Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Πεντανόστιμη τυρόπιτα με απάκι!

Θα γλείφετε τα χέρια σας!

10 Οκτωβρίου 2019 13:38
Πεντανόστιμη τυρόπιτα με απάκι!

Μία τυρόπιτα διαφορετική από τις συνηθισμένες έφτιαξε ο Λάμπρος Βακιάρος. Ο σεφ μπήκε στην κουζίνα της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» και έφτιαξε τυρόπιτα με απάκι. Τυρόπιτα αναποδογυριστή!

Υλικά:

• 8 φύλλα κρούστας
• 200 γρ. απάκι (ψιλοκομμένο)
• 400 γρ. φέτα (θρυμματισμένη)
• 200 γρ. κατίκι
• 200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
• 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
• 4 αυγά
• 7 – 10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
• Αλάτι – πιπέρι
• 180 γρ. ελαιόλαδο (για τα φύλλα)

Ο Λάμπρος έδειξε βήμα-βήμα στους τηλεθεατές τη διαδικασία για το πώς να πετύχουν το τέλειο αποτέλεσμα.

Τυρόπιτα με σιμιγδαλόκρεμα!

Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για να σας περιγράψω την νοστιμιά αυτής της τυρόπιτας. Η γλύκα της σιμιγδαλόκρεμας με την αλμύρα των τυριών μας δίνει μια κορυφαία γεύση και αναδεικνύει την πίτα όποια ζύμη και να χρησιμοποιήσετε.

Στο σημείο να σας δώσουμε και μια συνταγή για τυρόπιτα με γιαούρτι.

Υλικά:

Μπορείτε να επιλέξτε μία από τις παρακάτω ζύμες:

1 δόση από την ζύμη με 30 φύλλα
1 δόση από ζύμη για χωριάτικο φύλλο
1 δόση από την ζύμη για σπιτική σφολιάτα
Για την σιμιγδαλόκρεμα
3 φλ. γάλα
3 κ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
6 κ. σούπας μαργαρίνη ή βούτυρο
3 αυγά
Αλάτι και πιπέρι
Για την γέμιση
250 γρ. φέτα
150 γρ. κεφαλογραβιέρα

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε την ζύμη της επιλογής μας.

Για την σιμιγδαλόκρεμα

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταίνεται και προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το βούτυρο. Χτυπάμε λίγο τα αυγά και τα ρίχνουμε κι αυτά στο γάλα ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρει βράση και αρχίσει να κοχλάζει το αποσύρουμε από την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει. Καθώς θα κρυώνει, θα φουσκώνει το σιμιγδάλι και θα πήζει η κρέμα.

Όταν έχει κρυώσει ρίχνουμε την φέτα θρυμματισμένη.

Συναρμολόγηση

Ανοίγουμε το κάτω μέρος της ζύμης σύμφωνα με τις οδηγίες της ζύμης που επιλέξαμε και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί.

Αδειάζουμε το μείγμα της σιμιγδαλόκρεμας, το απλώνουμε ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με την κεφαλογραβιέρα.

Ανοίγουμε το πάνω μέρος της ζύμης, το απλώνουμε πάνω από την σιμιγδαλόκρεμα και κλείνουμε την πίτα. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε την πίτα μέχρι να ροδοκοκκινήσει σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνω για κάθε ζύμη χωριστά.

Τυρόπιτα “ματάκια”: Η πιο χαρούμενη τυρόπιτα!

Αυτή η τυρόπιτα θα σου κάνει ματάκια! Η συνταγή είναι πανεύκολη! Δεν έχει φύλλο, γίνεται μόνο με τρία υλικά, λίγο ελαιόλαδο και ψήνεται χωρίς δυσκολία. Θα ευχαριστηθείς την γλύκα και το ιδιαίτερο άρωμα της ανάλατης φρέσκιας αιγοπρόβειας φέτας.

Δείτε επίσης: Δοκιμάστε λαχταριστή πατινιώτικη τυρόπιτα!

Έχει την τιμητική της την Κυριακή του Πάσχα και την Τυρινή. Η τυρόπιτα “ματάκια” και η γαλόπιτα (γαλατόπιτα) βρίσκονται πρωί-πρωί πάνω στο τραπέζι μαζί με τον καφέ πριν ανάψουν τα κάρβουνα για τον οβελία. Σε όποιο σπίτι και αν πας στην περιοχή της Μεσσηνίας την Κυριακή του Πάσχα είναι αδύνατον να μην σε φιλέψουν αυτή την τυρόπιτα και ένα ποτήρι κρασί.

Αυτή η συνταγή είναι η χαρούμενη τυρόπιτα της γιαγιάς Αναστασίας (Τασία ή Τασούλα). Κάθε Πάσχα που την έφτιαχνε έλεγε στην κόρη της:

Παιδί μου την τυρόπιτά σου να την κάνεις “ματάκια”. Να είναι χαρούμενη!
Λέτε αυτό να είναι το μυστικό της νοστιμιάς της? Πάντως, όσες φορές την έχω φτιάξει με κέφι και χαρούμενη διάθεση, τα “ματάκια” της είναι σαν να μου χαμογελούν και γίνεται πεντανόστιμη. Αυτό το πιστεύω για όλα τα φαγητά που φτιάχνω! Είμαι απολύτως σίγουρη ότι τα συναισθήματά μου περνάνε στο φαγητό. Φαίνονται στη γεύση και την όψη του πιάτου.

Υλικά (ταψί 30 εκ. διάμετρος)

1 1/2 κιλό τυρί φρέσκο ανάλατο αιγοπρόβειο (της τσαντίλας) ή ανθότυρο

8 – 9 μεσαία αβγά

3 – 4 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

αλάτι

πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε το τυρί με τα χέρια μας μέχρι να γίνει λείο, χωρίς γρομπαλάκια. Χτυπάμε με πιρούνι τα αβγά (ομελέτα) σε ξεχωριστό σκεύος και τα προσθέτουμε στο μπολ με το τυρί. Ρίχνουμε το αλεύρι, ελάχιστο αλάτι και ελάχιστο πιπέρι. Αυτή η τυρόπιτα δεν έχει εντάσεις. Είναι απαλή και αφράτη, με γλυκιά επίγευση. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν μπορούμε να πλάσουμε το μείγμα σε μπαλάκια είμαστε εντάξει. Ίσως όμως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Προσοχή! Είναι φυσικό και επιθυμητό το μείγμα να κολλάει στα χέρια μας (λίγο πιο σφιχτό από το χυλό). Δηλαδή μόλις που θα μπορούμε να το σχηματοποιήσουμε.

Βήμα 2ο: Αλείφουμε ένα αντικολλητικό ταψί (μεγέθους 30 εκ. περίπου) με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια (τα “ματάκια”) και τα τοποθετούμε ένα ένα με τη σειρά στο ταψί, κολλητά μεταξύ τους. Σχεδόν όσο το μέγεθος ενός μεσαίου αβγού, ελάχιστα μικρότερα. Όταν ψηθούν θα φουσκώσουν.

Βήμα 3ο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C, πάνω κάτω αντιστάσεις, στην 2η θέση αποκάτω, μέχρι να πάρει η τυρόπιτα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Να ροδίσει. Μην την παραψήσετε γιατί θα χάσει την υγρασία της και δεν θα είναι αφράτη. Θέλουμε να είναι και νόστιμη και όμορφη στην όψη. Άλλωστε, όπως λένε, πρώτα τρώει το μάτι και μετά το στομάχι.

Ελπίζω να την φτιάξετε, να την ευχαριστηθείτε και να σας δώσει τη χαρά που ήθελε να προσφέρει η γιαγιά Τασούλα στην οικογένειά της όταν ήθελε να τους κάνει όλους να χαμογελούν!

Τρώγεται στο πρωινό αντί για ομελέτα, συνοδευτικό σε κυρίως γεύμα ή με σαλάτα ως κυρίως πιάτο. Δεν περιέχει πολλές θερμίδες και είναι χορταστική. Επιλέξτε τη για το Πασχαλινό σας τραπέζι και κάντε τους όλους να χαμογελούν!

Σημαντικές επισημάνσεις

Το φρέσκο ανάλατο αιγοπρόβειο τυρί, αυτό που λέμε της ¨τσαντίλας» είναι λίγο δυσεύρετο στις μέρες μας, αλλά αξίζει να το αναζητήσετε. Το ανθότυρο είναι θαυμάσια εναλλακτική λύση, το ίδιο και η φρέσκια ανάλατη μυζήθρα (η μυζήθρα ίσως έχει περισσότερα υγρά). Ότι κι αν επιλέξετε φροντίστε να είναι καλής ποιότητας και γευστικό διότι όλη η νοστιμάδα αυτής της συνταγής βρίσκεται στο τυρί που θα χρησιμοποιήσετε.


Το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε να είναι καλά στραγγισμένο, χωρίς υγρά. Διαφορετικά θα γίνει νερουλό το μείγμα, δεν θα πλάθεται και θα χρειαστεί να προσθέσετε αλεύρι κάτι το οποίο δεν είναι επιθυμητό. Σε αυτή την τυρόπιτα, το αλεύρι είναι υποστηρικτικό και όχι βασικό συστατικό. Αν προσθέσετε πολύ αλεύρι, η τυρόπιτα ματάκια γίνεται “στουπί”, βαραίνει και καπελώνει την απαλή τυρένια γεύση της. Πρέπει να είναι αφράτη, να καταλαβαίνουμε τη γλύκα και το ιδιαίτερο άρωμα του φρέσκου τυριού. Προσοχή λοιπόν στο καλοστραγγισμένο τυρί!

Tip! Εάν το μείγμα δεν σας φτάσει για να γεμίσετε όλο το ταψί που επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε, σας έχω κολπάκι! Δημιουργήστε μια λωρίδα με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε την περιμετρικά γύρω από τα τελευταία “ματάκια” τυρόπιτας, σαν φράγμα, ώστε να σταθούν εκεί και να μην απλώσουν ενώ ψήνονται στον κενό χώρο του ταψιού.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share