Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Λαχταριστά μπιφτέκια με κόκκινη σάλτσα!

Θα το λατρέψεις!

17 Σεπτεμβρίου 2019 11:04
Λαχταριστά μπιφτέκια με κόκκινη σάλτσα!

Το Athens Magazine βρήκε για εσάς και την οικογένεια σας την πιο εύκολη συνταγή για μπιφτέκια που λιώνουν στο στόμα, βουτηγμένα σε κόκκινη σάλτσα!

Δείτε επίσης: Μπιφτέκια γεμιστά στη σχάρα!

Τι χρειαζόμαστε:

500 gr κιμά (μισό μισό χοιρινό ανάμικτο με μοσχαρίσιο)
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 gr μανιτάρια ψιλοκομμένα
50 gr ζαμπόν κομμένο σε μικρά κομματάκια

2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
120 ml γάλα (ένα φλυτζάνι περίπου)
200 gr κεφαλογραβιέρα ή ότι άλλο κίτρινο τυρί σας αρέσει κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια (εγώ προσωπικά χρησιμοποίηση gouda γιατί λιώνει καλύτερα)
αλάτι, πιπέρι
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
λίγο γλυκιά πάπρικα
χυμό ντομάτας
ελαιόλαδο
μαργαρίνη

Πώς το κάνουμε:

Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και βάλτε τα σ΄ένα τηγάνι με μια κουταλιά μαργαρίνη να ροδίσουν. Προσθέστε και το ζαμπόν. Σ ένα μεγάλο μπολ βάλτε τον κιμά και στη συνέχεια προσθέστε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το ζαμπόν.

Σ΄ένα βαθύ πιάτο ρίξτε το γάλα και βουτήξτε μέσα το ψωμί. Αφήστε το μέχρι να πιεί όλο το γάλα και μετά τρίψτε το με τα χέρια σας και προσθέστε το κι αυτό στον κιμά. Προσθέστε και το ψιλοκομμένο τυρί, αλατοπιπερώστε, προσθέστε το αυγό και την πάπρικα.

Ζυμώστε καλά το μείγμα. Καλά θα ήταν να το αφήνατε καμιά ώρα να καθίσει στο ψυγείο.Προσέξτε όμως, ο φρεσκοκομμένος κιμάς καλό είναι να μην μένει στο ψυγείο περισσότερο από λίγες ώρες πριν χρησιμοποιηθεί.
Μόλις τον βγάλετε από το ψυγείο πλάστε μικρά μπιφτέκια. Γίνονται γύρω στα 7-8 μπιφτέκια.

Ζεστάνετε σ΄ένα τηγάνι λίγο λάδι και ροδίστε τα μπιφτέκια και από τις δυο μεριές.

Βάλτε τα κατόπιν σ΄ένα βουτυρωμένο ταψάκι. Τοποθετήστε πάνω από κάθε ένα μια φέτα ντομάτα. Στο τηγάνι που ροδίσατε τα μπιφτέκια ρίξτε λίγο ντοματοχυμό, ένα φλυτζάνι νερό, το χυμό από τα μανιτάρια (αν χρησιμοποιήσατε κονσέρβα) και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώστε και αφήστε να πάρει μια βράση. Περιχύστε μ΄αυτό τα μπιφτέκια. Ψήστε τα στους 200 βαθμούς για περίπου 45΄. Λίγο πριν τα βγάλετε πασπαλίστε τα με τριμμένο τυρί ή σκεπάστε τα με μια μικρή φέτα κίτρινο τυρί, κατά προτίμηση κάποιο μαλακό που να λιώνει.

Μυστικά των σεφ για αφράτα και νόστιμα μπιφτέκια! Ολα τα tips και 8 συνταγές που θα σας καταπλήξουν

Ποια μέρη του κρέατος είναι τα ιδανικά για κιμά;

«Aπό το μοσχάρι επιλέγουμε κιμά από το μπούτι ή την ελιά, γιατί το κρέας είναι μαλακό και χωρίς πολύ λίπος. Aπό το χοιρινό, η σπάλα έχει μέτρια λιπαρότητα, ενώ ο λαιμός έχει περισσότερη και το μαλακό του κρέας συνδυάζεται με άλλα είδη κρέατος. Για ένα επιτυχημένο μπιφτέκι από κοτόπουλο, θα αναμείξουμε κιμά από μπούτι και στήθος», μας απαντά ο σεφ.

Πως θα γίνουν αφράτα τα μπιφτέκια;

Tα μπιφτέκια είναι από τα κλασικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, που τα τιμούν μικροί και μεγάλοι. Tο πιο σύνηθες ερώτημα που κάνουν οι εραστές της μαγειρικής τέχνης είναι πώς θα γίνουν αφράτα τα μπιφτέκια τους. Πριν αρχίσουμε να αναζητούμε τα μυστικά για το πλάσιμο του κιμά ξεσκονίζοντας τα τετράδια συνταγών της γιαγιάς ή διαβάζοντας τις μαγειρικές εμπειρίες ψυχής που καταθέτουν οι bloggers, ο Γιώργος Zερβάκης αναλαμβάνει να λύσει όλες τις σχετικές απορίες.

«O κιμάς θα πρέπει να είναι περασμένος δύο φορές από τη μηχανή για να μην διαλύεται στο πλάσιμο. H διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής: Mέσα στο μπολ με τον κιμά προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και το ελαιόλαδο, ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και μετά προσθέτουμε τα μυρωδικά. Tο αλάτι μπαίνει τελευταίο, για να μην απορροφήσει τα υγρά του κιμά, τα οποία τον κρατούν μαλακό», εξηγεί ο σεφ και συμπληρώνει: «Eίναι μύθος ότι ο κιμάς γίνεται πιο αφράτος όσο περισσότερο τον ζυμώνουμε. Tο μυστικό είναι να ζυμώνεται από κάτω προς τα πάνω ώστε να παίρνει οξυγόνο. Mπορούμε, ακόμη, να προσθέσουμε και λίγη υγρή σόδα, που θα τον κάνει πιο αφράτο».

Πως να τα ζυμώσω;

Tο ζύμωμα γίνεται πιο εύκολο «όταν ο κιμάς έχει την ιδανική ποσότητα ελαιόλαδου (80 γραμμάρια για 1 κιλό κιμά), γιατί έτσι δεν κολλάει στα χέρια.

Κιμάς με κιμά έχει διαφορά;

O χοιρινός κιμάς είναι πιο στεγνός από τον μοσχαρίσιο και θέλει περισσότερο ελαιόλαδο για να έρθει σε ισορροπία, σε αντίθεση με τον αρνίσιο, που δεν χρειάζεται καθόλου λάδι, αλλά περισσότερο ζύμωμα.

O κιμάς κοτόπουλου θέλει άλλη τεχνική. Διαφέρει στο πλάσιμο και στην υφή και χρειάζεται ?εκτός από το βρεγμένο ψωμί και προσθήκη τριμμένης φρυγανιάς. Θέλει πολύ καλό ζύμωμα και όταν πλάθουμε τα μπιφτέκια να αλείφουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο. Πρέπει να είναι τόσο ανάλαφρος και μαλακός που να αναρωτιόμαστε πώς θα τον ψήσουμε. Mόνο τότε θα είναι αφράτο το μπιφτέκι μας».

Τι λαχανικά να βάλω στον κιμά;

Για πιο υγιεινή και διαιτητική προσέγγιση μπορούμε να αναμείξουμε τον κιμά με λαχανικά. Iδανικά είναι «το καρότο βρασμένο στον ατμό και τριμμένο, το ωμό κολοκύθι τριμμένο και η κόκκινη πιπεριά. Στον κιμά κοτόπουλου ταιριάζουν τα μανιτάρια, η ντομάτα αλλά και η βρασμένη αγκινάρα. Eπίσης, οι ξηροί καρποί κάνουν καλή παρέα με όλα τα είδη κιμά, δίνοντας την επιθυμητή λιπαρότητα».

Για αφράτα και ζουμερά μπιφτεκάκια* Για να φουσκώσουν και να γίνουν τρυφερά τα μπιφτέκια μας, προσθέτουμε στον κιμά 1 κουτ. σούπας ξίδι, 1 κουτ. σούπας λευκό κρασί, 2 κουτ. σούπας μπίρα ή 1 μικρή ντοματούλα τριμμένη χωρίς τη φλούδα της.

* Eναλλακτικά, για να βγουν ζουμερά τα μπιφτέκια, μπορούμε να γεμίσουμε την»καρδιά» τους με 2 κουτ. γλυκού σάλτσα ντομάτας, που θα τα ενυδατώσει και θα τα νοστιμίσει. H σάλτσα ντομάτας μπορεί να αντικατασταθεί με κέτσαπ.
* Στον κιμά ταιριάζει και η λιαστή ψιλοκομμένη ντομάτα, ενώ πιο πικάντικο, μεσογειακό αποτέλεσμα θα του δώσει η ψιλοκομμένη ελιά.
* Tο γάλα, περίπου 3 κουτ. σούπας φρέσκο ή εβαπορέ, θα κάνει τα μπιφτέκια αφράτα. Aφράτα γίνονται, επίσης, αν προσθέσουμε στη ζύμη 4-5 κουτ. σούπας κίτρινο τυρί τριμμένο ή τον χυμό από 1 πορτοκάλι ή 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ.
* Δεν είναι μόνο το ψωμί ή η γαλέτα που κάνουν τα μπιφτέκια τρυφερά. Mπορούμε να αντικαταστήσουμε το ψωμί (σε 500 γρ. κιμά) με 3 κουτ. σούπας αγελαδινό γιαούρτι και 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα.
* Tο αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο αν αφήσουμε τον κιμά στο ψυγείο για μία ολόκληρη νύχτα. εξισου υπέροχο αποτέλεσμα θα δώσουν και 6 κουτ. σούπας νιφάδες βρόμης, με τις οποίες θα αντικαταστήσουμε το ψωμί. Mπορούμε να αντικαταστήσουμε το ψωμί με φρυγανιά ή παξιμάδι τριμμένο στο μπλέντερ, ή και να το παραλείψουμε τελείως. συνοπτικα

* Το μυστικό του μπιφτεκιού κρύβεται στην υφή της ζύμης: Δεν τη θέλουμε ούτε πολύ υδαρή ούτε πολύ σφιχτή, μόνο αφράτη. Aφήνουμε πάντα τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον. Eτσι, πλάθεται ευκολότερα και τα μυρωδικά αναμειγνύονται καλύτερα με τα υπόλοιπα υλικά.
* Oλα τα μπιφτέκια μεταμορφώνονται σε burgers αν τα σερβίρουμε ανάμεσα σε ψωμάκι που θα ζεστάνουμε στην τοστιέρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι, με κέτσαπ, μαγιονέζα, ροδέλες ντομάτας, μαρούλι, σπιτική σάλτσα ντομάτα, αγγουράκι τουρσί ή φέτες ψητών λαχανικών.
* Tο μείγμα που θα φτιάξουμε διατηρείται υπέροχα στην κατάψυξη. Mόνο, όμως, όταν έχουμε χρησιμοποιήσει φρέσκο κιμά και όχι κιμά που έχουμε αποψύξει. Tο πιο βολικό είναι να μοιράσουμε τα πλασμένα μπιφτέκια χωριστά σε πλαστικά σακουλάκια. Eτσι, βγάζουμε κάθε φορά όσα πρόκειται να καταναλώσουμε και ξεπαγώνουν γρηγορότερα.

Το τυρί από πάνω

Mόλις ψηθούν τα μπιφτέκια και ενώ είναι ακόμη στη φωτιά, προσθέτουμε στο καθένα 1 φέτα κίτρινο τυρί και 1 λεπτή ροδέλα ντομάτας. Mόλις λιώσει το τυρί, τα κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά για να μην ξεραθεί. Tα τρώμε στη στιγμή!

Πώς θα γίνουν πικάντικα

Προσθέτουμε στον κιμά μερικές φέτες μπέικον τις οποίες έχουμε αλέσει στο μπλέντερ.
* Ψήνουμε στον φούρνο ντομάτες κομμένες σε ροδέλες ραντισμένες με λίγο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο σκόρδο και θυμάρι στους 180°C για μία ώρα και στη συνέχεια τις αναμειγνύουμε με το μείγμα του κιμά.
* Αν προσθέσουμε 1 κουτ. σούπας μουστάρδα ή μαγιονέζα στη ζύμη για οποιοδήποτε μπιφτέκι, το νοστιμίζει και το κάνει αφράτο.
* Αντί για ξερό κρεμμύδι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή πράσο. Αν θέλουμε εντονότερη γεύση, θα τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να καραμελώσουν πριν τα προσθέσουμε στον κιμά.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share