Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Η τέλεια τυρόπιτα για τα πιτσιρίκια!

Πεντανόστιμη!

29 Οκτωβρίου 2019 22:50
Η τέλεια τυρόπιτα για τα πιτσιρίκια!

Η τυρόπιτα είναι μία από τις αγαπημένες πίτες των πιτσιρικάδων και όχι μόνο. Οι συνταγές ποικίλουν ως προς τη γέμιση με το τυρί και ως προς το φύλλο.

Επίσης φτιάξτε εύκολο και γρήγορο σουφλέ που σίγουρα θα ξετρελάνει τα παιδιά!

Δοκιμάστε την πιο εύκολη συνταγή για σπιτική τυρόπιτα που φτιάχνεται πολύ γρήγορα και όλα τα παιδιά θα ξετρελαθούν. Είναι η γνωστή τεμπελοτυρόπιτα!

Υλικά

600 γρ φέτα
4 αυγά,
1/2 λίτρο γάλα,
200 γρ (1 κεσεδάκι δηλ) γιαούρτι στραγγιστό,
ενάμιση κεσέ του γιαουρτιού αλεύρι,
πιπέρι
1/2 κεσέ τριμμένη φρυγανιά.
λίγο μοσχοκάρυδο
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

Εκτέλεση

Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί, το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Χτυπάμε τα αυγά,προσθέτουμε το γιαούρτι,το,γάλα το πιπέρι, το βούτυρο λιωμένο τη φέτα,το μοσχοκάρυδο,το αλεύρι το πιπέρι και το αλάτι.
Απλώνουμε το μείγμα και τέλος ρίχνουμε λίγο λαδάκι η βούτυρο στην επιφάνεια και τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνεται στους 180 για 45΄περίπου.

Αλατάκι εγώ δε βάζω εσείς εάν θέλετε προσθέστε ελάχιστο .Tου πάνε πολύ και οι κόκκινες πιπεριές!

Τρυφερή τυρόπιτα με φύλλο κρούστας – σαν νερομπούρεκο!

Μια πατσαβουρόπιτα είναι αυτή η τυρόπιτα, εύκολη, απλή και αγαπημένη σε κάθε σπιτικό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στα Βαλκάνια, πιστεύω. Η διαφορά στη γεύση με την πατσαβουρόπιτα που συνηθίζεται στην Ελλάδα, είναι μεγάλη.

Αυτή η πίτα είναι ανάλαφρη! Δεν έχει κίτρινα τυριά, έχει μόνο φέτα. Θα μπορούσε να έχει μόνο ανθότυρο ή μίγμα των δύο. Δεν αλείφονται τα φύλλα με λάδι, αλλά βαπτίζονται σε ένα υγρό μίγμα αυγών+γιαουρτιού+λαδιού+νερού. Σαν αποτέλεσμα, δίνει μια πίτα που έχει γεύση τυρόψωμου, με φύλλα δαντελωτά και αφράτα. Για μένα, είναι η πιο ελαφριά τυρόπιτα που έχω φάει. Εύκολη τυρόπιτα στο τηγάνι!

Μου θύμισε τα νερομπούρεκα της Πόλης, αν και είναι τελείως διαφορετική η εκτέλεσή τους. Αλλά είναι στρώσεις μαλακού φύλλου, με γλυκειά γεύση ψωμιού. Στην αλμυρή εκτέλεση έχουν λίγο άσπρο τυρί σκόρπιο εδώ κι εκεί, στην γλυκειά είναι τελείως σκέτο και σερβίρεται με ζάχαρη άχνη.

Το φύλλο κρούστας, από τα πρώτα χρόνια μου στην κουζίνα, μου φαινόταν αδιάφορο. Δεν μου άρεσε καθόλου η ιδέα να αλείφω φύλλο φύλλο με λυωμένο βούτυρο για να το χρησιμοποιήσω. Ήθελα πάντα να το μετατρέψω σε σικέ σπιτικό. Θυμάμαι πως άλειφα το πάνω φύλλο της πίτας, με μίγμα αυγού+γάλα+λάδι+αλεύρι, για να ψηθεί και να κάνει πιο ρουστίκ πίτα. Τυρόπιτα με ζαμπόν ξεσκέπαστη!

Μετά, μυήθηκα στην τυρόπιτα σουφλέ ή πατσαβουρόπιτα, που είναι ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιείς ένα ταλαιπωρημένο φύλλο κρούστας. Όμως είμασταν στα χρόνια της υπερβολικής κατανάλωσης κρέμας γάλακτος και κίτρινων τυριών και αυτή η πατσαβουρόπιτα καταχωρήθηκε στις «πολύ γεμάτες γεύσεις», που μαγειρευόταν μόνο σε γιορτή, στο δικό μου σπίτι.

Η τελευταία ανακάλυψη για να κάνω το φύλλο κρούστας να μοιάζει σπιτικό έγινε τα περασμένα Χριστούγεννα, όταν αντί να λαδώνω τα φύλλα τα ένωνα με μίγμα αυγού+λαδιού. Ετσι έγινε φύλλο που ήταν τραγανό από έξω και τρυφερό μέσα. Το χρησιμοποίησα για να κάνω ρολάκια τυριού, perde pilav (φύλλο που μπαίνει σε φόρμα και γεμίζει με πιλάφι) και μαντί.

Τώρα, εξερευνώντας τα φαγητά της Πόλης, της Σερβίας και γενικότερα των Βαλκανίων, ανακαλύπτω τεχνικές, τις συνδέω και τις ταξινομώ στο νοητό μου μαγειρικό χάρτη. Έτσι έφτασα στην Gibanica, μια τακτοποιημένη πατσαβουρόπιτα πολύ εξελιγμένη στη Σερβία, Βοσνία, Σλοβενία σε πολλές παραλλαγές. Εκεί χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά λευκό τυρί, είτε cottage είτε ελαφριάς άλμης. Ο τρόπος βουτήγματος των φύλλων είναι δικός τους και με ενθουσίασε γιατί το τόσο υγρό υλικό, δίνει τόσο τρυφερή πίτα. Η έλειψη κίτρινων τυριών δίνει επίσης ελαφριά πίτα.

Αν αναρωτιέστε για τη νοστιμιά, θα πρέπει να δοκιμάσετε για να μάθετε. Σκεφτείτε πως το φύλλο κρούστας είναι σταρένιο αλεύρι που όταν ενωθεί με υγρό μίγμα, φουσκώνει και θυμίζει αφράτο ψωμί. Τα υλικά είναι ευέλικτα και επιδέχονται παραλλαγές:

αντί για γιαούρτι, μπορούμε να βάλουμε γάλα φρέσκο ή εβαπορέ ή sour cream ή κρέμα γάλακτος – αυξάνοντας τα λιπαρά
αντί για νερό+baking powder, μπορούμε να βάλουμε υγρή σόδα ή ξυνό νερό
αντί να ανακατέψουμε τα αυγά, είδα συνταγές που τα χτυπούν να αφρίσουν και το μίγμα γίνεται πυκνό σαν κέϊκ
αντί για φέτα, μπορούμε να βάλουμε όλα τα λευκά μαλακά τυριά από κοπανιστή, κατίκι, γαλοτύρι, μανούρι, ανθότυρο, πηχτόγαλο, ξυνομηζήθρα φροντίζοντας το σωστό αλάτισμα του υγρού μίγματος
θα πρόσθετα πολύ εύκολα φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι στην τυρόπιτα και άνιθο!
Δείτε στο βίντεο τη δική μου εκτέλεση και τα υλικά της συνταγής πιο κάτω. Μείωσα λίγο τη ρευστότητα του μίγματος, αν και έτσι βγήκε η τυρόπιτα στη φωτογραφία μια χαρά. Η μόνη μου προτροπή είναι να την καταναλώσετε ζεστή! Εκεί δείχνει όλη την χάρη της.

Υλικά
500γρ φύλλο κρούστας
4 αυγά
250γρ γιαούρτι (έβαλα στραγγιστό 2%)
200γρ νερό + 1/2 κουταλιά γλυκού baking powder (ή υγρή σόδα)
100ml ελαιόλαδο (και λίγο στον πάτο)
300γρ φέτα Καλαβρύτων, τρίμμα
αλάτι, στη γεύση σας

Μέθοδος εκτέλεσης
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Χτυπήστε σε μπολ τα αυγά, το γιαούρτι, το νερό, το λάδι & το baking powder. Προσθέστε το τρίμμα τυριού και ανακατέψτε. Αλατίστε ανάλογα με το τυρί και το γούστο σας. Μπορείτε να προσθέσετε μαύρο πιπέρι, αν η φέτα δεν είναι πολύ πικάντικη ή 2 κουταλιές φρέσκο κρεμμυδάκι κια 2 κουταλιά άνιθο ψιλοκομμένα.

Λαδώστε ένα πυρέξ ή ταψί, με βαθειά τοιχώματα, χωρητικότητας 1,5-2 λίτρα. Απλώστε δύο φύλλα στον πάτο, διπλώνοντας τα στη μέση. Τσαλακώστε ένα ενα όλα τα φύλλα -εκτός από ένα που θα μπει σαν σκέπασμα- και βουτήξτε τα στο χυλό. Μην τα πιέζετε πολύ αλλά να τα στριφογυρνάτε στο μίγμα ώστε να φυλακίζει τρίμματα φέτας. Ακουμπήστε κάθε βρεγμένη μπαλίτσα, τη μία δίπλα στην άλλη μέχρι να γεμίσετε το πυρέξ. Αν έχετε κι άλλο φύλλο, τότε το απλώνετε πάνω στα υπόλοιπα φύλλα. Αδειάστε το χυλό, αν περίσσεψε, πάνω στη πίτα.

Σκεπάστε με το φύλλο που έχετε κρατήσει. Στο βίντεο χτύπησα κι άλλο αυγό με μια κουταλιά γιαούρτι και το άλειψα. Δεν είναι απαραίτητο, αν έχει περισσέψει λίγος χυλός. Αντί να τον ρίξετε μέσα στην πίτα, κρατείστε τον και απλώστε τον πάνω στο φύλλο της κορυφής.

Τρυπήστε με μαχαίρι, χαράζοντας τα καμμάτια. Πασπαλίστε με σουσάμι. Ψήστε στη χαμηλή θέση του φούρνου για 20λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αν ψήνετε σε μικρά φουρνάκια που είναι πολύ κοντά οι πάνω αντιστάσεις με την πίτα, τότε σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.

Καταναλώστε την μόλις γίνει χλιαρή, μαζί με χοιρινό παστό, φρέσκα κρεμμυδάκια και ελιές θρούμπες.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share