Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Βαρβαρίτσα: Η προέλευση της και η πεντανόστιμη συνταγή!

Ποια η ιστορία του γλυκού;

4 Δεκεμβρίου 2019 09:23
Βαρβαρίτσα: Η προέλευση της και η πεντανόστιμη συνταγή!

Σήμερα 4 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε την Αγία Βαρβάρα ,προστάτιδα των παιδιών που τα φυλάει από τις κακές παιδικές αρρώστιες, όπως την βλογιά και άλλες. Σε πολλά μέρη της Χώρας την ημέρα της γιορτής της προσέφεραν μελόπιτες ή κολυβόζουμο, που στην Θράκη τόλεγαν «Βαρβάρα» ή βαρβαρίτσα. Η συνταγή είναι παρακάτω!

Δείτε επίσης: Φανταστική πίτα με κολοκύθα και φέτα!

Προέλευση

Ο σατανικός νους του Διόσκουρου, είχε συλλάβει ένα σατανικό και αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.

Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Ετσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί και λέγεται βαρβάρα.

Yπάρχουν πολλές παραλλαγές του σημερινού γλυκίσματος από τόπο σε τόπο, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του καθενός. παραδείγματος χάριν, στη Θράκη χρησιμοποιούν εννέα είδη για την παρασκευή της Βαρβάρας.(σιτάρι, μύγδαλα, καρύδια, ρόδια, σταφίδες, κανέλα, σουσάμι, ταχίνη και φρούτα ψιλοκομμένα, κυρίως μήλα σκληρά) ενώ στην περιοχή της Μακράς Γέφυρας και της Αδριανούπολης για γούρι έριχναν μέσα 3 εως 4 κουκιά και όποιος τα έβρισκε θεωρούταν καλότυχος.

Συνταγή :

ΥΛΙΚΑ :

Σιτάρι 500 γρ
1κ/σ κύμινο
1κ/σ κανέλα
1κ/σ γαρύφαλλο
1/5 κούπα ζάχαρη
καρύδια
φουντούκια
αμύγδαλα
σταφίδες
σύκα ξερά
σησάμι
3κ/σ αλεύρι
1 ρόδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα το σιτάρι προσθέτουμε νερό να το καλύψει
και την βάζουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά. Κατά την διάρκεια συμπληρώνουμε νερό και ανακατεύουμε μέχρι να βράσει(σκάσει) το σιτάρι.

Στην συνέχεια καβουρντίζουμε το αλεύρι και το σησάμι και τα αφήνουμε στην άκρη. Αφού λοιπόν έχει βράσει το σιτάρι ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κύμινο, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τα ξερά σύκα, την ζάχαρη, τις σταφίδες και το σησάμι το αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Έπειτα προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι(με το χέρι) ανακατεύοντας για να μην σβολιάσει, το τραβάμε από την φωτιά και ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς.

Στο σερβίρισμα μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλα, καρύδι τριμμένο και ρόδι.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share