Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Κολομπαρίνα: Η βορειοελλαδίτικη γλυκιά κολοκυθόπιτα της γιαγιάς έτοιμη σε 5 λεπτά!

Είναι πεντανόστιμη!

20 Νοεμβρίου 2019 08:04
Κολομπαρίνα: Η βορειοελλαδίτικη γλυκιά κολοκυθόπιτα της γιαγιάς έτοιμη σε 5 λεπτά!

Το Athensmagazine.gr βρήκε για εσάς την τέλεια συνταγή για βορειοελλαδίτικη γλυκιά κολοκυθόπιτα της γιαγιάς. Είναι εύκολη και έτοιμη σε 5 λεπτά!

Με την ευκαιρία δείτε και μια εύκολη συνταγή για αλμυρή κολοκυθόπιτα.

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κολοκυθάκια, καθαρισμένα και τριμμένα στον τρίφτη
4-5 αβγά
2 φλ. του ελληνικού καφέ φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
2 φλ. του ελλην. καφέ σιμιγδάλι ψιλό ή χοντρό
5 φλ. του ελλην. καφέ ζάχαρη κρυσταλλική
2 φλ. του ελλην. καφέ γάλα
1 κ.γλ. μπέικιν
2 κ.γλ. κανέλα
1 φλ. του ελλην. καφέ ελαιόλαδο ελαφρύ ή σπορέλαιο για το ταψί
Άχνη για το πασπάλισμα
Φρυγανιά τριμμένη για πασπάλισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη.
Τα αλατίζουμε ελαφρά, τα τρίβουμε για να βγάλουν τα υγρά τους και τα βάζουμε σε σουρωτήρι πάνω σε μια λεκανίτσα, για 30-40 λεπτά, ώστε να αποστραγγίσουν.
Ρίχνουμε το λάδι σε ένα ταψί 28-30 εκατοστών διάμετρο και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα τριμμένα κολοκυθάκια και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (αβγά, φαρίνα, σιμιγδάλι, γάλα, ζάχαρη, μπέικιν, κανέλα).
Τα ανακατεύουμε καλά και τα ρίχνουμε στο ταψί.
Πασπαλίζουμε από πάνω με φρυγανιά ώστε να κάνει κρούστα η πίτα μας.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά έως ότου ροδοκοκκινήσει.
Τέλος, μόλις κρυώσει, την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.

Η τέλεια γιαουρτόπιτα της γιαγιάς με σιμιγδάλι και λεμόνι!

Το Athensmagazine.gr βρήκε για σας την τέλεια συνταγή για γιαουρτόπιτα με σιμιγδάλι και λεμόνι. Είναι της... γιαγιάς!

Με την ευκαιρία διαβάστε: Αλμυρή γιαουρτόπιτα - γευστική και light!

Υλικά

650 γραμ. γιαούρτι
5 αυγά
650 γραμ. ζάχαρη
650 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
350 γραμ. αμύγδαλα ασπρισμένα
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
φλούδα ξυσμένη από 1 λεμόνι
1 σωληνάριο βανίλια
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
βούτυρο για άλειμμα του ταψιού
Για το σιρόπι:
μισό κιλό ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι του νερού νερό
1 κουταλιά σούπας λεμόνι

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια των αυγών μαρέγκα σφιχτή.

Βήμα 2

Δουλεύουμε στη λεκάνη το γιαούρτι με τη ζάχαρη, ρίχνουμε έναν – έναν τους κρόκους των αυγών και συνεχίζουμε το δούλεμα ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.

Βήμα 3

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα αμύγδαλα ασπρισμένα και περασμένα από το μύλο, το σιμιγδάλι, που μέσα προηγουμένως έχουμε ανακατέψει τη σόδα, την ξυσμένη φλούδα λεμονιού, το κονιάκ, τη βανίλια και στο τέλος τη μαρέγκα, δουλεύοντας με το χέρι μας όλο το μίγμα, ώσπου να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει ένας ομοιόμορφος πολτός.

Βήμα 4

Βουτυρώνουμε το ταψί, αδειάζουμε μέσα το μίγμα, κουνάμε πέρα δώθε το ταψί για να ισιώσει και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά.

Βήμα 5

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βήμα 6

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, 5 λεπτά, προσθέτουμε το λεμόνι και σιροπιάζουμε χλιαρό το γλυκό με καυτό το σιρόπι.

Βήμα 7

Κάνουμε μερικές τρύπες με βελόνα για να απορροφήσει το σιρόπι, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μερικές ώρες.

Βήμα 8

Κόβουμε κατόπιν κομμάτια και σερβίρουμε.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Παραδοσιακός μπακλαβάς της γιαγιάς!

Τυρόπιτα της στιγμής!

Δείτε όλες τις συνταγές στο Athensmagazine.gr!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share