Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020

Τυρόπιτα φούρνου, σαν λουλουδάκι!

Δοκιμάστε την!

9 Δεκεμβρίου 2019 08:31
Τυρόπιτα φούρνου, σαν λουλουδάκι!

Σας έχουμε την τέλεια συνταγή για στριφτή τυρόπιτα φούρνου, σαν λουλουδάκι! Δοκιμάστε την!

Σαν στριφτή τυρόπιτα έχουμε συνήθως στο νου μας την σκοπελίτικη τυρόπιτα που γίνεται με απλό φύλλο, στρίβει σαν σαλίγκαρος και ψήνεται στο τηγάνι. Αυτή η στριφτή τυρόπιτα είναι διαφορετική, με ιδιαίτερο φύλλο που την κάνει τραγανή και ταυτόχρονα τρυφερή!

Υλικά

Για τη ζύμη
25γρ φρέσκια μαγιά
1½ κούπα χλιαρό γάλα
1½ κουταλιά σούπας ζάχαρη
¾ κούπας ελαιόλαδο
1 αυγό και 1 ασπράδι
1 κουταλιά σούπας αλάτι
1 κουταλιά γλυκού ξύδι λευκό
1 κουταλιά σούπας μαχλέπι τριμμένο
1 κιλό αλεύρι για όλες χρήσεις
150γρ βούτυρο

Για τη γέμιση
300 γρ τυρί φέτα
200γρ ανθότυρος
1 κουταλιά γλυκού δυόσμος ξερός

συνταγή για τυρόπιτες

Για το άλλειμμα
1 κρόκος αυγού
1 κουταλιά γλυκού γιαούρτι
Μαυροκούκι & σουσάμι

Φτιάχνουμε τη ζύμη

Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας να μαλακώσει. Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα. Αφήνουμε λίγα λεπτά να αφρίσει.

Ρίχνουμε το μίγμα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης - εκτός από το βούτυρο- στο μίξερ. Ζυμώνουμε με τον γάντζο ζυμώματος μέχρι να γίνει ομοιογενής ζύμη. Ρίχνουμε τα κυβάκια βουτύρου και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει 30λεπτά, μέσα στον κάδο. Αδειάζουμε τη ζύμη, με λαδωμένα χέρια, στον πάγκο.

Ετοιμάζουμε τις τυρόπιτες

Πλάθουμε όλη τη ζύμη σε ένα κορδόνι με ομοιόμορφο πάχος. Κόβουμε σε 30 ίσα κομμάτια.

Απλώνουμε κάθε κομμάτι σε κορδόνι μήκους 20εκ. Πλαταίνουμε με τα δάχτυλα να γίνει ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι ζύμης, με πλάτος 6εκ και μήκος 20εκ. Κόβουμε τη ζύμη, με παράλληλες μαχαιριές – κάθε 1εκ – μέχρι το μισό πλάτος.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά τα τυριά με το δυόσμο. Για δική μας ευκολία μοιράζουμε τη γέμιση σε 30 μπαλίτσες.

Απλώνουμε μια μπαλίτσα γέμιση κατά μήκος του φύλλου και τυλίγουμε σε ρολό, ξεκινώντας από την ολόκληρη πλευρά προς την κομμένη.

Τυλίγουμε το γεμιστό κορδόνι κυκλικά, σε σχήμα σαλιγκαριού, με την κομμένη πλευρά εξωτερικά. Έτσι σχηματίζεται ένα λουλούδι.

Αλείφουμε και ψήνουμε

Τοποθετούμε προσεκτικά κάθε τυροπιτάκι σε λαμαρίνα, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο με γιαούρτι και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30λεπτά. Σε αντιστάσεις, ψήνουμε μία λαμαρίνα κάθε φορά ενώ σε αέρα μπορούμε να βάλουμε δύο λαμαρίνες μαζί.

Αν όμως δεν θέλετε να φτιάξετε την συγκεκριμένη τυρόπιτα, σας έχουμε μια άλλη συνταγή για τραγανή τυρόπιτα-αστραπή, η οποία είναι έτοιμη σε 10 λεπτά.

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share