Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019

Φακές... Αλλιώτικες! Πειράζουμε τα κλασσικά πιάτα!

Φακές κάρυ με γάλα καρύδας!

13 Οκτωβρίου 2019 16:11
Φακές... Αλλιώτικες! Πειράζουμε τα κλασσικά πιάτα!

Όταν ήσουν μικρός σε κυνηγούσε η μάνα σου να τις φας σε σούπα με μπολικο ξίδι και δάφνη. Όταν μεγάλωσες, ανακάλυψες ότι οι φακές γίνονται και θρεπτικές σαλάτες και τις ταίριαξες με αβοκάντο και αυγό ποσέ σε κάποιο brunch που έκανες σπίτι σου. Σήμερα θα δεις τις φακές αλλιώς, σε μια συνταγή που έρχεται από την Ασία, με γεύσεις και αρώματα που θα σε ξετρελάνουν!

Δείτε επίσης: Τέλειες φακές με παρμεζάνα και σπανάκι!

Φακές κάρι λοιπόν και δεν θέλω να μπερδευτείς με το ομώνυμο μπαχαρικό. Όταν λένε “curry” στην Ινδική και την Ταϋλανδέζικη κουζίνα εννοούν ένα πιάτο μαγειρεμένο με πάστα curry. Η πάστα curry είναι ένας συνδυασμός μπαχαρικών και αρωματικών, με πιο σύνηθη αυτόν με κουρκουμά, κύμινο, πιπεριές τσίλι, κόλιανδρο και ginger. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πάστες με την καθεμία να έχει τα δικά της μπαχαρικά, άρα και τα δικά της αρώματα. Για τη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησα την κίτρινη πάστα κάρυ, αφού είναι η πιο γλυκιά και αρωματική και ιδανική για “αρχάριους” στην Ασιατική κουζίνα.

Πάμε λοιπόν για ένα πολύ αγαπημένο μου πιάτο, τις φακές με κίτρινη πάστα κάρι και κρέμα καρύδας. Τόσο νόστιμο και κρεμώδες που θα θες να το φτιάχνεις ξανά και ξανά!

Φακές κάρι με γάλα καρύδας

  • Μερίδες: 4
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά

Υλικά για τις φακές

  • 350 γρ. φακές ψιλές
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, σε κομματάκια
  • 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 1 ½ κ.σ. κίτρινη πάστα κάρι
  • 1500 ml ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 200 γρ. σπανάκι baby
  • 400 ml γάλα καρύδας (παχύρρευστο)
  • χυμό από 1 λάιμ
  • σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για το σερβίρισμα

  • ¼ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
  • φρεσκοβρασμένο ρύζι Basmati ή Jasmine

Εκτέλεση

1) Ξεπλένουμε τις φακές με κρύο νερό και τις στραγγίζουμε πολύ καλά.

2) Ζεσταίνουμε 4 κ.σ. σησαμέλαιο (ή ελαιόλαδο) σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.

3) Προσθέτουμε το τζίντζερ, το σκόρδο και την πάστα (ή τη σκόνη) κάρι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αναδειχθούν τα αρώματα των υλικών.

4) Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις στραγγισμένες φακές, τις ανακατεύουμε λίγο με τα αρωματικά και τα λαχανικά και περιχύνουμε με το νερό (ή τον ζωμό). Αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτούν με ανοιχτό καπάκι, για περίπου 35-40 λεπτά. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό επιπλέον.

5) Προς το τέλος ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι. Έπειτα από 1-2 λεπτά κι όταν μαραθεί το σπανάκι, ρίχνουμε το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, στύβουμε το χυμό λάιμ, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά.

6) Σερβίρουμε το κάρι ζεστό πάνω σε φρεσκοβρασμένο ρύζι Basmati ή Jasmine, γαρνίροντάς το με λίγα φύλλα φρέσκο κόλιανδρο.

Έτσι οι φακές δεν θα σε "βαραίνουν" και θα τις απολαμβάνεις!

Οι φακές είναι αδιαπραγμάτευτα μία από τις καλύτερες τροφές που μπορείς να βάλεις στο πιάτο σου. Όχι μόνο είναι απίστευτα θρεπτικές, καθώς είναι πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες, σίδηρο και φυτικές ίνες, αλλά και μοναδικά πολυμορφικές στην κουζίνα, καθώς μπορούν να γίνουν σούπα, σαλάτα, κεφτέδες και να συνδυαστούν τέλεια με πολλά υλικά. Το κακό όμως είναι ότι σε φουσκώνουν πολύ εύκολα!

Δείτε επίσης: Αθώες πρωινές συνήθειες που μας φουσκώνουν και μας βάζουν κιλά!

Πολλοί από εμάς όμως τις αποφεύγουμε, καθώς έχουν την τάση να μάς πέφτουν βαριές (και ασήκωτες), όπως άλλωστε και όλα τα όσπρια. Αυτό συμβαίνει γιατί στον εξωτερικό τους φλοιό, περιέχουν κάποια συστατικά, που εμποδίζουν την ομαλή πέψη τους. Πριν τις απαρνηθείς για πάντα όμως, δοκίμασε να κάνεις τα εξής: Δύο με τέσσερις ώρες πριν το μαγείρεμα, τοποθέτησέ τες σε ένα μεγάλο μπολ με νερό για να μουλιάσουν. Ύστερα στράγγιξε το νερό, ξέπλυνε τις φακές με φρέσκο, κρύο νεράκι και ξεκίνησε κανονικά το μαγείρεμα.

Θα παρατηρήσεις ότι όχι μόνο θα μαγειρεύονται πολύ πιο γρήγορα, αλλά θα είναι και πολύ πιο εύπεπτες.

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share