Τρίτη, 14 Μαΐου 2024

Τυρόπιτα ήλιος!

Πεντανόστιμη!

28 Νοεμβρίου 2019 07:48
Τυρόπιτα ήλιος!

Το Athensmagazine.gr σας έχει την πιο λαχταριστή συνταγή. Φτιάξτε την τυρόπιτα... ήλιος και θα μας θυμηθείτε!

Με την ευκαιρία διαβάστε: Τυρόπιτα, πλούσια και τσουπωτή!

Υλικά

3 ποτήρια αλεύρι
1 ποτήρι γάλα
2 αυγά
25γρ. νωπή μαγιά
½ ποτήρι σπορέλαιο
1½ κουταλιά ζάχαρη
½ κουταλιά αλάτι
Φέτα
Κόκκινες πιπεριές
2 αυγά

Εκτέλεση

-Σε ένα σκεύος βάζουμε την μαγιά μαζί με την ζάχαρη και χλιαρό γάλα.
-Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν και προσθέτουμε το σπορέλαιο, το λιωμένο βούτυρο, ένα ποτήρι αλεύρι και ανακατεύουμε.
-Ρίχνουμε τα αυγά, το υπόλοιπο αλεύρι και αλάτι.
-Αν η ζύμη δεν ξεκολλάει από τα χέρια μας προσθέτουμε αλεύρι.
-Όταν είναι έτοιμη την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει.
-Λιώνουμε το τυρί με τα χέρια μας, προσθέτουμε τα αυγά, κομμένες σε ροδέλες τις κόκκινες πιπεριές και ανακατεύουμε καλά.
-Πλάθουμε λίγο την ζύμη και την κόβουμε σε 2 κομμάτια.
-Ανοίγουμε σε φύλλο λίγο μικρότερο από το μέγεθος του ταψιού μας.
-Στο ταψί με αντικολλητικό χαρτί βάζουμε το πρώτο φύλλο και τοποθετούμε γέμιση στο κέντρο και περιμετρικά.
-Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και βάζουμε ένα μπολάκι ώστε να καλύψει την κεντρική γέμιση.
-Κόβουμε σε σχήμα σταυρό, εκτός από την περιοχή που καλύπτει το μπολ και στην συνέχεια κάθε ¼ σε 3 κομμάτια.
-Σκοπός μας είναι στο τέλος να έχουμε 12 ακτίνες.
-Γυρίζουμε την κάθε ακτίνα και την ανοίγουμε σε σχήμα φύλλου.
-Όταν τελειώσουμε αλείφουμε με κρόκο αυγού και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι που να πάρει χρώμα.

Πολίτικη τυρόπιτα, μπουρέκι!

Το Athensmagazine.gr βρήκε για σας την τέλεια πολίτικη τυρόπιτα, μπουρέκι. Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που θα λατρέψετε.

Με την ευκαιρία διαβάστε: Αφράτα και εύκολα τυροπιτάκια

Αυτή είναι πολίτικη τυρόπιτα που ονομάζεται και μπουρέκι. Η διαφορά της από τις άλλες τυρόπιτες είναι πως ετοιμάζεται και σερβίρεται σε ατομικά κομμάτια ενώ είναι ιδιαίτερα γλυκιά και νόστιμη.

Τρόπος Παρασκευής:

Σ’ ένα μπολ πατάω με το πιρούνι την φέτα, ρίχνω το αυγό κι ανακατεύω. Σ’ ένα άλλο μπολ τοποθετώ τα τριμμένα γλυκά τυριά.

Παίρνω ένα φύλλο διπλωμένο στα δύο και το αλείφω με λίγο λάδι από την μια πλευρά.

Στην μία άκρη, κατά μήκος, τοποθετώ μία κουταλιά σούπας τυρί από το κάθε μπολ.

Τυλίγω το φύλλο σαν ρολό, από την πλευρά του τυριού προς την άλλη άκρη.

Κατόπιν το στρίβω γύρω από την άκρη του σχηματίζοντας ένα στριφτάρι, το λεγόμενο μπουρέκι.

Τοποθετώ το μπουρέκι σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος με την πλευρά της ένωσης του να εφάπτεται μ’ ένα άλλο μπουρέκι. Με την ευκαιρία διαβάστε: Ρίχνει σόδα στα υλικά για τυρόπιτα! Όταν το δοκιμάσετε θα το κάνετε συνέχεια!

Επαναλαμβάνω την διαδικασία για κάθε φύλλο ωσότου έχω 12 μπουρέκια. Αλείφω το κάθε μπουρέκι από πάνω με λίγο λάδι ακόμα και χτυπάω το γάλα με τα 2 αυγά. Προσθέτω το μείγμα του γάλακτος βρέχοντας ομοιόμορφα όλα τα κομμάτια.

Αφήνω στο ψυγείο για 2-3 ώρες να απορροφήσουν τα μπουρέκια το περισσότερο υγρό. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 210°C (πάνω-κάτω αντίσταση), τοποθετώ την τυρόπιτα, κατεβάζω στους 190°C και ψήνω για 50’. Αν στο μεταξύ τα μπουρέκια παίρνουν πολύ χρώμα σκεπάζω επιφανειακά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share