Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αν βάλετε μαγειρική σόδα στα μελομακάρονα και δείτε το αποτέλεσμα θα τα τρώτε όλο τον χρόνο!

Τα μυστικά της γιαγιάς!

10 Νοεμβρίου 2019 13:47
Αν βάλετε μαγειρική σόδα στα μελομακάρονα και δείτε το αποτέλεσμα θα τα τρώτε όλο τον χρόνο!

Αν βάλετε μαγειρική σόδα στα μελομακάρονα και δείτε το αποτέλεσμα θα τα τρώτε όλο τον χρόνο!

Μια υπέροχη παραδοσιακή συνταγή για τα παραδοσιακά μελομακάρονα με αλεύρι. Η Βέφα αποκαλύπτει τα 8 μυστικά για τα πιο νόστιμα μελομακάρονα!

Ζύμη
80 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
200 γρ. ηλιέλαιο
80-100 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι χυμό και φλούδα (ακέρωτη)
50 γρ. κονιάκ
1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρίφαλα
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. μαγειρική σόδα


Σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
1/2 πορτοκάλι, μόνο τη φλούδα (ακέρωτη)
1/2 λεμόνι, μόνο τη φλούδα (ακέρωτη)
1 ξυλάκι κανέλας
Γαρνίρισμα
70-100 γρ. καρύδια

Μελομακάρονα

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ºC. Kαλύψτε δύο ταψιά φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και κρατήστε στην άκρη.
Βάλτε στον κάδο το βούτυρο, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το χυμό, το κονιάκ, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τη φλούδα πορτοκαλιού, τη φλούδα λεμονιού και αλέστε 1 λεπτό/ταχύτητα 6.
Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και αναμείξτε για 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
Ζυμώστε 2 λεπτά/ταχύτητα στάχυ. Αν η ζύμη είναι ακόμη πολύ σφικτή προσθέστε λίγο χυμό ή νερό. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα δοχείο και αφήστε τη για τουλάχιστον μισή ώρα να ξεκουραστεί. Κόψτε τη ζύμη σε κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού και πλάστε κάθε κομμάτι σε οβάλ μελομακάρονο. Τοποθετήστε τα στα ταψιά, σε απόσταση 2-3 εκ. το ένα από το άλλο, και κάντε ένα σχέδιο στην επιφάνεια του κάθε μελομακάρονου με ένα πιρούνι. Αυτό βοηθάει να απορροφήσουν σωστά το σιρόπι.
Ψήστε τα μελομακάρονα στο φούρνο για περίπου 18-20 λεπτά στους 180ºC. Αφήστε τα να κρυώσουν καλά σε σχάρα και εν τω μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι.

Σιρόπι

6. Βάλτε στον κάδο όλα τα υλικά και βράστε 5 λεπτά/110ºC/ταχύτητα 1. Βάλτε το σιρόπι σε ένα βαθύ μπολ και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς. Βουτήξτε κάθε μελομακάρονο στο σιρόπι για περίπου 40» και στη συνέχεια τοποθετήστε τα σε μεγάλη πιατέλα.
7. Αλέστε τα καρύδια για 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 8 και πασπαλίστε τα σιροπιασμένα μελομακάρονα στην πιατέλα.

Αφράτη τυρόπιτα με 3 είδη τυριών!

Όταν ήμουν μικρό κοριτσάκι θυμάμαι πως από την τυρόπιτα έτρωγα μόνο το φύλλο. Η γέμιση, η οποία ήταν συνήθως μόνο φέτα, δεν μου άρεσε. Γι' αυτό κι εγώ την ζούλαγα, έβαζα μέσα τα δάχτυλα μου και, παρόλο που τσουρουφλιζόμουν, πέταγα το τυρί «για να το φάνε τα πουλάκια» (έτσι έλεγα στη μάνα μου).

Λαχταριστή μηλόπιτα με σπιτική ζύμη (Video)!

Μετά τα χρόνια πέρασαν, οι καιροί άλλαξαν και μαζί τους άλλαξε κι η γέμιση της τυρόπιτας. Η σκέτη τυρόπιτα με φέτα απέκτησε παρέα την κασερόπιτα και στη συνέχεια έκανε μια δυνατή φιλία με την τυρόπιτα τρία τυριά. Αυτή η τελευταία είναι που με τρέλαινε πάντα.

Μερικές φορές, μάλιστα, η μαμά μου, μού την έδινε μαζί με το μελάτο μου αυγό. Ναι, ναι! Μην απορείς! Ενώ όλες οι μανούλες τάιζαν τα παιδάκια τους ψωμάκι με αβγό μελάτο, εμένα η δικιά μου με τάιζε τυρόπιτα μ' αυγό μελάτο. Την έκοβε κομματάκια μέσα σε μια κούπα, έριχνε από πάνω το αυγό κι όταν ο κρόκος συναντούσε τη σφολιάτα εγώ γευόμουν ένα από τ' αγαπημένα μου πρωινά ή απογευματινά. Για να φτιάξεις αυτή την αφράτη και ζουμερή τυρόπιτα με τρία τυριά θα χρειαστείς:

Υλικα:

2 φύλλα σφολιάτας
200 γρ. τυρί φέτα
200 γρ. ανθότυρο
¼ τυρί ημίσκληρο τριμμένο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 αυγό
1 φλιτζ. γάλα

Εκτέλεση:

Σ' ένα βαθύ μπολ ρίχνεις όλα τα τυριά και το πιπέρι κι ανακατεύεις καλά με τα χέρια σου για να ενωθούν μεταξύ τους. Σ’ ένα καλά βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος απλώνεις το ένα φύλλο σφολιάτας και τα τυριά. Σκεπάζεις με το δεύτερο φύλο και περιχύνεις με το αυγό το οποίο έχεις χτυπήσει στο γάλα.

Μ’ ένα ξύλινο καλαμάκι ή μια οδοντογλυφίδα, κάνε αρκετές τρύπες έτσι ώστε το μείγμα αυγό-γάλα να περάσει και μέσα στη γέμιση. Αυτό ήταν! Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά ή ώσπου η σφολιάτα να αποκτήσει ένα ωραιότατο χρυσαφί χρωματάκι.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share