Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Παραδοσιακός μπακλαβάς της γιαγιάς!

Θα σας ξυπνήσει αναμνήσεις!

13 Σεπτεμβρίου 2019 18:10
Παραδοσιακός μπακλαβάς της γιαγιάς!

Το Athensmagazine.gr βρήκε την πιο λαχταριστή παραδοσιακή συνταγή για μπακλαβά! Αν όμως θέλετε μια πιο μοντέρνα παραλλαγή του μπακλαβά σας έχουμε και σοκολατένιο σε φόρμα!

Υλικά

• 2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα, περίπου 1 κιλό)
• 400 γραμ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
• 400 γραμ. καρύδια χοντροκομμένα

• 150 γραμ. γαλέτα ή 18 φρυγανιές στο μούλτι
• 1 κουτ. γλυκού γεμάτο κανέλλα
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό γαρύφαλλο
• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
• 1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
• 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 1 κουτ. σούπας καστανή ακατέργαστη ζάχαρη (προαιρετικά)
• 200 γραμ. βούτυρο αγελάδος
• 50 γραμ. βούτυρο πρόβειο
• 150 γραμ. φυτίνη

Για το μέλωμα

• 150 γραμ. μέλι
• 950 γραμ. ζάχαρη
• 600 γραμ. νερό
• 1 ξύλο κανέλλα
• 1½ κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
• ½ λεμόνι (τη φλούδα του)

Εκτέλεση

Σ᾿ ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε τα βούτυρα και τη φυτίνη να λιώσουν.

Βάζουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη.

Έπειτα βάζουμε όλα τα υλικά, (εκτός απ᾿ τα βούτυρα) σ᾿ ένα μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Παίρνουμε το βαθύ ταψί της κουζίνας, ή ένα στρογγυλό Ν°36 (36 εκ. διάμετρο).

Το βουτυρώνουμε καλά, μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε 6 φύλλα, (αν χρησιμοποιήσουμε το στρογγυλό, τα στρώνουμε ακτινωτά), βουτυρώνοντας το καθένα που βάζουμε πολύ καλά, αλλά χωρίς πολύ βούτυρο.

Μ᾿ ένα κουτάλι, ή τη χούφτα μας, σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση, έπειτα στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω - γύρω, (το διπλώνουμε όπου περισσεύει) και το βουτυρώνουμε.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας φύλλο - βουτύρωμα - γέμιση, φύλλο - βουτύρωμα - γέμιση, μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 6 φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.

Μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια.

Δεν σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα και προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μας μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει, περίπου μέχρι τη μέση.

Ακολούθως, καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι που σχηματίστηκε από ένα καρφί γαρύφαλλο, τα περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει μείνει και τα ραντίζουμε με μπόλικο νερό.

(Στο στάδιο αυτό, και πριν το ραντίσουμε με νερό, αλλά αφού το καλύψουμε με μεμβράνη, μπορούμε να το φυλάξουμε στην κατάψυξη, για μελλοντική χρήση).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας.

Το αφήνουμε να κρυώσει για 2 τουλάχιστον ώρες, πριν του ρίξουμε το σιρόπι.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 4'.

Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στον παγωμένο μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο - λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού.

Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι και μετά...

Εάν περισσέψει, διατηρείται για μία εβδομάδα.

Παίρνει ένα φύλλο ζύμης το πασπαλίζει με τυρί και το σκεπάζει με ζαμπόν! Το αποτέλεσμα; Θα σας ξετρελάνει!

Μια κλασική συνταγή που συνδυάζει τυρί και ζαμπόν και κάνει το τέλειο ορεκτικό για να κεράσετε τους φίλους σας! Ένα σνακ που σίγουρα θα αγαπήσουν όλοι! Σοκολατένιο γλύκισμα ψυγείου με σύκα!

Θα χρειαστείτε:

1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας νερό
1 φύλλο σφολιάτας κατεψυγμένο αποψυγμένο
1/4 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα τριμμένη
1/4 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι καγιέν
8 φέτες καπνιστό ζαμπόν

Εκτέλεση:

1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου. Καλύψτε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

2. Χτυπάμε το αυγό και το νερό μαζί μέχρι να γίνει ένα μείγμα. Το αφήνουμε στην άκρη.

3. Ξεδιπλώστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και στη συνέχεια, κόψτε τη ζύμη στη μέση κατά μήκος.

4. Περάστε τη ζύμη με ένα πινέλο με το χτυπημένο αυγό.

5. Πασπαλίστε ομοιόμορφα 3 κουταλιές τυρί πάνω από το ένα φύλλο ζύμης, και στη συνέχεια, σκεπάστε το με τις φέτες ζαμπόν.

6. Τοποθετήστε από πάνω το άλλο φύλλο ζύμης, περάστε με πινέλο το μείγμα αυγού, και περάστε από πάνω απαλά ένα πλάστη για να ενωθούν οι δύο ζύμες. Περάστε από πάνω με πινέλο ξανά το χτυπημένο αυγό.

7. Ξεκινήστε να τυλίγετε σφιχτά σε ρολό τη ζύμη, ξεκινώντας από μία μεγαλύτερη σε μήκος πλευρά. Κόψτε το ρολό σε περίπου 24 φέτες και τοποθετήστε τις στο ταψί.

8. Αλείφουμε τις φέτες με το υπόλοιπο μείγμα αυγού και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.

9. Ψήστε για 12-14 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share