Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τα καλύτερα μελομακάρονα! Από το τετράδιο της γιαγιάς!

Τα τρώνε μικροί και μεγάλοι!

27 Νοεμβρίου 2019 12:48
Τα καλύτερα μελομακάρονα! Από το τετράδιο της γιαγιάς!

Τα καλύτερα μελομακάρονα! Από το τετράδιο της γιαγιάς!

Από τα ωραιότερα Μελομακάρονα ..συνταγή που τρώνε μικροί μεγάλοι!

Δεν την αλλάζω με καμία χρόνια τώρα ! Αν βάλετε μαγειρική σόδα στα μελομακάρονα και δείτε το αποτέλεσμα θα τα τρώτε όλο τον χρόνο!

ΥΛΙΚΑ

4 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

2 φλυτζάνια του τσαγιού μπίρα [χωρίς αφρό]ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλιά σούπας κοφτή σόδα
1 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλο
σιρόπι από μέλι και ζάχαρη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπύρα με αλυσίβα,η με κρασί κόκκινο,η με κονιάκ,και χυμό πορτοκαλιού σε ίσα μέρη

[εγώ τα φτιάχνω με κονιάκ και πορτοκάλι σε ίσα μέρη]
καρύδι περασμένο στο μούλτι για πασπάλισμα από πάνω.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ δουλεύετε την ζάχαρη με το λάδι και το κονιάκ με το πορτοκάλι [αν το προτιμήσετε]προσθέτετε και το ξύσμα των

πορτοκαλιών ,[το δουλεύετε με το χέρι ,όχι σε μίξερ το μελομακάρονο ποτέ!! τα παραδοσιακά ..].

Κοσκινίζετε το ένα τέταρτο από το αλεύρι μαζί με τα μπαχαρικά, σόδα ,κανελογαρύφαλα. και το ρίχνετε στο μείγμα λαδιού,ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα .

Προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι ,η όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη κάπως σφιχτή.
Την πλάθεται σε μελομακάρονα ,όχι

πολύ μεγάλα λίγο πιο μικρό από το μέγεθος του εμπορίου,και τα βάζετε σε ταψιά γιατί γίνονται αρκετά, τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 12 ώρα περίπου.

ΣΙΡΟΠΙ

Βράζετε 4 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη ,2 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι ,και 3 φλυτζάνια του τσαγιού νερό.
Αφαιρείτε τον αφρό,,βάζετε σε βαθουλό ταψί μελομακάρονα σε μια σειρά τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι ,όταν κρυώσουν τα βάζετε σε πιατέλα μελώνετε και τα υπόλοιπα κατά τον ίδιο τρόπο.

Έχετε τριμμένο καρύδι [περάστε το στο μούλτι] και πασπαλίζετε από πάνω !!

Σημείωση

Οταν λέω αντικαταστήστε την μπύρα με πορτοκάλι και κονιάκ βάζουμε 1 κούπα κονιάκ ι κούπα πορτοκάλι ίσα μέρη δηλαδή .

Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα διπλασιάστε την δόση του σιροπιού

Οταν λέω αλεύρι 2 κιλά περίπου εννοώ ότι βάζουμε το κιλό κι από εκεί και μετά λίγο λίγο πλάθοντας και σταματάμε στο επιθυμητό σημείο

δοκιμάζοντας να πλάσουμε μελομακάρονο .Να τα φτιάξετε λίγο πιο μικρά από του εμπορίου γιατί λίγο μεγαλώνουν κι αν θέλετε πολλά διπλασιάστε την δόση σε όλα τα υλικά ,έτσι κάνω κι εγώ γιατί εξαφανίζονται αμέσως !! Καλή επιτυχία !

Κάντε ρολό πατάτας με τυρί και ζαμπόν!

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά είναι πεντανόστιμο και λαχταριστό. Δοκίμασε την συνταγή για αφράτο ρολό πατάτας με τυρί και ζαμπόν!

Κάντε επίσης τυρόπιτα, πλούσια και τσουπωτή!

Υλικά

500 γραμμάρια πατάτες
4 αυγά
4 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
100 γραμμάρια ζαμπόν
Κίτρινο τυρί σε φέτες του τοστ
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις τρίβουμε με το τρίφτη και στη συνέχεια τις βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα αυγά, την παρμεζάνα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Απλώνουμε το μίγμα σε ένα ταψί και το ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Μόλις βγει από το φούρνο τοποθετούμε τις φέτες τυριού στα 3/4 της επιφάνειας πάνω από το τυρί απλώνουμε το ζαμπόν. Γυρνάμε το μίγμα φτιάχνοντας ένα ρολό και το αφήνουμε για λίγα λεπτά στο φούρνο ώστε να λιώσει το τυρί.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share