Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Γαλατόπιτα της γιαγιάς με πορτοκάλι και κανέλα!

Εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή!

4 Δεκεμβρίου 2019 18:07
Γαλατόπιτα της γιαγιάς με πορτοκάλι και κανέλα!

Γαλατόπιτα της γιαγιάς με πορτοκάλι και κανέλα! Εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή!

Παράλληλα δείτε την συνταγή και για ακόμη μία απολαυστική γαλατόπιτα!

Για το χωριάτικο φύλλο:

  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.σ. κοφτή αλάτι
  • ½ κ.σ. ξύδι
  • ¼ φλ. λιωμένο βούτυρο
  • 1-1½ κούπες χλιαρό νερό
  • Αλεύρι για το άνοιγμα
  • ½ φλ. λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση:

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2½ φλ. ζάχαρη
  • 2 λίτρα φρέσκο γάλα
  • 2 φλ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 3 βανίλιες
  • Ξύσμα από 1½ πορτοκάλι
  • 5 αβγά

Για τη ζύμη:

  1. Ανακάτεψε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι, άνοιξε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίξε το λάδι, το ξύδι και λίγο νερό.
  2. Ζύμωσε προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Μόλις πάρεις μια πολύ μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα, πλάσ” τη σε μπαλίτσα, σκέπασέ την και άφησέ τη να ξεκουραστεί 1 ώρα.
  3. Χώρισε τη ζύμη σε μπαλάκια στο μέγεθος λεμονιού, αλεύρωσε μια λεία επιφάνεια και άνοιξε το φύλλο, αλευρώνοντας πάντα τη ζύμη κι από τις δύο πλευρές.

Για τη γέμιση:

  1. Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάλε τα 100 γρ. βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα (το βουβαλίσιο, με τα 7% λιπαρά του, είναι το ιδανικότερο), και άφησέ τα να βράσουν ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Πρόσθεσε τις βανίλιες, το ξύσμα και το σιμιγδάλι, και χτύπησε με το σύρμα της κουζίνας.
  3. Αν έπηξε ελαφρώς η κρέμα, κατέβασέ την από τη φωτιά και, μόλις κρυώσει λίγο, χτύπησε σε ένα μπολ τα αβγά και ενσωμάτωσέ τα στην κρέμα με γρήγορες κινήσεις.
  4. Μετά; Άλειψε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί, άπλωσε μέσα τα δύο χωριάτικα φύλλα φροντίζοντας να προεξέχουν από τα τοιχώματα, άπλωσε ομοιόμορφα την κρέμα και γύρισε τα φύλλα που περίσσεψαν, σχηματίζοντας ένα ωραίο γείσο.
  5. Περίχυσε με το μισό φλιτζάνι βούτυρο, πασπάλισε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 περίπου λεπτά. Τρώγεται ζεστή και πασπαλισμένη με μπόλικη κανέλα!

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο πανεύκολη!

Γαλατόπιτα. Ένα υπέροχο γλυκό με βάση το γάλα, με αφράτη κρέμα σιμιγδαλιού με φρέσκο βούτυρο.

Εδώ σας δίνουμε μια πανεύκολη συνταγή, για μια πεντανόστιμη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο, πανεύκολη και γρήγορη στη παρασκευή της με εξαιρετική υφή και γεύση για την οικογένεια και τους καλεσμένους σας.Παράλληλα, σας έχουμε και την τέλεια συνταγή για εύκολο γλυκό ψυγείου με μπισκότα!

Προσθέστε, προαιρετικά, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού μέσα στη κρέμα της και απογειώστε τη γεύση της.

Υλικά συνταγής
1½ λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
40 γρ. βούτυρο αγελαδινό κρύο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
6 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (βανίλια σε υγρή μορφή)
Για το ταψί και το σερβίρισμα
λίγο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα του ταψιού
1/2 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
ζάχαρη κρυσταλλική για το σερβίρισμα
κανέλα σε σκόνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

Ρίχνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα, το αφήνετε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά και μετά προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει.

Στη συνέχεια ρίχνετε πασπαλιστά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη, συνεχίζοντας το μαγείρεμα μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή κρέμα.

Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, σκορπίζετε στην επιφάνεια της κρέμας τα κυβάκια βουτύρου και δεν τα ανακατεύετε αλλά τα αφήνετε πάνω στη κρέμα για να λιώσει και να καλύψει την επιφάνεια της κρέμας. Αφήνετε στην άκρη τη κρέμα για 1 ώρα περίπου να μισοκρυώσει.

Στη συνέχεια, σε ένα μπολ χτυπάτε καλά τα αυγά μαζί με την υγρή βανίλια, τα ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα με τη μισο-κρύα κρέμα και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά δηλ. το βούτυρο, τα αυγά και η βανίλια.

Βουτυρώνετε ένα ταψί 26-28 εκ.,το πασπαλίζετε καλά με τη τριμμένη φρυγανιά στη βάση και την επιφάνειά του. Αδειάζετε τη κρέμα μέσα στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός κουταλιού και τη ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50-60 λ ή μέχρι να πήξει καλά και ροδίσει.

Βγάζετε τη γαλατόπιτά σας από το φούρνο και την αφήνετε για 30-45 λ να “σταθεί” και να κρυώσει ελαφρώς. Μετά τη πασπαλίζετε με κρυσταλλική ζάχαρη και μπόλικη κανέλα και τη σερβίρετε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share