάκια σε λαδωμένο ταψί, µε ένα πινέλο τα αλείφετε με το µίγµα του αβγού και ακολουθείτε τις οδηγίες ψησίματος κάθε συνταγής.

Tip: Εκτός από πιτάκια, μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη στα 2 και την ανοίξετε δυο φύλλα, για να φτιάξετε μία μέτρια πίτα με την γέμιση της αρεσκείας σας.

Επίσης, εάν ανοίξετε όλη την ζύμη σε ένα φύλλο μπορείτε να κάνετε τάρτα ή ανοιχτή πίτα.άν ανοίξετε όλη την ζύμη σε ένα φύλλο μπορείτε να κάνετε τάρτα ή ανοιχτή πίτα.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Τυρόπιτα ρολό με φύλλο κρούστας!

Εύκολη τυρόπιτα με αλλαντικά!

Τυρόπιτα με δύο κινήσεις!

Διαβάστε περισσότερα θέματα για γεύση & συνταγές στο Athensmagazine.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share