Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019

Τυρόπιτα με κασέρι και φύλλο κανταΐφι

Θα σας πάρει το μυαλό!

30 Σεπτεμβρίου 2019 07:50
Τυρόπιτα με κασέρι και φύλλο κανταΐφι

Μια υπέροχη, νοστιμότατη διαφορετική τυρόπιτα με φύλλο κανταΐφι με φύλλο κανταΐφι που θα εντυπωσιάσετε και θα λατρέψετε για την απλότητά της, την ευκολία της συνταγής της και για τη ανεπανάληπτη γεύση της …

Υλικά συνταγής

350-400 γρ. φύλλο κανταΐφι
400 γρ. κασέρι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
1 λίτρο φρέσκο γάλα
5 αυγά
150-200 γρ. βούτυρο – μαργαρίνη (λιωμένη)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Με την ευκαιρία διαβάστε: H τυρόπιτα της τεμπέλας θέλει μόνο 3 λεπτά προετοιμασία!

Εκτέλεση συνταγής

Πάνω σε καθαρό πάγκο, ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι. Αλείφουμε με βούτυρο ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε τα 3/4 περίπου από το φύλλο.

Αλείφουμε ξανά με το βούτυρο και σκορπάμε τα τριμμένα τυριά ανακατεμένα, πάνω από τα φύλλα.
Σκεπάζουμε τα τυριά με το υπόλοιπο φύλλο, το οποίο περιχύνουμε με λίγο ακόμη λιωμένο βούτυρο.

Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Το αφήνουμε για 20-30 λ σε θερμοκρασία δωματίου να “ρουφήξει” η πίτα τα υγρά και να φουσκώσει το κανταΐφι. Στη συνέχεια τη περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.

Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 220 βαθμούς. Όταν η πίτα μας είναι έτοιμη τη τοποθετούμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και τη ψήνουμε για 50-55 λ, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει καλά. Την απολαμβάνουμε ζεστή.

Η τυρόπιτα περέκ με τις πιο λίγες θερμίδες και τα πιο λίγα υλικά!

Η τυρόπιτα περέκ με τις πιο λίγες θερμίδες και τα πιο λίγα υλικά...

Η τυρόπιτα είναι ένα από τα πιο διάσημα γρήγορα και χορταστικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας.

Υπάρχουν χιλιάδες παραλλαγές. Με φύλλο κρούστας, με σφολιάτα, με κανταΐφι, με αλεύρι, με ζύμη, με ό,τι τραβάει η ψυχή σας γενικότερα. Φυσικά μπορείτε να παίξετε και με τα τυριά, αν και η φέτα μαζί με μυζήθρα είναι ίσως ο πιο αχτύπητος συνδυασμός. Αν είστε σε πιο εφηβική διάθεση, πιθανότατα θα είστε και φαν των κίτρινων τυριών και αυτών που λιώνουν όταν την κόβετε.


Σε όποια εκδοχή κι αν την προτιμάτε, η τυρόπιτα μπορεί να αποτελέσει πλήρες γεύμα, πρωινό, σνακ ή βραδινό.

Μια από τις πιο νόστιμες, τραγανές και πιο light εκδοχές της είναι η τυρόπιτα με φύλλα περέκ. Τα παραδοσιακά δηλαδή φύλλα του Πόντου που μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με ντέλι προϊόντα ή παραδοσιακά ποντιακά.
Τα περέκ είναι φυλλαράκια που αν τα τοποθετήσεις σωστά, δίνουν ένα άκρως τραγανό αποτέλεσμα και το ταψί αδειάζει χωρίς να το καταλάβει κανείς.

Υλικά:
8 φύλλα περέκ
200 γρ. μαλακιά φέτα σε κομματάκια
100 γρ. μυζήθρα
200 γρ. βούτυρο light ή ελαιόλαδο

τυρόπιτα

Εκτέλεση:
Bρέχουμε την επιφάνεια των φύλλων και από τις δυό πλευρές και συνεχίζουμε ζεσταίνοντας λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο στο τηγάνι. Μόλις ζεσταθεί βάζουμε το πρώτο φύλο και λίγο βούτυρο από πάνω (να πάει παντού) ή ελαιόλαδο.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο, το τρίτο, μέχρι και το προτελευταίο φύλλο. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από κάτω. Τότε, γυρίζουμε τα φύλλα (όπως την ομελέτα) από την άλλη πλευρά -μπορείτε και με τη βοήθεια ενός πιάτου.


Μόλις γυρίσουμε τα φύλλα, τα ανοίγουμε στη μέση και βάζουμε σε όλη την επιφάνεια το τυράκι, βούτυρο και ξανασκεπάζουμε. Βάζουμε το τελευταίο φύλο και βουτυρώνουμεω. Μόλις πάρει χρώμα από κάτω, ξαναγυρίζουμε όλη την πίτα.

Μόλις την βγάλουμε, την αφήνουμε για λίγο στο τραπέζι (όσο προλαβαίνουμε) και σερβίρουμε.

Τυρόπιτα αφράτη με μπεσαμέλ

Τυρόπιτα αφράτη με μπεσαμέλ

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη θέμα και τη μυρωδιά μιας πεντανόστιμης, αφράτης και λαχταριστής τυρόπιτας;

Εδώ σας δίνουμε μια κρεμώδη και βελούδινη τυρόπιτα που σίγουρα κανείς δεν της αντιστέκεται με 3 διαφορετικά τυριά, μπεσαμέλ και τραγανό φύλλο. Μπορείτε βέβαια να αντικαταστήσετε τα τυριά που προτείνουμε και να χρησιμοποιήσετε τυριά προτίμησής σας και απογειώστε τη γεύση της!

Διαβάστε με την ευκαιρία: Αφράτη και γευστικότατη τυρόπιτα με γιαούρτι χωρίς φύλλο!

Υλικά συνταγής

600 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
400 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
200 γρ. κασέρι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
Για τη μπεσαμέλ
60 γρ. βούτυρο
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
Για τη πίτα
7 φύλλα κρούστας
1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο για άλειμμα φύλλων
σουσάμι και μαυροσούσαμο για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Να σας θυμίσουμε επίσης: Πεντανόστιμη τυρόπιτα με σόδα! Δείτε την συνταγή

Τυρόπιτα αφράτη με μπεσαμέλ

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα και αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο ένα ταψί 30×40 εκ. Θρυμματίζετε τη φέτα και ανθότυρο, τρίβετε το κασέρι, τα βάζετε όλα σε ένα μπολ, τα πασπαλίζετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα αφήνετε στην άκρη.

Για τη μπεσαμέλ: Ρίχνετε το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα και μόλις λιώσει, ρίχνετε πασπαλιστά το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα για 2-3 λ ή μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε το γάλα με μια κίνηση και συνεχίζετε το διαρκές ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.

Την αποσύρετε από τη φωτιά ρίχνετε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και την αφήνετε να μισοκρυώσει. Μετά προσθέτετε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύετε καλά με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος ρίχνετε και τα τριμμένα τυριά, ανακατεύετε καλά με κουτάλι, δοκιμάσετε και διορθώνετε το αλατοπίπερο

Για τη πίτα: Στη βάση του λαδωμένου ταψιού στρώνετε τα 4 φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο λαδωμένο ή βουτυρωμένα ένα ένα. Από πάνω αδειάζετε τη κρέμα με τα τυριά, την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και την ισιώνετε με την ανάποδη ενός κουταλιού.

Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα και πάλι λαδωμένα ή βουτυρωμένα ένα ένα. Πιάνετε τις άκρες των φύλλων και τις γυρίζετε προς τα μέσα δημιουργώντας ένα στεφάνι γύρω από τη πίτα.

Λαδώνετε ή βουτυρώνετε καλά την επιφάνεια της πίτας, πασπαλίζετε προαιρετικά με λίγο σουσάμι και λίγο μαυροσούσαμο και με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζετε τη πίτα σε τετράγωνα κομμάτια. Ψήνετε τη πίτα σας στο προθερμασμένο φούρνο για 50-55 λ περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει και γίνει τραγανό το φύλλο της.

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share